≫ 

Crna Gora poništila ujedinjenje sa Srbijom iz 1918. godine: U parlamentu usvojena rezolucija (VIDEO)

U glasanju učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo "za", 15 "protiv", a nije bilo uzdržanih - navode mediji

  • 86

Poslanici crnogorskog parlamenta, posle višečasovne debate, usvojili su noćas predlog rezolucije vladajuće većine na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije iz 1918. proglašavaju ništavnim.

RTCG prenosi da je u glasanju učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo "za", 15 "protiv", a nije bilo uzdržanih.

Tokom višečasovne debate koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin kazao je da "rezolucija usmerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji".

- Sazrelo je vreme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, ceo svet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Nemačke zove Nemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vreme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas ceo svet prepoznaje - rekao je Pažin.

Sazrelo je vreme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet, poručio je crnogorski ministar pravde Zoran Pažin-Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/Sasa Matic

Opozicioni Demokratski front je predložio da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija "Nikada više 1916", kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore.

- Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. 1918 se požnjelo ono što se 1916. posejalo - rekao je Mandić.

Mandićev predlog, međutim, nije prošao.

Predlog rezolucije vladajuće koalicije obrazložio je poslanik DPS Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je "reč o dokumentu o nepravdi nanetoj Crnoj Gori".

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su predlog rezolucije kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije iz 1918. proglašavaju ništavnim-Foto: Tanjug/Vlada Republike Crne Gore/ Duško Miljanić

- Svedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan - rekao je Gvoydenović.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da se, kada bi danas dedovi onih koji su predložili ovu rezoluciju znali o čemu se ovde raspravlja, prevrtali u grobu.

- Ali mi koji smo vaši savremenici, nismo iznenađeni - rekao je Radunović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misirac

    30. novembar 2018 | 10:10

    Svi crnogorci u Srbiji i studenti crnogorski državljani treba da plaćaju sve obaveze državi Srbiji kao svi ostali stranci, posebno porez na imovinu.Treba preispitati ko je posle odvajanja Crne Gore sve dobio državljanstvo Srbije, po kom osnovu i da li je vratio crnogorsko. Dosta više lažnog patriotizma gospodo crnogorci.

  • Mikan

    30. novembar 2018 | 10:25

    Najjadnija drzavica na svetu

  • Miloš

    30. novembar 2018 | 10:25

    Sada čekam reakciju naše vlade. Da li će sada posle ovoga studenti crne gore imati ista prava kao i naša deca u Srbiji ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA