≫ 

Medojević i Knežević su svedoci, a ne okrivljeni, tvrdi Viši sud: Poslanici će biti u zatvoru dok ne pristanu da svedoče

Oni su objasnili da zato ova mera traje dok svedok ne pristane da svedoči, a najduže dva meseca

  • 16

Viši sud u Podgorici saopštio je da poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svedoka, a ne okrivljenih, i da im je određeno stavljanje u zatvor, a ne pritvor, zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet poslanika.

Sud je uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i doneo odluku o upućivanju u zatvor Kneževića i Medojevića, zbog odbijanja da svedoče u predmetima tog tužilaštva.

Iz Višeg suda kazali su da Ustav predviđa imunitet poslanika i da je njegovom odredbom propisano da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina, prenosi RTCG.

Navodi se da je sud u ovom slučaju našao i dao razloge da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svedoka da svedoči, što je za posledicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već meru prinude za ispunjenje građanske dužnosti.

Poslanici su u zatvoru, ne u pritvoru, Foto: Pixabay.com

Oni su objasnili da zato ova mera traje dok svedok ne pristane da svedoči, a najduže dva meseca.

- Radi se o svedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru, zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet - kazali su iz Višeg suda.

Oni su dodali da se radi o nepravosnažnoj odluci čija će zakonitost biti ispitana od Apelacionog suda Crne Gore.

Predsednik opozicionog Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopštio je juče MUP Crne Gore.

Milan Knežević je ranije poručio da se neće dobrovoljno predati policiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirroslaw

    1. decembar 2018 | 11:01

    Kakav je Milo diktator govori podatak da je ponistio odluku Skupstine CG, staru 100 godina, za koju ne postoji ni jedan pisani dokument da je neko od Crnogoraca bio protiv. Jedinstven slucaj u svetu.

  • Miki

    1. decembar 2018 | 10:06

    Oni su cipiripi država! Našli su rupu u zakonu koji su sami pisali!!!

  • Jaa

    1. decembar 2018 | 15:32

    Kakva je to nacija Crnogorac- izmišljena- zato i jesu prevrtljivci-( dvolični) sve Crnogorce treba proterati iz Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA