Pred evropskim poslanicima 8 novih amandmana na izveštaj o Srbiji

Amandmanima su obuhvaćeni neki najnoviji događaji, poput "ponovljenog poricanja genocida", te slučaja hidroelektrana na Staroj planini, kao i nekih "starih", poput Savamale

  • 1

Evropski parlament izjasniće se sutra, prilikom glasanja o izveštaju o Srbiji, i o prihvatanju odnosno odbacivanju osam tzv ”usmenih amandmana”, koji su naknadno podneti na već usaglašen tekst izvešataja.

Evropski parlamentarci iz redova Socijaldemokrata, Zelenih i grupe Evropskih konzervativaca i reformista uložili su dodatne, tzv "usmene" amandmane nakon što je tekst izveštaja o Srbiji sa uključenih 27 kompromisnih amandmana izglasan u oktobru u Spoljnopolitickom odboru.

Amandmanima su obuhvaćeni neki najnoviji događaji, poput "ponovljenog poricanja genocida", te slučaja hidroelektrana na Staroj planini, kao i nekih "starih", poput Savamale.

U ime grupe Zelenih Igor Šoltes je, tako, amandmanom izrazio žaljenje zbog "ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih predstavnika vlasti Srbije".

Šoltes je svojim amandamom zatražio da prihvatanje genocida u Srebrenici bude ključni korak na putu Srbije ka članstvu u EU. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je takođe odvojenim amandmanom pozvao Vladu Srbije da usvoji sve potrebne mere kako bi se očuvala zaštićena područaja, pri čemu je naveo pitanje izgradnje hidroelektrane u Nacionalnom parku Stara Planina.

Prvi i jedni amandman evropskih Socijaldemokrata podneli su Tanja Fajon i Viktor Boštinaru, a odnosi se na slučaj Savamala, u kojem konstatuju ”određeni napredak" i pozivaju na rešavanje tog slučaja.

Istovetan amandman podneo je i Šoltes.

Evropski konzervativci i reformisti svojim jedinim amandmanom zatražili su od vlasti Srbije da poštuju odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji, kao i EU Povelju o fundamentalnim pravima i ne dozvole izručivanje prestupnika u zemlje gde bi mogli biti potvrgnuti torturi.

Sam izvestilac za Srbiju, Dejvid Mekalister, podneo je dva amandmana kojima se ispravljaju odnosno dopunjuju detalji izveštaja o Srbiji, kao što je tačan iznos IPA II sredstava, koji za Srbiju u periodu od 2018. do 2020. iznose 722 miliona evra, a ne 728. milona, kao što stoji u tekstu izveštaja.

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matija

    28. novembar 2018 | 19:30

    Sravnite nas sa zemljom vec jednom i zavrsite pricu. I tad nas ne biste ostavili na miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA