"Slučaj Branka Milić": Bez saglasnosti Srbije nema hapšenja, Crna Gora da se izjasni

Povodom ovog slučaja oglasili su se šef srpske diplomatije Ivica Dačić, kao i premijer Crne Gore Duško Marković

  • 0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Branka Milić, optužena za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori, ne može biti uhapšena bez saglasnosti Srbije sve dok boravi u srpskoj ambasadi u toj državi.

- Branka Milić je državljanin Srbije, došla je u ambasadu bez našeg znanja o tome šta će uraditi. Ona je dok je bila u ambasadi dobila je obaveštenje da je nadležni sudija doneo odluku o ponovnom određivanju pritvora zbog čega je po savetu advokata navela da će da ostane u ambasadi do promene sudske odluke - objasnio je Dačić.

On je dodao da Srbija do sada nije dobila zvaničan zahtev sa crnogorske strane o tome šta se od nas traži - da li da bude privedena, uhapšena...

- Mi smo upitani od strane crnogorskog ministarstva o zvaničnom stavu Srbije o konkretnom slučaju, ali on treba da se temelji na osnovu zahteva koji dobijemo - šta se od nas traži - da li da se privede, uhapsi... To je pitanje kojim bi trebalo da se pozabave pravosudni organi - istakao je Dačić.

Objasnio je da se Branka Milić nalazi na teritoriji Srbije i da joj ne može biti uskraćen boravak, te da sada treba naći najbolje moguće rešenje kako bi se izašlo iz trenutne situacije.

- Nismo bili informisani o tome da ona namerava da ostane u ambasadi - istakao je Dačić.

Foto: mfa.gov.rs

Branka Milić, optužena za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, poslala je iz ambasade Srbije, gde se nalazi, pismo medijima u kojem je navela da nema nameru da ilegalno napusti Crnu Goru.

- U toku mog boravka u Ambasadi, moji branioci su me obavestili da je sudija Suzana Mugoša odredila pritvor, kao najtežu meru procesne prinude. Ja nemam nikakav interes da do kraja postupka u Višem sudu napuštam Crnu Goru, a što sam mogla mnogo puta u poslednjih godinu dana - navela je Milić u pismu, prenosi CDM.me.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da situacija u vezi sa optuženom za pokušaj terorizma Brankom Milić i njenim odlaskom u ambasadu Srbije neće uticati na odnose dve države.

Marković je novinarima u Skupštini Crne Gore rekao da je jasno da ambasada Srbije to nije očekivala.

- Gospođa je zatražila utočište u ambasadi, a ambasada to nije očekivala. Tražili smo objašnjenje i ostavljen je rok da se obajšnjenje da - kazao je Marković i dodao da ta situacija neće uticati na odnose Srbije i Crne Gore. Na pitanje kako komentariše predloženu rezoluciju o "Podgoričkoj skupštini", Marković je rekao da treba sačekati epilog u parlamentu.

- Jasno je da je pre 100 godina Crna Gora izgubila svoju državu i da više nikada nećemo dozvoliti da budemo u toj situaciji - kazao je Marković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA