≫ 

Maltretiraju srpske zatvorenike u Estoniji? Hag istražuje tretman osuđenika za ratne zločine u zatvorima

U Ministarstvu pravde Srbije BIRN-u je rečeno da su dvojica srpskih osuđenika za ratne zločine, Milan Martić i Dragomir Milošević, suočeni sa nizom problema u Estoniji

  • 2

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) istražuje pritužbe o navodnom nečovečnom tretmanu srpskih osuđenika za ratne zločine koji služe kaznu u Estoniji, objavila je danas Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN).

Iz MMKS-a su za BIRN izjavili da su od estonskih vlasti zatražili odgovore, nakon što su primili pritužbe za navodno maltretiranje dvojice srpskih ratnih zločinaca koji izdržavaju zatvorske kazne u toj baltičkoj zemlji.

- Sekretar (MMKS-a) se trenutno bavi tim pitanjem, i kada dostavi izveštaj, predsednik će razmotriti različite mogućnosti za poboljšanje - kazali su iz MMKS-a.

U Ministarstvu pravde Srbije BIRN-u je rečeno da su dvojica srpskih osuđenika za ratne zločine, Milan Martić i Dragomir Milošević, suočeni sa nizom problema u Estoniji, uključujući i nemogućnost ostvarivanja prava na pravnu zaštitu i nedostatak adekvatnog pristupa zdravstvenoj zaštiti.

- Pregledi su nenajavljeni, uz mere obezbeđenja koje su ispod minimuma ljudskog dostojanstva – pretresi do gole kože i prevoz u tzv. "kavezima", uz već pomenuti problem izostanka mogućnosti bilo kakve komunikacije sa lekarom - naveli su u ministarstvu.

Prema navodima ministarstva, dvojici osuđenika do nedavno nije bio obezbeđen prevodilac, koji ih sada posećuje jednom u tri meseca. Ministar pravde Srbije je 2014. i 2015. zatražio od tog suda UN da Martića i Miloševića prebaci van Estonije.

Foto: AP

Martić, bivši lider pobunjeniih Srba u Hrvatskoj, osuđen je 2008. na 35 godina zatvora, za ubistva, progon na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, zatvaranja, deportacije, pljačku imovine, bezobzirno uništavanje sela i napade na civile tokom rata u Hrvatskoj.

Milošević, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, osudjen je 2009. godine na 29 godina zatvora zbog terorisanja i ubijanja civila tokom opsade Sarajeva 1994. i 1995. godine.

BIRN podseća da je pitanje uslova u kojima kazne izdržavaju srpski osuđenici postavljeno tokom razgovora premijerke Srbije Ane Brnabić i predsednika MMKS-a Teodora Merona u Beogradu 20. novembra.

U saopštenju Vlade Srbije je navedeno da je Brnabić zatražila da se ponovno razmotri zahtev da se srpskim osuđenicima za ratne zločine dozvoli da kaznu služe u Srbiji. Međutim, prema MMKS, u slučaju Srbije ili bilo koje druge zemlje bivše Jugoslavije, tu odluku treba da donese Savet bezbednosti UN.

- Takvu odluku ne može doneti Mehanizam - naveli su iz MMKS-a, pravnog naslednika Haškog tribunala. Kada je reč o prebacivanju zatvorenika iz Estonije u treću zemlju, zahtev se može odobriti "samo u najozbiljnijim okolnostima, ukoliko predsednik zaključi da su prava neke osobe direktno i kontinuirano ugrožena i da se to ne može ispraviti putem koordinacije s relevantnim vlastima - dodali su isti izvori.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA