Posle 10 sati rasprave utvrđen dnevni red u Skupštini Srbije: Pored budžeta razmatraće se i zabrana zapošljavalja u javnom sektoru

Iz Ministarstva finansija su naveli da su pored budžeta pred poslanicima i zakoni koji će rasteretiti privredu, kao i da će razmatrati nastavak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

  • 40

Poslanici Skupštine Srbije večeras su, posle 10 sati rasprave, utvrdili dnevni red, a rad će nastaviti sutra u 10 časova kada će početi pretres u načelu o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu i setu poreskih zakona.

Skupština Srbije je danas odbila više od 250 predloga za dopunu dnevnog reda, koje su obrazlagali poslanici i vlasti i opozicije.

Predloženim budžetom predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.246,2 milijarde dinara, dok rashodi iznose 1.269 milijardi dinara.

Za kapitalne investicije u 2019. godini opredeljeno je ukupno 220 milijardi dinara, a plate u javnom sektoru biće uvećane od sedam do 12 odsto od 1. januara.

Prema oceni Fiskalnog saveta Srbije, planirani budžet je uravnotežen, a deficit će biti nizak i prihvatljiv i obezbediće da se javni dug smanjuje i naredne godine.

U Fiskalnom savetu su naveli da je rast penzija dobro dimenzioniran, ali da su plate povećane više nego što je to opravdano.

Poslanici opozicije negodovali su, jer im je skupštinski materijal, kako su rekli, stigao pre tri dana i nisu imali vremena da se upoznaju sa njim, a samo budžet ima 1.500 strana.

Oni su ocenili i da vlast želi da “progura zakone ispod radara”, jer je na dnevni red, i to kada se raspravlja o budžetu, uvrstila još 60 tačaka.

Iz Ministarstva finansija su naveli da su pored budžeta pred poslanicima i zakoni koji će rasteretiti privredu, kao i da će razmatrati nastavak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Poslanici će, pored ostalog, raspravljati i o povećanju takse za pretplatu javih servisa RTS i RTV sa 150 dinara, na 220 dinara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    28. novembar 2018 | 00:12

    Jedna od najbitnijih sednica,mnogo bitnih zakona je doneto.

  • minja

    27. novembar 2018 | 22:09

    Opozicija se žali što skupštinski materijal o budžetu ima 1500 strana? Pa znaju da čitaju a i koliko ih ima svaki može da pročita po par strana i eto.

  • miki

    28. novembar 2018 | 06:30

    Budžet je postigao svoj maksimum što je za svaku pohvalu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA