≫ 

Brnabić i Zvizdić o zajedničkom delovanju protiv nelegalnih taksi Prištine

Jednostrano uvođenje carina šalje jako lošu poruku investitorima o celom regionu, kao o nepredvidivom i nestabilnom

  • 18

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić razgovarala je danas telefonom sa Denisom Zvizdićem, predsedavajućim Saveta ministara BiH o situaciji na KiM.

Njih dvoje su se složili da ni Srbija ni BiH neće uvoditi recipročne mere i neće potezati ishitrene poteze prema Prištini, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.

Brnabić i Zvizdić su se složili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region, proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i CEFTA i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i UN misiju na KiM, UNMIK, da reaguje i utiče da se takse od 100% na proizvode iz Srbije i BiH ukinu.

Njih dvoje su se složili da je region pre uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa krenuo u pravom smeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

Posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju je činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti deljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.

Brnabiž i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rešavanju ovog, za region, gorućeg pitanja.

VIDEO: U drevnim srpskim Dečanima, Albanci pale srpske proizvode

(Telegraf.rs)

Brnabic i Zvizdic o zajednickom delovanju protiv nelegalnih taksi Pristine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joco

    24. novembar 2018 | 18:07

    Srbija samo želi da mirno reši problem

  • aca

    24. novembar 2018 | 17:58

    Mi nismo divljaci kao albanci

  • Pep

    24. novembar 2018 | 21:13

    I Srbija i BiH,delovati zajedno,ovaj Zvizdić je mnogo dobar čovek ,normalan i nije nacionalista .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA