≫ 

Vučić zatražio mirne proteste! Predstavnici Srba sa Kosova posle sastanka u Predsedništvu: Takse Prištine su uperene protiv našeg opstanka (FOTO)

Rakić je u izjavi Tanjugu istakao da će se Srbi na Kosovu i Metohiji boriti isključivo mirnim i nenasilnim protestima protiv mera i kršenja ljudskih prava od strane Prištine

  • 16

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije završili su sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posle puna dva sata u Predsedništvu Srbije, posle čega će novinarima preneti zaključke.

Goran Rakić se prvi obratio medijima.

- Na današnjem sastanku predsednika Vučića smo upoznali sa strahom i zabrinutošću sa kojim se suočava naš narod na KiM - rekao je Rakić i dodao da su ga upoznali sa ostavkama u četiri opštine.

Dodao je da su razgovarali i o taksama. On je pozdravio mirne studentske proteste.

- Pozivamo srpski narod na mir i nenasilnu borbu. Želim da poručim i EU i Prištini, nemamo oružje, ali borićemo se mirno i nećemo se povući. Situacija na terenu je alarmantna, zalihe hrane su pri kraju, ali je mnogo je teže na jugu. Nemamo ni energenata i pitanje je da li će stići u Kosovsku Mitrovicu.

Na današnjem sastanku predsednika Vučića smo upoznali sa strahom i zabrinutošću sa kojim se suočava naš narod na KiM-FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Posle se okupljenima obratio Dalibor Jevtić.

- Imali smo produktivan sastanak, što je i bio cilj, da predsedniku pružimo informacije kako narod živi severno od Ibra. Sve je teže, svakim danom. Cilj je proterivanje Srba sa KiM, a oni koji ćute na te mere podržavaju taj cilj - rekao je Jevtić.

On je dodao da očekuju mere od strane EU, da na direktan način izvrši pritisak preko Sporazuma o pridruživanju ili nekih drugih mehanizama.

- Nastavićemo sa mirnim protestima i slanjem vrlo jasnih poruka i pitanja "Da li neko želi da na Kosovu ostane samo jedan narod, da se dozvoli etničko čišćenje i da li međunarodna zajednica to dozvoljava?" - rekao je Jevtić.

Nastavićemo sa mirnim protestima i slanjem vrlo jasnih pitanja "Da li neko želi da na Kosovu ostane samo jedan narod, da se dozvoli etničko čišćenje"-FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Srđan Popović kaže da ustaju uznemireni jer ne znaju kako će proći dan.

- Ovaj problem niko još ne shvata ozbiljno. Energenti stižu na jedan težak način, sutra ćemo biti u situaciji da ne možemo da zagrejamo naše škole, bolnice... - istakao je Popović.

On je naglasio da raduje to što predsednik istrajan u odluci da se ovaj teret otkloni što pre.

Miljana Nikolić, jedna od Srpkinja sa Kosova, dodala je da su po koji put razgovarali o situaciji na terenu.

- Na pragu je humanitarna katastrafa. Napali su naše dostojanstvo. Sa njihovim istupima i merama uprerenim protiv nas Srba, oni nam onemogućavaju ostanak i opstanak - izjavila je Nikolićeva i pitala se dokle će ovako da žive.

Sa njihovim istupima i merama uprerenim protiv nas Srba, oni nam onemogućavaju ostanak i opstanak-FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, je dodao da je sastanku prisustvovala i premijerka.

- Situacija je mnogo teška, nasilje je neprestano, institucinalno ili ne, fizičko ili psihološko, ekonomsko, kojima je cilj izgladnjivanje naše dece i stvaranje izbegličkih kolona, odnosno proterivanje Srba sa Kosova - objasnio je direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica.

Prema njegovom mišljenju, predlozi, zaključci svih prisutnih su jedinstveni i pokazuju da se možemo izboriti kao narod u celini.

Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica-FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Što se predloga ujedinjenja Južne i Sevrne Mitrovice tiče, Rakić kaže da nije prvi put da Albanci imaju takve pretenziju.

- Nećemo otići sa tog prostora, borićemo se mirno, demokratski - naglasio je Rakić i naglasio da u Južnoj Mitrovici nema nijednog Srbina.

Inače, na sastanak sa Vučićem stigla je grupa od 30-ak predstavnika institucija, opština, na čelu sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednicima. Njima se pridružila i premijerka Ana Brnabić.

Na sastanak sa Vučićem stigla je grupa od 30-ak predstavnika institucija, opština, na čelu sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednicima-FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Rakić je juče najavio da će se predstavnici Srba sa KiM sastati danas u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kako bi dogovorili dalje korake u odgovor na krizu koju je izazvala Priština, nizom mera na štetu ljudskih i ekonomskih prava srpske zajednice, te na nove pretnje i provokacije.

Rakić je u izjavi Tanjugu istakao da će se Srbi na Kosovu i Metohiji boriti isključivo mirnim i nenasilnim protestima protiv mera i kršenja ljudskih prava od strane Prištine.

Predsednik je juče pozvao Srbe da ostanu pri mirnim protestima i da ne čine dalje korake u napuštanju prištinskih institucija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktorija

    29. novembar 2018 | 14:08

    Jedino razgovorom se moze doci do nekog dogovora.

  • Igor

    29. novembar 2018 | 14:17

    Treba redovno odrzavati ove konsultacije kako bi se pomoglo srbima koji zive na KiM.

  • aca

    29. novembar 2018 | 13:55

    Srbija ce uvek teziti mirnom pronalazenju resenja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA