Ovakvu reakciju EU niko nije očekivao: Mere Prištine su provokativne i uvredljive

Kosovska vlada mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH - poručuju iz EU

  • 50

Portparolka EU Maja Kocijančič je povodom ostavki gradonačelnika četriri srpske opštine na severa KiM poručila još jednom da kosovska vlada mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH.

Ona je takve mere okarakterisala kao provokativne i uvredljive.

Kocijančić kaže da je EU upoznata sa današnjim ostavkama.

Ona je tim povodom navela da je EU od početka bila jasna u stavu da su takse od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH kršenje CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

- Vlasti na Kosovu moraju odmah da povuku ove mere. Sve akcije, mere i izjave koje su provokativnog i uvredljivog karatktera su duboko uznemirujuće i ne doprinose dijalogu u cilju normalizacije odnosa - poručila ja Kocijančić.

Kocijančič - Printksin: Tanjug

Ona je naglasila da se sve pritužbe koje strane imaju moraju rešavati kroz dijalog koji će EU nastaviti da olakšava.

KOCENTRIŠITE SE NA EU PUT

Posle zajedničke sednice vlada u Tirani i Prištini i poruka koje su sa nje upućene, portparola EU je poručila da svi partneri sa Zapadnog Balkana treba da grade konstruktivne odnose i da se koncentrišu na pristupanje EU.

Kocijančić nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga o poziciji EU povodom najavljenog "nacionalnog projekta ujedinjenja Albanije i Kosova", ali je navela da EU očekuje od svih partnera u regionu da se fokusiraju na svoj EU put.

- EU očekuje od svih partnera u regionu da grade konstruktivne i kooperativne odnose i da se fokusiraju na svoje reformske programe kako bi napredovali na svom putu evropskih integracija -  rekla je ona.

Rama i Haradinaj u Peći - Printskrin: Facebook/Ramush Haradinaj

Premijer Albanije Edi Rama je na zajedničkoj sednici u Peći predstavio ideju o "nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova" i pozvao premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da započne sa izradom "zajedničke strategije ujedinjenja Albanaca do 2025."

Kocijačić je odbacila kritike albanskog premijera Edija Rame o sporosti odlučivanja u procesu pristupnja Albanije EU i procesu vizne liberalizacije za građane Kosova.

Na pitanje Tanjuga kako vidi ocenu Rame da "Albanija ne može beskarajno da čeka na EU odluku o pristupanju te zemlje Uniji kao i da su Tirana i Priština umorni od čekanja na viznu liberalizaciju za Kosovo", ona je naglasila da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama i svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u sopstvenom reformskom procesu.

- Pristupni proces je zasnovan na zaslugama i svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u reformsokom procesu - poručila je portparolka EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    27. novembar 2018 | 18:26

    EU mora još jače i efikasnije da sprovodi svoje mere, pritisnuti Prištinu!

  • Sara

    27. novembar 2018 | 18:20

    EU se oglasio i nadam se da ce uslediti promene na bolje.

  • Mladena

    27. novembar 2018 | 17:25

    Procice isto kao sto su i Hrvati prosli pre koju godinu, A predsednik Vucic nece dozvoliti da Srpski narod na KiM bude bez osnovnih namirnica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA