Izabrao ga je Tramp da dođe na Kosovo! Pre 15 godina je bio prvi put, a danas je stigao u Prištinu u važnu misiju

Većina funkcija Kosneta, prema zvaničnoj biografiji, "bila je usredsređena na međunarodnu saradnju i političko pomirenje"

  • 33

Novi ambasador SAD Filip Kosnet, kojeg je imenovao predsednik Donald Tramp, danas je stigao u Prištinu.

Ambasador Kosnet bio je imenovan kao zamenik ambasadora u Ankari 2016. godine, a takođe je bio i zadužen u kancelariji državnog sekretara SAD za Južnu Evropu i nadležan za saradnju sa Turskom, Kiprom i Grčkom, prenosi RTK2.

Većina funkcija ambasadora Kosneta, prema zvaničnoj biografiji, "bila je usredsređena na međunarodnu saradnju i političko pomirenje".

Kosnet - Printskrin: Youtube/ U.S. Embassy Pristina Kosovo

On je takođe bio zamenik šefa američke misije u Uzbekistanu i Islandu a zauzimao je različite političke, vojne i ekonomske pozicije u Avganistanu, Iraku, na Kosovu, Holandiji i Japanu.

Međutim, ovo nije njegov prvi zadatak na Kosovu. Naime, pre 15 godina služio u američkoj diplomatskoj misiji u Prištini.

Kosnet, koji će na mestu ambasadora SAD u Prištini zameniti Grega Delavija, predstavio se prethodno na video snimku, navodeći da raznolikost može da nas kulturno obogati i inspiriše na inovativna rešenja nacionalnih problema.

- I verujem da zajednice i pojedinci moraju da iskreno razmotre svoju prošlost kako bi zajedno gradili svetlu budućnost - poručio je on na video snimku.

Istakao je i da je pre 15 godina služio u američkoj diplomatskoj misiji u Prištini.

- Sada imam čast da se vratim kao ambasador kako bih pomogao da se ojača blisko prijateljstvo između naše dve velike zemlje - rekao je Kosnet.

Naglasio je da se on i njegova supruga Alison raduju upoznavanju KiM i sticanju prijatelja iz svih zajedica.

- Želimo da čujemo vaše ideje o tome kako Kosovo i Amerika mogu da sarađuju u brojnim oblastima: poslovanju, vladavini prava, bezbednosti, obarazovanju i mnogim drugim. Alison i ja se, takođe, nadamo da ćemo tokom našeg boravka ovde razgovarati o iskustvu življenja u multikulturalnom, multietničkom, verski raznolikom društvu: nečemu što naše dve zemlje dele - naveo je Kosnet.

Na kraju video snimka, i na srpskom i na albanskom jeziku zahvalio se svima koji su ga pogledali, uz poruku da se nada skorom viđenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bin

    30. novembar 2018 | 19:36

    Situacija na KIM se mora stabilizovati i resiti na najbolji mooguci nacin.

  • Kolja

    30. novembar 2018 | 17:11

    Parodija je kad se u Prištini priča o političkom pomirenju.

  • danijela

    30. novembar 2018 | 19:25

    Nadam se da će taj čovek videti ko su zapravo Albanci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA