Albanci pokušavaju da radikalizuju region i ostvare ciljeve: Oštre reakcije posle Hodžajeve izjave o formiranju "pakta protiv Srbije"

Planovi su jasni i nedvosmisleno izvrgavaju ruglu ceo evropski koncept regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu - izjavila je Jadranka Joksimović

  • 42

Izjava Envera Hodžaja, da "dogovara formiranje pakta protiv Srbije, podigla je veliku buru u zemlju i regionu.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je njegova najava "jasno proizilazi iz prethodne nedelje potpisanih aktivnosti i zajedničkih izjava Prištine i Albanije, koje započinju program ujedinjenja Albanaca".

- Planovi su jasni i nedvosmisleno izvrgavaju ruglu ceo evropski koncept regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, i dovešće do ugrožavanja bezbednosti, a samim tim i evropske perspektive regiona - rekla je Joksimović.

Joksimovič je rekla da je ovaj poziv na pakt trenutak kada i EU i Srbija mogu da vide da su sve priče o regionalnoj saradnji od početka samo instrument neiskrene politike usmerene na taktički prelaz do ciljeva koji su, u suštini neprijateljski prema regionalnoj saradnji i miru.

Jadranka Joksimović izjavila je da Hodzajeva najava jasno proizilazi iz potpisanih aktivnosti i zajedničkih izjava Prištine i Albanije, koje započinju program ujedinjenja Albanaca-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srpski član predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da je to samo potvrda dugogodišnje antisrpske politike koja vlada u regionu.

- Taj antisrpski front postoji odavno. Njega su u različitim istorijskim okolnostima upravo činili oni koji su u okruženju Srba i srpskog naroda - kazao je Dodik za Tanjug.

Prema njegovim rečima, vidljivo je i jasno da su Srbi kao narod drugim narodima kroz oslobodilačke borbe davali slobodu, a sada dok se "samoproglašena, nepriznata država Kosovo bavi separacijom i ujedinjavanjem sa Albanijom", oni, kako kaže, sebi daju za pravo da Srbima drže predavanje, što drugima ne bi dozvolili.

Dodik ističe da je jasno da je pritisak na Srbiju kontinuiran i da se gotovo ni jedna argumentacija koju je Srbija iznela u odnosima sa Prištinom ne shvata ozbiljno.

Srpski član predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da je Hodžajeva izjava samo potvrda dugogodišnje antisrpske politike koja vlada u regionu-Foto: Tanjug/AP

- Od Prištine su zahtevane gotovo trivijalne stvari koje su postale osnova delovanja međunarodnog faktora koji se pokazao kao neobjektivan prema Srbiji i Srbima u celini - ocenjuje Dodik i dodaje da taj faktor jedino pokušava da Srbe drži razdvojene, a sve druge da ujedini u pojedine države.

On naglašava da će biti veoma važno ono što Srbija već sada čini, a to je, kako kaže, istrajavanje u njenom identitetu, a da srpski narod treba da pokaže svetu i okruženju da je ozbiljan i veliki narod.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj ne treba da brine o Republici Srpskoj i BiH i dodao da Priština treba da se posveti ispunjavanju svojih obaveza iz Briselskog sporazuma i pronalaženju zajedničkog rešenja sa Beogradom.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj ne treba da brine o Republici Srpskoj i BiH-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Hodžaj ne treba da se brine o RS i BIH, neka nas ne povezuje sa Kosovom, jer mi imamo Dejtonski sporazum, svoje institucije i nijednu stvar nikada nismo uradili koja je protiv bilo koga u regionu - rekao je Crnadak za agenciju Beta.

On je ocenio da Hodžajeva izjava potvrđuje da je "nova strategija Prištine da ide na potpunu radikalizaciju u regionu", i da u tom političko-bezbednosnom metežu, kako je istakao, onda pokuša da ostvari svoje ciljeve.

- Dok se svi u regionu bave saradnjom i izgradnjom međusobnog poverenja, Priština uvodi ludačke carine od sto odsto, pravi neprijateljske paktove i proizvodi nered u regionu - naglasio je on i dodao da "ne zna šta još treba da se desi da Brisel deluje odlučnije i da zaštiti demokratske vrednosti i evropsku budućnost Balkana od ovakvih stvari".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. decembar 2018 | 17:06

    SVE TECE PO PLANU ZAPADA- STVARA SE VELIKA ALBANIJA A VI MLATITE PRAZNU SLAMU !!!

  • Buljca

    2. decembar 2018 | 18:07

    Ma neka se skupe oni svi SRBOMRZCI ali nemoj samo Amerika i EU da se mesa mi Srbi protiv njih svi pa da vidimo ko ce kako da prodje.....

  • Crnogorac

    2. decembar 2018 | 17:59

    Miševi jedni siptarski, sve sto su uradili do sada je da samo podrivaju odnose u regionu! Jedina drzava u Evropi u kojoj su premijer, predsjednik i predsjednik parlamenta javno saopstili da su ucesvovali u ubistvima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA