≫ 

Kipar nikad neće priznati Kosovo, srpski narod neće zaboraviti podršku u Interpolu: Srdačan susret i reči podrške Vučića i Anastasijadisa

Šefa srpske države predsednik Kipra Nikos Anastasijadis dočekao je ispred Predsedničke palate uz najviše državničke počasti

  • 24

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je zajedno sa ministrima u Nikoziju, gde je održana druga zajednička sednica vlada Kipra i Srbije. Srpsku delegaciju su dočekali predsednik Nikos Anastasijadis i ministri Kipra, uz najviše državničke počasti.

VUČIĆ NA SASTANKU SA ARHIEPISKOPOM NOVE JUSTINIJANE

Predsednik Srbije završio je danas jednodnevnu posetu Nikoziji sastankom sa arhiepiskopom Nove Justinijane i sveg Kipra Hrizostomosom drugim.

Predsednik Srbije završio je danas jednodnevnu posetu Nikoziji sastankom sa arhiepiskopom Nove Justinijane i sveg Kipra Hrizostomosom drugim-FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

On se upisao u Knjigu utisaka nakon razgovora sa arhiepiskom.

- Mi pravoslavni Srbi dugujemo vama lično, vašem narodu i vašoj crkvi za pomoć koju pružate našem narodu i našoj crkvi u vremenima teške patnje, koje nažalost pogađaju oboje, i vas i nas svakog dana. Vaše presosveštenstvo najiskrenije vam želim dobro zdravlje, duhovnu mudrost, i želim da vam Bog podari, mir, napredak, spasenje što želim srpskom i kiparskom narodu - istakao je on.

Aleksandar Vučić se upisao u Knjigu utisaka nakon razgovora sa arhiepiskom-FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

SRBIJA ZAHVALNA NA PODRŠCI KOJU DOBIJA OD KIPRA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis prihvatio njegovu molbu da se angažuje na međunarodnom planu, te da će on uputiti pismo svim evropskim liderima u kojem će ih upozoriti na moguće posledice svih poteza Prištine.

- Zamolio sam ga da evropske partnere upozna i upozori na moguće posledice poteza Prištine i on mi je rekao da će uputiti pismo svim liderima. Zahvalan sam, jer znam kako se čuje njegov glas glas u svim evropskim metropolama - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Kipra.

Predsednik Vučić zahvalio se na podršci koju narod Kipra, zajedno sa državnim vrhom te zemlje, pruža Srbiji-Foto: Printscreen

Vučić je zahvalio Kipru na iskrenoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu i u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Posebno je zahvalio na podršci Kipra u Interpolu.

- Kipar nije samo glasao, već se borio za Srbiju, kao i naša delegacija. Našoj braći sa Kipra to nikada nećemo zaboraviti. Vrlo smo lojalni i takve stvari umemo da pamtimo - poručio je Vučić.

Uputio je zahvalnost i svim građanima Kipra na podršci Srbiji i poručio da će Srbija biti uz kiparski narod i rukovodstvo, i da će moći uvek da računaju na podršku naše zemlje u institucijama, organima i organizacijama širom sveta.

PREDSEDNIK KIPRA PORUČIO: NIKADA NEĆEMO PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA

- Razgovarali smo o događajima na Kosovu i dijalogu Beograda i Prištine. Ponovio sam jasan stav Kipra da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova protivzakonita. Što se tiče evropskog puta Srbije, smatramo da se Srbija nalazi među prvim kandidatima koji bi trebalo da pristupe EU - poručio je Anastasijadis posle sastanka.

Ponovio sam jasan stav Kipra da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova protivzakonita-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Najavio je i uspostavljanje trilateralnog formata saradnje sa Grčkom, po uzoru na formate koji već postoje u regionu Balkana.

Taj mehanizam obuhvatiće sve sfere saradnje gde postoje zajednički interesi u cilju promovisanja mira, stabilnosti na Balkanu i Sredozemlju, rekao je kiparski predsednik.

U Nikoziji je održana zajednička sednica Vlada dve zemlje, a potpisan je čitav niz sporazuma, a kiparski predsednik je ukazao da je to druga zajednička sednica, nastavak one iz Beograda, održane u maju.

- U praksi pokazujemo zajedničku volju za dalje jačanje i učvršćivanje već izuzetnih odnosa i veza, društvenih, verskih, kulturnih između naših zemalja i naroda - rekao je Anastasijadis.

U praksi pokazujemo zajedničku volju za dalje jačanje i učvršćivanje već izuzetnih odnosa i veza, poručio je Anastasijadis-Foto: pio.gov.cy

Takođe, dogovoreno je održavanje srpsko-kiparskog foruma na Kipru u cilju jačanja ekonomskih veza.

Što se tiče kiparskih pitanja, govorio je sa Vučićem o naporima da iznova počnu pregovori sa drugom stranom (turskom), prekinuti prošlog jula.

- Izrazio sam zahvalnost vlade i svih nas za stalnu podršku Srbije u rešvanju kiparskog pitanja, kao i za doprinos koji daju srpski mirovnjaci u sastavu misija UN - rekao je Anastasijadis.

POČELA ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA KIPRA I SRBIJE

U Predsedničkoj palati u Nikoziji počela je druga zajednička sednica vlada Kipra i Srbije.

Sednici prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kipra Nikos Anastasijidis, koji su prethodno razgovarali "u četiri oka".

Sednici prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kipra Nikos Anastasijidis, koji su prethodno razgovarali "u četiri oka"-Foto: pio.gov.cy

U isto vreme ministri dve zemlje mali su bilateralne susrete.

Nakon sednice dve vlade nadležni ministri, u prisustvu dvojice predsednika potpisali su bilateralne sporazume iz oblasti spoljnih poslova, dijaspore, evropskih integracija, obrazovanja i sporta.

U Predsedničkoj palati u Nikoziji počela je druga zajednička sednica vlada Kipra i Srbije-Foto: pio.gov.cy

Nakon sednice dve vlade nadležni ministri, u prisustvu dva predsednika potpisaće bilateralne sporazume iz oblasti spoljnih poslova, dijaspore, evropskih integracija, obrazovanja i sporta.

Pre početka sastanka, predsednik Vučić položio je venac na spomenik Makariosu Trećem.

Pre početka sastanka, predsednik Vučić položio je venac na spomenik Makariosu Trećem-Foto: pio.gov.cy

SRBIJA I KIPAR JAČAJU BILATERALNE ODNOSE

Anastasijadis je ocenio da je sednica dve vlade signalizira "snažnu političku volju da se prodube bilateralni odnosi dve zemlje".

Ova zajednička sednica vlada dve zemlje je druga po redu. Prva je održana pre pet godina u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA