Albanci zvanično hoće da otmu severnu Mitrovicu: Usvojili inicijativu o "ujedinjenju" (VIDEO)

Gradonačelnik južnog dela Mitrovice, Agim Bahtiri, bez ikakvih ovlašćenja pokrenuo je inicijativu o spajanju dve Mitrovice i poručio da je "vreme da se isprave greške i povrati severni deo grada"

  • 46

Odbornici Skupštine opštine Južna Mitrovica podržali su inicijativu predsednika te opštine, Agima Bahtirija, da se od privremenih prištinskih institucija zatraži izmena Zakona o administrativnim granicama između lokalnih zajednia s ciljem spajanja severnog i južnog dela Mitrovice u jedan grad.

Tokom burne sednice, on je izložio svoj predlog odbornicima i pokušao da ih ubedi u ispravnost zahteva o spajanju.

U prvom obraćanju medijima posle izlaganja, Bahtiri je kazao da je znao da će većina podržati njegov predlog.

U prvom obraćanju medijima posle izlaganja, Bahtiri je kazao da je znao da će većina podržati njegov predlog-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Samo želimo da ispravimo nepravdu. Spajanjem severne i južne Mitrovice, uradićemo pravu stvar - rekao je Bahtiri i dodao da očekuje da će Priština prihvatiti ovu inicijativu.

Na pitanje da li smatra da će se situacija dodatno iskomplikovati nakon ovog zahteva, Bahtiri je kazao da je ona već dovoljno komplikovana i da bi se ona smirila ukoliko Priština prihvati predlog o ujedinjenju dve Mitrovice.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, na protestu koji je održan ispred Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je ovo samo pokušaj Albanaca da se skrene pažnja sa taksi na srpske proizvode koje su uvedene.

Mi jesmo podneli ostavke, ali smo uz naš narod-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Jasan je cilj druge strane, a to je da protera srpsko stanovništvo sa ovih prostora. Mi jesmo podneli ostavke, ali smo uz naš narod - rekao je on u izjavi za medije.

Podsetimo, gradonačelnik Južne Mitrovice, nedavno je pokrenuo inicijativu o spajanju dve Mitrovice i poručio da je "vreme da se isprave greške i povrati severni deo grada".

- Ja bi trebalo da budem gradonačelnik ''ujedinjene'' Mitrovice - napisao je Bahtiri na Fejsbuku, nakon ostavki gradonačelnika četiri srpske opštine na severu Kosova.

NEZAKONITA INICIJATIVA, BAHTIRI NEMA OVLAŠĆENJA DA PREDLAŽE IZMENU ZAKONA

Njegova inicijativa, međutim, nezakonita je, pošto ta odluka nije u nadležnosti jedne opštine.

Mogućnost izmene zakona imaju predsednik Kosova, poslanici, Vlada Kosova ili peticija 10.000 građana.

Bahtiri je ovaj predlog izneo bez prethodnih konsultacija sa sopstvenom strankom Alijansom za novo Kosovo (ANK), na čijem je čelu kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, što je potvrdio i sekretar stranke, Veselj Makoli, koji je rekao da nije znao za Bahtirijev potez i da veruje da je ovaj informisao nekoga iz ANK u vezi s inicijativom.

"Gazeta ekspres" navodi da je Bahtiri prethodno nije informisao ni same odbornike Skupštine opštine Južna Mitrovica.

Kosovska Mitrovica je podeljena nakon NATO bombardovanja 1999. godine na severni deo, u kome živi pretežno srpsko stanovništvo, i na južni deo, u kome živi pretežno albansko stanovništvo-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Politički analitičar Ramuš Tahiri rekao je za lajmi.net da smatra da je odluka Bahtirija više želja nego što je prava inicijativa i dodao da jedna opština ne može da ugasi drugu, ili da teži ka ujedinjenju s drugom.

- Opštine se osnivaju odlukom vlade i uz poštovanje odgovarajućeg zakona. A opštine koje su izašle iz decentralizacije ne mogu da se rasformiraju putem glasanja - ocenio je Tahiri.

Kosovska Mitrovica je podeljena nakon NATO bombardovanja 1999. godine na severni deo, u kome živi pretežno srpsko stanovništvo, i na južni deo, u kome živi pretežno albansko stanovništvo.

Opština severna Kosovska Mitrovica formirana je na osnovu Zakona kosovske skupštine o administrativnim granicama opština, u februaru 2008. godine.

Video: U Kosovskoj MItrovici hrane još uvek ima, ali zalihe lekova polako se troše 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi***

    30. novembar 2018 | 15:02

    Oni hoće da otmu celu Srbiju,. . .

  • Banat

    30. novembar 2018 | 13:13

    Ti albanci su nemoguci sve ih proterati u albaniju i eto im drzave

  • Рс

    30. novembar 2018 | 13:04

    Данас траже север Косова сутра ће тражити део Београда јер их има ко мрава...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA