≫ 

Nije u redu primenjivati jednu stopu na jugu, drugu na severu: Ambasador Skat o merama Prištine (FOTO)

Ono što na Kosovu važi za albansko stanovništvo, mora da važi i za srpsko kao i za ostale etničke zajednice - poručio je američki ambasador

  • 25

Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je danas u Beogradu da su kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH diskriminatorne. On je u Skupštini Srbije, gde je otvorio izložbu o spasavanju savezničkih pilota u Srbiji u Drugom svetskom ratu, rekao da ono što na Kosovu važi za albansko stanovništvo, mora da važi i za srpsko kao i za ostale etničke zajednice.

Na pitanje o uvođenju taksi od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, Skat je rekao da je Kosovo jedna država i da "svakako nije u redu" da se na jednom delu zemlje primenjuje jedne mere, a na drugom drugačije.

- Verujem da Kosovo treba da bude multietnilčka demokratska država - rekao je Skot i dodao da su mere diskriminatorne.

Skat - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je, na pitanje da li je Priština važnija Vašingtonu nego Beograd Moskvi, rekao da su i Srbija i Kosovo ključni za stabilnost i saradnju u regionu.

- Verujem i da je u interesu Rusije da bude stabilnosti na Balkanu - rekao je Skot.

Na pitanje da li je vreme da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, i da li su već možda ušle u taj dijalog, Skat je kazao da Vašington podržava taj proces jer je to jedini način za napredak.

On je rekao da njemu nije poznato da u Prištini postoji "crna lista" pojedinih ministara Vlade Srbije i dodao da vlasti Kosova poriču da takva lista postoji.

Povodom sporazuma koje su danas postigle vlade Kosova i Albanije, Skot je rekao da SAD podržavaju sve aktivnosti koje vode ekonomskoj integraciji regiona.

Skat u Skupštini Srbije - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

SPASAVANJE PILOTA PRIMER SRPSKO-AMERIČKE SARADNJE I BRATSTVA

Kajl Skat je izjavioda je misija Halijard, kojom je spaseno oko 500 savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, inspirativan primer srpsko-američke saradnje i bratstva koje je obeležilo najveći period odnosa dve zemlje.

On je u Narodnoj skupštini Srbije, otvarajući izložbu o misiji Halijard, rekao da hrabrost i požrtvovanje koji se vide na fotografijama predstavljaju "srce i dušu Srbije".

- Težak period 1990-ih takodje je deo naše zajedničke istorije, ali nas misija Halijard podseća na snažne veze koje su odredile naše odnose - rekao je Skat.

On je naveo da je Srbija platila nemerljivu cenu za otpor nacistima u Drugom svetskom ratu i dodao da današnja izložba govori o manje poznatom aspektu tog svetskog sukoba.

- Ovo je priča o hrabrosti, žrtvovanju i solidarnosti u zajedničkoj borbi protiv zla. Ova izložba daje primer dubokih veza koje spajaju Srbe i Amerikance do današnjih dana - rekao je američki ambasador.

Skat i Marinković - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Skat je kazao da su srpski seljaci, iako nisu imali ni za prehranu svojih porodica, rizikovali svoje i živote svoje dece kako bi pomagali saveznicima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, dajući im hranu, smeštaj i zaštitu.

- Na izložbi možete videti kako je lokalno stanovništvo pomagalo saveznicima, možete videti ljudske veze između Srba i američkih, ali i britanskih, francuskih, kanadskih i ruskih avijatičara - naveo je Skat.

Dodao je da su na teritoriji Jugoslavije nekoliko stotina savezničkih pilota spasili "rojalisti, a nekoliko stotina partizani".

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, koji je otvorio izložbu s američkim ambasadorom, rekao je da je misiju Halijard bila moguća jer su srpski seljaci i pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini u selu Pranjani "spasavali i delili hleb" američkim vojnicima.

- Ta 1944. i deo 1945. godine ostaće zlatnim slovima zapisani u istoriji Srbije i predstavljaju jedan od stubova savezništva Srbije i SAD. Ovakve izložbe otvaraju mogućnost produbljivanja i intenziviranja odnosa SAD i Srbije - naveo je Marinković.

Skat i Marinković - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je ocenio da je srpski narod u Drugom svetskom ratu bio "okrenut demokratiji i slobodarskim vrednostima" i da je prepoznao "ulogu Amerikanaca u borbi za civilizacijske vrednosti".

Misija Halijard jedna je od najvećih akcija spasavanja savezničkih avijatičara i, najveća akcija spasavanja američkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.

Od avgusta 1944. do februara 1945. godine, uz veliku pomoć srpskog stanovništva, 500 savezničkih avijatičara, od toga 417 Amerikanaca, prebačeno je s improvizovanih pista u Srbiji i BiH u američke baze u Italiji.

Izložba sadrži reprodukcije nekoliko autentičnih slika i dokumenata iz Drugog svetskog rata i biće otvorena do 30. novembra.

VIDEO: Ulice u Kosovskoj MItrovici gotovo puste, hrane još uvek ima, a nestašica lekova polako počinje

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BlackMeri

    26. novembar 2018 | 15:04

    Zašto onda ne utiču na Prištinu da povuče te mere?

  • pepi

    26. novembar 2018 | 14:28

    Da spasavali smo vam zivote i kako nam vracate sad,e pa hvala vam puno,nadam se samo da ces vas stici bozija kazna kad tad onakva kavu ste zasluzili

  • Dijana

    26. novembar 2018 | 14:49

    Pa to se i radi uz blagoslov Amerike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA