≫ 

Za ROSU smo svi čuli, ali šta je FIT jedinica, koja je danas upala na sever Kosova i brutalno hapsila Srbe (FOTO) (VIDEO)

Danas poznata pod imenom FIT, ova specijalna policijska jedinica KPS-a stvorena je 2003. godine

  • 31

U upadu na sever Kosova i hapšenju četvorice Srba osim jedinica ROSU učestvovala je i najelitnija jedinica kosovskih snaga FIT, čiji podaci su strogo čuvana tajna prištinskih vlasti, o čemu smo već pisali. Ovo je toj jedinici drugi upad na sever Kosova, a prvi put su učestvovali u hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića. Ko su pripadnici ove poslednje, koja brojnija i bolje opremljena od po zloj nameri poznate ROSU?

Danas poznata pod imenom FIT, ova specijalna policijska jedinica KPS-a stvorena je 2003. godine. Na početku je bila poput sličnih SWAT jedinica iz sveta - dva tima po 15 pripadnika obučavana od strane dva američka instruktora.

VIDEO: Krv na mestu hapšenja Saše Ćurčića:

U martu 2005. godine, jedinica je nazvana "Specijalne interventne grupe - GSI / SIG" ("Grupi Special i Intervenimit GSI" na albanskom jeziku) i sprovedena je selekcija kroz nekoliko testova, gde je odabrano 18 pripravnika među stotinama volontera koji su hteli da budu prva generacija ove elitne jedinice.

Foto: kosovopolice.com

Posle toga su obučeni, trenirani i opremljeni od strane tima specijalnih instruktora UNMIK-a koji su radili u toj oblasti u svojim rodnim zemljama: francuski GIPN, egipatski HRF, nemački SEK, ​​bugarski SP OPS, američki CPU, danski PT.

Taj iskusni tim vodio je prvo francuski "GIPN", a zatim egipatski trener "HRF" koji je postao prvi komandant GSI-a. Do sredine 2006. godine, zbog određenih poteškoća, projekat je pretvoren u standardni nivo "SWAT" policijske jedinice.

Foto: kosovopolice.com

Septembra 2006. pokrenut je potpuno novi projekat, po naređenju šefa UNMIK-a. Započeta je obuka od strane pripadnika kontingenta francuske žandarmerije UNMIK-a. Do kraja januara 2007. prva grupa je bila spremna i potpuno obučena, dok je druga grupa bila spremna u aprilu 2007. godine. Ove dve prve grupe su predstavljale novi "Prvi interventni tim" (First Incident Team - ime koje su sami izabrali policijski službenici KPS-a).

Foto: kosovopolice.com

Krajem 2007. godine, ova jedinica je započela svoju nadogradnju kako bi se suočila sa, kako kažu KPS, novim izazovima i promenljivim pretnjama. Uzelo je ime SIU, št označava specijalizovanu intervencionu jedinicu.

Danas su u kosovskoj javnosti poznati ka FIT/SIU i imaju između 70 i 90 pripadnika. Kako su rekli izvori Telegrafa, brojniji su, obučeniji i bolje naoružani od ROSU. Kako nam je rečeno, ROSU se koriste za razbijanje demonstracija, uloga FIT-a su specijalne namene. Porede ih sa našom posebnim odredima srpske Žandarmerije.

Foto: kosovopolice.com

Od ručnog naoružanja koriste pištolj "glok 19", "hekleri MP-5", i modifikovani kalašnjikov. Koriste Renault Sherpa vozila.

Foto: kosovopolice.com

Imaju o ovlašćenje da deluju na celoj teritoriji Kosova, zato su učestovali u hapšenju Marka Đurića i današnjem hapšenju četovorice Srba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nickname

    23. novembar 2018 | 14:49

    U suštini, to je jedinica koja se iživljava nad nenaoružanim civilima.

  • Sulja

    23. novembar 2018 | 14:10

    Jasno se vidi da ih je neko odavno pripremio i dozvolio im da rade sta hoce.

  • jana

    23. novembar 2018 | 13:54

    Oni su obična paravojna formacija! Nasleđe OVK i ništa više!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA