≫ 

Studenti u Kosovskoj Mitrovici na nogama: Ukoliko prištinske vlasti ne povuku takse, stupamo u štrajk glađu (FOTO) (VIDEO)

Studenti su i pre dva dana protestovali u severnoj Mitrovici ćutanjem, tako što su usta prelepili lepljivom trakom, a tada su najavili da će njihovi protesti narednh dana biti "gromoglasni"

  • 85

Studenti iz Kosovske Mitrovice danas su ponovo protestovali ispred studentske menze u ovom gradu, dižući glas protiv odluke Prištine o uvođenju takse od 100 posto na sve proizvode iz Srbije.

Oni su najavili da, ukoliko prištinske vlasti ne povuku takse, stupaju u štrajk glađu, "jer hrane svakako nema", saznaje Telegraf.

Studenti su ponovo imali zalepljene trake preko usta, na kojima je pisalo "EU", a u jednom trenutku su pustili golubove u vazduh sa porukama međunarodnoj zajednici.

Studenti su danas najavili da, ukoliko prištinske vlasti ne povuku takse, stupaju u štrajk glađu, "jer hrane svakako nema"-Foto: Telegraf

Student Milan Savić je novinarima kazao da je današnji performans samo jedna u nizu akcija sa ciljem da ih međunarodna javnost i EU čuju i da skrenu pažnju na svu represiju koju prištinska vlast sprovodi nad Srbima na KiM i pogotovu nad studentima u Kosovskoj Mitrovici.

- Ovo je jedan od načina da pokažemo da nam studenti iz dana u dana sve više bivaju saterani u ćošak i da mi ukoliko se ovo ne bude uskoro završilo i ukoliko međunarodna javnost ne preuzme neke korake kako bi naterali vlasti i zločince iz Prištine da povuku ove sramne mere, ubrzo ćemo morati da krenemo da štrajkujemo glađu, a to nam neće biti teško obzirom da ćemo ostati bez hrane - kazao je Savić.

Student Nemanja Biševac je rekao da im podrška svakodnevno stiže od kolega iz centralne Srbije, koji su se juče obratili saopštenjima.

- Gotovo svi državni i privatni univerziteti i studenti tih univerziteta su nam poslali poruke podrške, a medijima saopštenja. Računamo na njih, a oni su spremni i da dođu i pruže podršku na terenu ukoliko bude potrebno - kazao je Biševac.

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici tražili su od međunarodne zajednice da hitno spreči humanitarnu katastrofu na KiM-FOTO: Telegraf.rs

U saopštenju koje su na protestu podelili predstavnicima medija, a koje je napisano na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku, studenti su naveli da zdravstvenim ustavama u kojima se leče Srbi ponestaje lekova, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ponestaje hrane, te da je svako ko sebe smatra delom civilizovanog sveta dužan da reaguje kako bi se sprečio egzodus i nestanak srpskog naroda Sa KiM.

- Pred očima međunarodne zajednice događa se povampirenje fašizma koji je dobio sasvim novi pojavni oblik u zločinačkom albanskom šovinizmu i svet mora početi da stvari naziva pravim imenom - naveli su studenti.

Dodaju da je cilj jednostrane, protivpravne trgovinske blokade, blokada prva Srba na život, i sve opštine u kojima žive Srbi pretvorene su u jedan veliki geto, a Priština im kao jedini izlaz nudi bekstvo ili smrt.

- Umesto da nam olakša patnje, međunarodna zajednica je, kroz delovanje Kfora, postala instrument u hermetičkom zatvaranju srpskih sela i gradova na Kosovu i Metohiji za dotok najosnovnijih životnih namirnica za naš narod. Naše patnje jesu i biće vama na sramotu, a sumrak civilizacije koji se ovde događa ostaće u istoriji zabeležen kao najveći zločin zapadne demokratije - istakli su.

DAN RANIJE PROTESTOVALI ZDRAVSTVENI RADNICI: LEKOVA JE SVE MANJE

U Mitrovici su juče protestovali zdravstveni radnici, jer takse Prištine ugrožavaju Srbima pravo na lečenje, a lekova je sve manje.

U Mitrovici su juče protestovali zdravstveni radnici, jer takse Prištine ugrožavaju Srbima pravo na lečenje, a lekova je sve manje-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Istovremeno, samo kilometar dallje, u Južnoj Mitrovici, skupština te opštine u kojoj sede Albanci, usvojila je i skupštini tzv. Kosova uputila predlog da se ukine podela Kosovske Mitrovice na dve opštine i da se grad ujedini.

Video: Bošnjačka mahala u severnoj Kosovskoj Mitrovici okićena albanskim orlovima

(I.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA