Albanci postavljaju novi ultimatum: Srbija i BiH moraju da poštuju CEFTA sporazum inače se vraćamo "nacionalnim stavovima"

Ditmir Bušati je zapretio da ukoliko Bosna i Srbija ne pokažu nikakvo razumevanje, onda će Albaniji i Kosovu biti veoma lako da se vrate nacionalnim stavovima, ali to ne služi kompromisu - navodi prištinsko ministarstvo

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je na jučerašnjem regionalnom ministarskom sastanku Zapadnog Balkana u Budvi zahtevao "međusobno poštovanje" od Beograda i Sarajeva u primeni sporazuma Cefta i tražio da se ta formulacija unese u tekst zajedničkog saopštenja, prenosi Telegrafi.

Prema tvrdnji prištinskih medija "predlog nisu tako dobro primili ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i srpski predstavnici na sastanku".

Pacoli je, reagujući na kritike Crnatka na takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH, branio ove takse tvrdnjom da je Crnadak "uvredio njegovu zemlju", ali je dodao da i pored toga "poštuje njega i Bosnu", prenose mediji.

Bedžet Pacoli zahtevao "međusobno poštovanje" od Beograda i Sarajeva u primeni sporazuma Cefta-Foto: A. Nalbantjan

Kako se navodi iz Pacolijevog ministarstva, njegov zahtev za "međusobnim poštovanjem" u primeni sporazuma Cefta tokom sastanka u Budvi podržao je albanski ministar spoljnih poslova, koji je navodno tražio da se na Pacolijev zahtev pozitivno odgovori i pronađe "kompromis".

U daljoj debati, prema tvrdnji prištinskog ministarstva, Ditmir Bušati zapretio je da, "ukoliko Bosna i Srbija ne pokažu nikakvo razumevanje, onda će Albaniji i Kosovu biti veoma lako da se vrate nacionalnim stavovima, ali to ne služi kompromisu".

U saopštenju sa sastanka u Budvi koje je objavljeno na sajtu organizatora - crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, sporazum Cefta pominje se samo u jednoj rečenici.

Ditmir Bušati zapretio je da ukoliko Bosna i Srbija ne pokažu nikakvo razumevanje, onda će Albaniji i Kosovu biti veoma lako da se vrate nacionalnim stavovima-Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Ostajemo posvećeni jačanju regionalne ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu, posebno u okviru pravnog okvira Cefta i pozivamo na punu primenu sporazuma Cefta koji je od suštinskog značaja za održivi regionalni ekonomski razvoj i saradnju - navodi se u zajedničkoj izjavi svih ministara.

Reč "poštovanje" u ovom saopštenju pominje se u drugoj rečenici koja nije direktno vezana za sporazumom Cefta.

- Kao što je istaknuto na našem prethodnom sastanku u Sarajevu 16. marta 2018. godine, posvećeni smo redovnim sastancima u ovom formatu, ubeđeni da oni u velikoj meri doprinose dijalogu, regionalnoj saradnji, međusobnom razumevanju i poštovanju i koordinaciji u svim područjima od zajedničkog interesa, navedenim u ovom tekstu - piše u zajedničkoj izjavi.

VIDEO: Provokacija usred srpskog svetog grada! Albanija i Kosovo će ruku pod ruku, kao dva orla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    1. decembar 2018 | 15:21

    Postavljaju ultimatum a deklarativno se zalažu za kompromis.Podlo da podlije ne može biti.

  • Sara

    1. decembar 2018 | 15:17

    Cilj svih danasnjih teza je iseljavanje srba sa KiM. Za taj kompromis se Taci bori, na zalost SAD ima kljucnu ulogu u celoj prici.

  • Dejan

    1. decembar 2018 | 16:25

    Da li sve ovo vodi stvaranju Velike Albanije ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA