KFOR krši svoj mandat! Vulin: Dozvolili su korišćenje sile na severu Kosova i Metohije

Upravo zbog takvog ponašanja KFOR, svoje odnose sa njima smo sveli na minimum - kaže ministar odbrane

  • 16
Aleksandar Vučić Kosovo Foto: AP/Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da KFOR krši svoj mandat time što dozvoljava korišćenje sile na severu Kosova i Metohije.

- Nije neobično što je portparol KFOR lagao, ali jeste zabrinjavajuće što su srpski mediji jedva dočekali da stanu na stranu KFOR i da veruju portparolu KFOR, a ne šefu sopstvene države - rekao je Vulin za Pink povodom situacije u vezi sa izjavom portparola KFOR u kojoj je negirao da ima pomeranja trupa na severu Kosova i Metohije, što je prethodno izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao istinu, ističe Vulin i kaže da se pokret trupa video.

- Pa oni su se pripremali upravo za ovu akciju, mi smo taj pokret videli. Predsednik države i vrhovni komandant je to i rekao, rekao istinu i pokazao istinu. Upravo zbog takvog ponašanja KFOR, svoje odnose sa njima smo sveli na minimum. Jer, ne možete imati normalnu komunikaciju sa nekim ko nikako da sprovede sopstveni mandat. Njihov mandat je da zaštite sve na prostoru Kosova i Metohije, a oni krše svoj mandat time što dozvoljavaju da se koristi sila na severu Kosova i Metohije - naveo je on.

Vulin - Foto: mod.gov.rs

Upitan da odgovori na pitanje šta znače poruke upućene od strane predsednika Vučića ambasadorima Kine i Rusije da više nemamo poverenja u KFOR, Vulin je istakao da to znači da smo sveli naše odnose na minimum, da nemamo više nikakvih zajedničkih aktivnosti, da nemamo neposrednu komunikaciju i zajedničke patrole - sve ono što smo nekada imali.

- Ne možete to imati kada su izgubili svaki kredibilitet. Oni će morati da rade na tome da vrate kredibilitet i kod Srbije, ali i kod Srba na Kosovu i Metohiji - kaže on.

Vulin je uveren da Srbija nikada neće učiniti ništa što će ugroziti Srbe na Kosovu i Metohiji.

- KFOR mora da sprovodi svoj mandat i ovo mu je samo podsećanje i upozorenje - sprovedite sopstveni mandat, zaštitite Srbe na porstoru Kosova i Metohije, jer zato ste i došli, zato je doneta Rezolucija 1244 i zato je uvedena misija KFOR - rekao je on.

Komandanti KFOR-a - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Odgovarajući na pitanje da li KFOR stoji iza Tačija i Haradinaja i njihovog osionog ponašanja Vulin kaže da ne može reći da je to KFOR, ali da je očigledno da su to oni koji priznaju kosovsku nezavisnost i koji smatraju da je ovo dobra prilika da nekako zaokruže državnost koju ne mogu da zaokruže.

- Srbija ničim nije izazvala ovakvo ponašanje albanskih vlasti i to ne treba povezivati sa glasanjem u Interpolu, UNESKO, Energetskoj zajednici ili bilo gde drugo. Srbija ničim nije izazvala ovakvo ponašanje - zaključio je on.

PRISUSTVUJEMO STAVARANJU "VELIKE ALBANIJE"

Jasno je da projekat Velike Albanije nikada nije napušten od strane Albanaca i, takođe je jasno da to ne može da se ostvari bez nasilja i ako drugi narodi nestanu sa određenog prostora, izjavio je Vulin.

- Velika Albanija se pravi kao etnički čista država, a da bi se napravila, moraju da se isele Srbi, mora da se otkine čitavo Kosovo i Metohija Srbiji, mora da se uzme i deo Crne Gore, mora da se uzme i deo Makedonije, kao i deo Grčke. Velika Albanija je pretnja za čitav region. Ono što je ste zabrinjavajuće, je što EU, NATO, što svet kao da ne razume ili se pravi da ne razume da prisustvujemo stvarnju velike Albanije - rekao je Vulin za Pink.

Komentarišući aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji i izjavu Ramuša Haradinaja koji je rekao: "Kada uklonimo fizicke prepreke na granici Kosova i Albanije, mi ćemo postati jedno", Vulin podseća da na KiM skoro da nema primera multietičnosti.

Srbi se nigde nisu vratili, pa ni u jednom velikom gradu na Kosovu i Metohiji nema Srba, a čak se značajno smanjio i broj Goranaca, jer ni oni ne mogu da opstanu na tom prostoru sa agresivnom albanskom politikom, navodi Vulin.

Mapa "Velike Albanije" - Foto: geopoliticsrst.blogspot.rs

Prema njegovim rečima, sada imamo predstavnika jedne nepriznate i nepostojeće države i predstavnka jedne suverene države kakva je Albanija koji kažu - "ukinućemo granice, jer mi smo jedno".

- Po Rezoluciji 1244, koja je još uvek relevantna i jedina releantna kada je prostor Kosova i Metohije u pitanju, se eksplicitno kaže - teritorija od privremenom upravom UN - podsetio je Vulin.

- Zamislite kada bi naš premijer izašao sa predsednikom vlade Republike Srpske i rekao da ukidamo granice i da smo jedno. Već bi zasedao SB UN...Sada imate predstavnika nepriznate, nepostojeće države i predstavnika suverene države koji kažu da će ukinuti granice...Pa kako je to moguće - rekao je Vulin.

Upitan da prokomentariše šta će se dogoditi ako se nastavi ovaj niz nemilih dešavanja, ekonomski pritisak i pokušaji zastrašivanja na KiM Vulin je istakao da je sigurno da nasilje neće doći do od srpske strane.

- Srbija se neće poslužiti nikakvim nasiljem i to nikada nije radila, niti smo izazivali nestabilnost na tom prostoru niti na vilo koji način izazivali nemir. Nama treba mir,stabilnost, našem narodu treba mir i stablnost. i upravo zato se ovo i radi jer se zna da Srbima ovo najmanje odgovara - dodao je.

Srbi hoće da rade, da se razvijaju, dobro nam ide, ržava je postala bolja, organizovanija, bogatija, ima više radnih mesta, a biće jako teško ubediti nekog investitora da dođe kod vas, kada imate nekoga ko stalno zvecka oružjem i stalno preti, kao što radi Haradinaj, kazao je Vulin.

Govoreći o carinama, Vulin je rekao da Priština mora da poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji jasno kaže da se pravila Cefta moraju sprovoditi, te da nije jasno zašto ih Evropska unija zbog toga ne sankcioniše.

Kad je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Vulin ocenjuje da je Priština licemerna i da istragu koristi kao opravdanje da se izazovu nemiri.

- Držali su ga u zatvoru nevinog dve godine, a sada liju krokodilske suze - kazao je Vulin i dodao da mu je žao što Srbija nema kontrolu na KiM jer bi istraga o Ivanovićevom ubistvu već bila završena.

Upitan šta će biti ukoliko Albanci krenu sa masovnim terorom i vojskom, Vulin je rekao da se odgovor nameće sam po sebi, ali da Srbija ne preti nikome.

- Srbija nikome ne preti, ima svoju vojsku, policiju, organe bezbednosti koji su spremni da zašite funkcionisanje srpskog naroda gde god živi i da zaštite Srbiju - rekao je Vulin i dodao da Srbi neće pokrenuti nasilje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    26. novembar 2018 | 12:11

    Kforu nikad i nije bila misija da stiti srpski narod.

  • Sanja

    26. novembar 2018 | 12:14

    KFOR je kao trebalo da bude neutralan?

  • Miroslav

    26. novembar 2018 | 12:05

    KFOR je otvoreno stao na stranu Albanaca. Maske su pale, dakle, KFOR podrzava teroriste i zlocince.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA