≫ 

Priština je proteklih meseci "obrisala patos" Briselskim sporazumom! Đurić pozvao na podršku srpskom narodu na Kosovu

- Pozivam sve u Srbiji da se pridruže tome, pozivam i studente i ljude iz svih segmenata društvenog života, i sportiste i javne ličnosti i obične građane... - poručio je direktor Kancelarije za KiM

  • 57

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je srpski narod na Kosovu današnjim protestima "glasnije nego ikad" ustao da zaštiti svoja osnovna ljudska prava i poručio je da je sada vreme da složno podržimo i pomognemo naš narod u južnoj pokrajini.

- Srpski predstavnici na KiM su, zajedno sa narodom, izašli i rekli ''dosta''. Dosta terora iz Prištine, nećemo da ćutimo što hapse, što pokušavaju da ubijaju naše ljude, nećemo da ćutimo pred time što je Srbima na KiM u ekonomskom smislu namaknuta omča oko vrata time što je zabranjena svaka trgovina - rekao je Ðurić.

On je naglasio da su prištinski zvaničnici hteli 100 odsto državu, a da su dobili 100 odsto "gore stanje", ocenivši da su ih Srbi na KiM "matirali, razgrađujući njihov sistem".

- Hteli su Srbima 100 odsto omču oko vrata, a dobili su 100 odsto razgradnju svojih institucija - rekao je Ðurić večeras za Pink, podsetivši da su srpski gradonačelnici i sudije na KiM odlučili da "100 odsto" obustave svoje aktivnosti i napuste takozvani prištinski sistem.

Povodom osuda koje su stigle iz EU i SAD zbog uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, Ðurić je rekao da su "saopštenja lepa, sve je to fantastično", ali je ocenio da je izostala reakcija na vreme, "pre 10, 15 ili 20 dana kada im je Vučić slao jasne poruke, kada su im iz Srbije govorili kolika opasnost preti".

- Najgora pamet u politici je naknada pamet. Nadam se da neće biti naknadne pameti kada bude još gore - rekao je Ðurić.

Direktor kancelarije za KIM je uveren da mnoge u Prištini i međunarodnoj zajednici "beskrajno nervira činjenica" što je poligrafskim testiranjem dokazano da Milan Radoičić nije odgovoran za ubistvo Olivara Ivanovića, "koje su hteli da natovare na vrat srpskoj strani".

Foto: Marko Jovanović

- To je još jedan udarac nastojanjima da se Srbi na KiM slome i uklone oni koji bi pružali eventualni otpor - ocenio je Ðurić.

Govoreći o hapšenju i puštanju na slobodu sekretarice Olivera Ivanovića, Ðurić je rekao da je to iživljavanje i teror nad Srbima.

- Ženu koja je samohrana majka maloletnog deteta, pokupili su sa radnog mesta, odveli i 48 sati ispitivali u Prištini. Oni su se nadali da time što su poslali armiju svojih ljudi, koje ne smatram policajcima, da uklone Radoičica, ne samo da bi sprečili ogranizaciju otpora na severu KiM, nego i da bi mogli da natovare to ubistvo na njega i sve ostale. Plan im se raspao - ocenio je Ðurić.

Naveo je i da iz "zbunjenih izjava" zvaničnika u Prištini vidi da nisu očekivali da će Srbi na mudar i lukav način reaguju i da im ne daju povod za dalju agresiju intervenciju.

- Srbi su ih matirali, raspirujući, razgrađujući njihov sistem. I od danas nema više prištinskih opštinskih i drugih administracija koje funkcionišu na severu KiM. Hvalili su se 100 odsto država, 100 odsto ovo ono, a sad su 100 odsto napravili gore stanje i problem samima sebi - rekao je Ðurić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema njegovim rečima, Priština je proteklih meseci "obrisala patos" Briselskim sporazumom.

On je dodao da su Srbi na KIM ohrabrani time što su dobili jasnu i nedvosmislenu podršku Vučića i vlade, ali i što se oseća jedan talas solidarnosti i podrške.

- Pozivam sve u Srbiji da se pridruže tome, pozivam i studente i ljude iz svih segmenata društvenog života, i sportiste i javne ličnosti i obične građane... Sada je vreme da složno podržimo i pomognemo naš narod na KiM jer drugu borbu od ove nećemo imati. Drugu priliku da se izborimo da budemo svoji na svome, da to bude nešto što s pravom možemo da kažemo da je ostalo naše, nećemo imati - poručio je Ðurić.

Kada je reč o KFOR-u, Ðurić kaže da oni svoj mandat nisu ispunili i sa pomažu Prištini da sprovodi barikade i blokade, jer "američke i druge jedinice KFOR-a su razmeštene na zelenoj liniji i sprečavaju konvoje sa robom da prolaze".

To nije nešto što je u okviru njihovog mandata, to nije prijateljsko ponašanje prema Srbima na KiM, mi to dobro vidimo, i dobro ćemo voditi računa kakve će to posledice imati, rekso je Ðurić.

Umesto evropske budućnosti Balkana, koja je najavljivana za 2025, sada je ta godina najavljena kao godina ujedinjenja Albanije i Kosova i povratak u 1941, tako je Ðurić prokomentarisao ideju albanskog premijera Edija Rame o "nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova".

Printskrin: Facebook/Ramush Haradinaj

- To nije budućnost kakvu želimo ni za Balkan, ni za Srbiju. Budućnost koju mi želimo je 100 odsto saradnje, a ne 100 odsto granica i 100 odsto rušenja. I kao što vidite 100 odsto više nema prištinskih opštinskih i drugih institucija na severu Kosova - rekao je Ðurić.

Na konstataciju novinara da je juče u Peći "ozvaničeno stvaranje velike Albanije", Ðurić kaže da među Albancima "divlja fašizam" i da, kada se to kaže, nije preterivanje.

- Ovo je direktan kontinuitet ideologije iz vremena Drugog svetskog rata. Velika Albanija je uspostavljena na prostoru KiM samo u periodu od 1941. do 1945. godine - ukazao je Ðurić.

On je naglasio da tu politiku direktno nastavljaju Edi Rama, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, zalažući se za "veliku Albaniju".

- I može neko da tvrdi da to nije tačno, ali lomače za srpske proizvode na kojima učestvuju poslanici vladajućih albanskih stranaka pokazuju pravu mračnu stranu njihove fašističke ideologije - kaže Ðurić.

Umesto evropske budućnosti Balkana, koja je najavljivana za 2025, sada je ta godina najavljena kao godina ujedinjenja Albanije i Kosova i povratak u 1941, tako je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić prokomentarisao ideju albanskog premijera Edija Rame o "nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova".

- To nije budućnost kakvu želimo ni za Balkan, ni za Srbiju. Budućnost koju mi želimo je 100 odsto saradnje, a ne 100 odsto granica i 100 odsto rušenja. I kao što vidite 100 odsto više nema prištinskih opštinskih i drugih institucija na severu Kosova - rekao je Ðurić za Tv Pink.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taca

    27. novembar 2018 | 22:39

    Sramota jedna velika su oni!!!

  • Sonja

    27. novembar 2018 | 22:08

    Sada je taj trenutak kada treba da smo slozni,da se udruzimo i da im pokazemo ko su Srbi! Da ce Srbi iz ovog izaci mnogo jaci i bolji!!!!

  • star

    27. novembar 2018 | 22:31

    Došlo je vreme da se svi Srbi ujedine, pogotovo ovi na Kosovu, jer im se ne piše dobro sa ovim zlotvorima sa Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA