≫ 

Nova odluka Srba na severu Kosova! Sud u Mitrovici prestao sa radom

Prethodno su gradonačelnici opština sa srpskom većinom podneli ostavke

  • 23

Zaposleni u sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici odlučili su danas da obustave rad u znak solidarnosti sa građanima koji protestuju u četiri opštine na severu Kosova.

Predsednik suda Nikola Kabašić uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim uticajnim ambasadama na KiM od kojih je zatražio da iskoriste svoj autoritet i utiču na vlasti u Prištini da promene svoj stav kako bi situacija na Kosovu bila normalizovana, a oni povratili poverenje srpskog stanovništva, preneo je RTS.

U pismu upućenom predsedniku suda navodi se da je u poslednjih nedelju dana odlukom kosovske vlade uveden politički embargo koji je ugrozio ne samo ljudska i građanska prava već je doveo u pitanje i fizičku egzistenciju srpskog naroda na celom Kosovu.

- Posledice tog embarga su potpuna zabrana uvoza hrane, lekova, zavojnog materijala i kiseonika neophodnih zdravstvu, zabrana održavanja sportskih manifestacija, zabrana uvoza štampe i knjiga na srpskom jeziku - podsećaju zaposleni u sudu i ističu da sve te mere pogađaju nedužne građane i otežavaju njihov svakodnevni život.

Zaposleni u sudu se izvinjavaju građanima i strankama u sudskim postupcima zbog eventualnih odlaganja suđenja, ali najavljuju da će nadoknaditi sve radne dane vanrednim angažovanjem kako stranke i građani ne bi trpeli štetu.

Na kraju pisma predsedniku suda, zaposleni su od njega zatražili da sa vlastima Srbije razmotri dalje učešće u pravosudnom sistemu Kosova, čije institucije sistematski krše ljudska i građanska prava srpskog naroda.

Obrazloženje o ostavci gradonačelnika sa severa Kosmeta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vera

    27. novembar 2018 | 11:47

    Sasvim opravdana odluka Srba!

  • Mita

    27. novembar 2018 | 11:57

    Mirno i dostojanstveno protestuju nasi ljudi, cak i u ovim teskim situacijama.

  • Sofija Kovacevic

    27. novembar 2018 | 12:10

    Pokušaj Prištine na nametne svoju volju neće moći zato što su Srbi rešeni da istraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA