Šta će biti sa opštinama na severu Kosova: Ostavke gradonačelnika su neopozive

Zakonom je utvrđeno da je potrebno da se posle ostavki zakažu izbori za novog gradonačelnika

  • 22

Ostavke četiri predsednika opština na severu Kosova su nepovratne i one se ne mogu povući i ukoliko prestanu razlozi koji su do njih doveli, piše danas Koha ditore.

Pre nekoliko dana gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice i predsednici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su podneli ostavke na funkcije, navodeći nekoliko razloga za to, posebno zbog uvođena takse na 100 odsto na robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dnevnik Koha ditore podseća da je 2010. godine Ustavni sud Kosova odlučujući o slučaju ostavke tadašnjeg gradonačelnika Orahovca odlučio da je ostavka na funkciju nepovratna i neopoziva i u slučaju da se njen podnosilac predomisli kako je tada bio slučaj.

Tadašnji predsednik Ustavnog suda Enver Hasani kaže da po Ustavu ne postoji ni jedan organ koji može ili treba da potvrdi ostavku gradonačelnika, pošto se oni biraju direktnim - neposrednim glasanjem građana.

Izbori na Kosovu - Foto: Tanjug/AP

Zakonom je utvrđeno da je potrebno da se posle ostavki zakažu izbori za novog gradonačelnika.

Prema Hasaniju, predsednik Kosova je dužan da zakaže izbore koji treba da se održe u roku od 30 do 45 dana i ukoliko ne zakaže izbore onda, "gazi Ustav Kosova".

Kosovo ima još jedan problem - Centralnoj izbornoj komisiji je istekao mandat i jedina kojoj je potvrdjen mandat je predsednica Valjdete Daka.

Istovremeno je predsednik Kosova Tači od Ustavnog suda zatražio tumačenje o mestima koje pripadaju političkim partijama u CIK-u.

U Ustavnom sudu su za Kohu su rekli da je postupak o odlučivanju o zahtevu Tačija pri kraju, ali da još uvek nisu doneli odluku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljko

    30. novembar 2018 | 12:13

    Ostavke su narmalan odgovor odgovornih ljudi na besmislene odluke Prištine. Slede novi izbori, verujem po srpskom izbornom sistemu. Verujem da se o svemu unapred mislilo.

  • Djole

    30. novembar 2018 | 11:39

    Ziveti, saradjivati i raditi sa Albancima iz Pristine je bukvalno nemoguce.

  • Jovan

    30. novembar 2018 | 12:04

    Srbija će se svim sredstvima boriti da zaštiti naš narod na KiM i obezbediti im mir i sigurnost, kao i odvijanje normalnog života i obavljanje svakodnevnih obaveza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA