≫ 

Odavde nema nazad! Veliki broj Srba protestovao u Kosovskoj Mitrovici zbog odluka Prištine: Imamo pravo na hleb i lekove (FOTO) (VIDEO)

Protestu su prethodile sednice skupština lokalnih samouprava sa severa Kosova

  • 33

Srbi u severnom delu Kosovske Mitrovice održali su veliki mirni protest protiveći se odluci Prištine o povećanju takse na srpske proizvode. Protestuje se ispred Kancelarije EU u centru grada.

Protestu su prethodile sednice skupština lokalnih samouprava sa severa Kosova na kojoj su donete odluke o ostavkama gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog potoka, kao i Deklaracija o prekidu komunikacije sa Prištinom.

Građani su nosili transparetne: "Hoćemo mir, a ne ratove","Ne izgladnjujete našu decu", "EU otvori oči", "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hleb" i druge.

- Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju da osudimo odluke koje su nedemokratske. Na odluke Prištine međunarodna zajednica i dalje ćuti, a mi smo danas podneli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave po prištinskom sistemu više ne postoji. Ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu - rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić okupljenim građanima.

Rakić se obraća okupljenim građanima - Printskrin: Youtube

- Na sve odluke Prištine međunarodna zajednica danas ćuti - kazao je Rakić i predočio da takse od 100 odsto koje je uvela Priština, srpska deca sutra neće imati osnovne uslove za život.

- Priština je poslala do zuba naoružane ljude ne da uhapse, već da ubiju našeg brata Milana Radoičića. Brate uz tebe smo - poručio je Rakić.

- Zalihe hrane i potrpeština su na izmaku - naglasio je on i najavio da će i sutra biti održani mirni protesti.

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović poručio je da su građani okupljeni na porotestu simbol otpora, slobode, opstanka i ostanka u državi Srbiji i da Srbi na KiM imaju punu podršku države Srbije.

Glavni zahtev Srba, istakao je Ivanović, nisu hrana i lekovi:

- Hoćemo slobodu, mir, našu državu koja će da nas štiti.

On je rekao da se mora protestovati isključivo na miran način, da se Albancima ne bi dao povod za bilo kakve akcije, usmerene na okupaciju severa Kosova.

- Jer, oni čekaju da izazovu novi Račak, Markale pa da nas optuže i zatim okupiraju sever Kosova i odvoje nas od države Srbije... To ne smemo da dozvolimo - rekao je on.

Kako kaže, Srbi sa KiM imaju punu podršku države.

- Nisam apologeta Vučića, SNS ili Srpske liste,govorim ono što mislim. Ranije smo imali onog manekena koji je uradio sve ono što je uradio, a sada čoveka koji se danonoćno bori, spartanski radi ima a svaki kapacitet za borbu,i zajedno ćemo se boriti a garancije koje dobijamo su prave. Crvena linija koja se ne sme preći je sloboda i naši životi. I predsednik i Srbija garantuju da niko neće ostati gladan i žedan -  poručio je on.

Kritkovao je prethodnu vlast koja je svojim potezima otežala poziciju Srba danas.

- Vi ste svedoci nasilja Albanaca i međuanrodne zajednice pre 20 godina,metničkog čicćenja,prodavanja organa. Nasilje se nastavljai danas i to ekonomski - naveo je on.

Rekao je i da ponašanje Ramuša Haradinaja liči na ponašanje Sulejmana veličanstvenog.

- Kao da nastupa ispred Otomanske imperije ili Austrougarske, postavlja ultimatum našem predsedniku - priznajte Kosovo ili ćemo za mesec dana srušiti vlast u Beogradu na ulicama - kaže Ivanović.

Uhapšenim Srbima je poručio da izdrže i "Živela Srbija".

Rakić je pre protesta razgovarao sa komandirima kosovske policije, kojima je poručio da će protest biti miran i demokratski.

Goran Rakić i Igor Simić - Foto: Telegraf

- Nama je potreban mir - poručio je Rakić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ina

    27. novembar 2018 | 13:55

    Puna podrška Srbije našim ljudima na Kosovu i Metohije......

  • Uros

    27. novembar 2018 | 13:33

    Srbi su opet pokazali ko je civilizovan a ko divljak.

  • slava

    27. novembar 2018 | 13:15

    Moraju nekako svoje nezadovoljstvo ispoljiti, protest je miran i to je ok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA