≫ 

Da li je Zukorlić uplatio Šešelju 50.000 evra da napada njegove protivnike? Šok pitanje u Skupštini Srbije

Uoči nastavka rasprave o Predlogu budžeta za 2019. godinu, poslanici su postavljali pitanja za Vladu Srbije

  • 0

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas poslanička pitanja, a to isto će učiniti i danas u periodu od 16 do 19 časova kada će u parlamentu na njih odgovarati premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.

Uoči nastavka rasprave o Predlogu budžeta za 2019. godinu, poslanici su pitali kada će biti raspisani izbori na severu Kosova i Metohije, da li je šef radikala u skupštini Vojislav Šešelj "plaćen" da "plasira lažne vesti", ali i koliko su javna preduzeća potrošila za reklamiranje.

Poslanik Slaviša Ristić pitao je predsednicu parlamenta Naju Gojković kada će u skladu sa ustavnim ovlašćenjima da raspiše lokalne izbore na severu Kosova i Metohije budući da su gradonačelnici podneli ostavke.

- Mimo svih zakonskih rešenja, te opštine su bile raspuštene 2013.godine da bi se Srbi naterali da izađu na separatističke izbore. Sada imate šnasu da raspišete izbore s obzirom na okolnosti da su gradonačelnici podneli ostavke, što ja pozdravljam, i što pozdravlja većina Srba, ali izražavamo sumnju u iskrenost - rekao je Ristić.

Kako kaže, očekivao je da ostavke podnesu i poslanici u prištinskoj skupštini, kao i ministri u kosovskoj vladi.

- Najveću sumnju izaziva ponašanje vlasti, Marko Ðurić je na neki način demantovao da su oni podneli ostavke, rekavši da su suspendovali učešće dok Priština ne povuče mere - rekao je Ristić.

Skupština Srbije - Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je premijerku kada će dostaviti informaciju koliko su javna preduzeća od 2012. godine potrošila za reklamiranje u medijima i na koji način se realizuje projektno finansiranje medija u Srbiji.

On je naveo da je na konkursu koji je objavio grad Beograd za finansiranje medija oko 90 miliona dinara pripalo tabloidima “za ljaganje, kritikovanje i targetiranje svakog ko drugačije misli”.

Ministra kulture i informisanja Vladana Vukosvaljevića pitao je šta će preduzeti zbog kršenja kodeksa novinara i kršenja zakona o informisanju.

Ministra, ali i direktora RTS-a Dragana Bujoševića pitao je "kada će javni servis početi profesionalno da se ponaša i da omogući opoziciji da odgovori na laži koje iznosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

On je "izmerio" da je Vučić imao više od 10.000 minuta na RTS-u i da je za to vreme opoziciju nazivao ološom, pljačkašima, a pojedince je, kaže, opstuživao za ubistva.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović tražio je od Agencije za privredne registar finansijski izveštaj Islamske zajednice i Srspke radikalne stranke. Kaže da je kao poslanik dobijao pitanja da li je tačno da je Muamer Zukorlić dobio 50.000 evra da se obračunava s politčkim protivnicim, te zatražio od Agencije za borbu protiv korupcije da ispitaju te tvrdnje.

On kaže da je veoma inidkativno to da su Šešelj, SRS, ali i "druge stranke Vučićevog režima čitavo delovanje usmerili na plasiranje lažnih vesti i lažne tvrdnje na račun Sulejmana Ugljanina, Bošnjačkog nacionalnog veća, ali i drugih javnih ličnosti".

Zabrinjava, kaže, da te napade vodi Šešelj koji je osuđen zločinac, te upitao predsednicu Skupštine Srbije kada će zakazati sednicu da se šefu radikala oduzme mandat.

- Ukoliko to ne urodi plodom, mi ćemo pokrenuti tužbe i potražiti pravdu pred međunarodnim sudom - rekao je Imamović i ocenio da je prethodnih dana postojao pokušaj "naprednjačko-radikalske koalicije da jednim udarcem ubije Ugljanina, BNV, ali i Rasima Ljajića”.

- Nemam nameru da branim Ljajića, ali vidim da je i on na meti radikalskih napada, što govori u prilog cinjenici da su za to radikali plaćeni - rekao je Imamović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković mu je odgovorila da dobro prouči Poslovnik Narodne skupštine, aludirajući na to da je za oduzimanje mandata nadležan Administrativni odbor, a ne predsednica parlamenta.

Gojković - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanik SRS-a Aleksandar Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić šta će Vlada Srbije da preduzme da se pomogne Srbima na KiM, podsetivši da su "albanski separatisti blokirali celokupnu privredu na KiM kada su uveli carine".

Poslanik SDPS-a Muamer Bačevac rekao je, između ostalog, da optužbe na račun ministra Rasima Ljajića nisu na mestu, da su neargumetnovane i u lošem maniru "dečjeg nivoa", dok Ljajić, s druge strane, pokušava da ja ojača trgovinu Srbije.

VIDEO: Skandalozno obraćanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA