Rama optužio Srbiju da je prekršila CEFTA sporazum: Takse su "nenormalne, ali i situacija je nenormalna"

Edi Rama je nakon susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao da je Srbija prekršila ugovor CEFTA zbog čega se Kosovo žalilo, ali nije bilo reakcija s druge strane

  • 25

Albanski premijer Edi Rama je, povodom taksi koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije, pokušao da krivicu prebaci na Beograd jer je "Srbija ta koja je prekršila ugovor CEFTA".

Rama je, na konferenciji za štampu u Zagrebu, nakon susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao da je, kako tvrdi, Srbija prekršila ugovor CEFTA, da se Kosovo žalilo, ali nije bilo reakcija s druge strane, prenela je Hina.

On je pri tom priznao da je povećanje carina od 100 odsto na proizvode iz Srbije "nenormalno", ali je dodao i da je "situacija nenormalna".

Albanski premijer kaže da bi to u normalnim uslovima bio problem.

Andrej Plenković i Edi Rama-Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

Povodom optužbi o stvaranju "Velike Albanije", Rama je rekao da se one uvek javljaju kada albanska strana na Kosovu, kako tvrdi, "s pravom nešto traži i kada Albanija i Kosovo razgovaraju o stvarima od zajedničkog interesa".

Premijer Rama je napomenuo da Tirana i Zagreb imaju "tradicionalno dobre odnose", i zahvalio Hrvatskoj na bezrezervnoj podršci Albaniji, "ali i kada je u pitanju priznavanje Kosova".

On istakao da je "od početka rađanja Hrvatske, Abanija uvek bila uz svog prijatelja i da je Hrvatska uvek bila uz Albaniju".

Rama je, takođe, podsetio da je tokom dana potpisana Izjava o strateškom partnerstvu dveju zemalja.

Andrej Plenković i Edi Rama-Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

Hrvatski premijer Plenković je, na istoj pres konferenciji, izjavio da Hrvatska želi dobre odnose sa svima, "i Albanijom, i Kosovom, i Srbijom".

- Želimo da se odnosi normalizuju i stabilizuju - rekao je Plenković.

Ramu, koji je u Zagrebu učestvovao na samitu Srednjoevropske inicijative, primila je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je, tom prilikom, kako je saopšteno, izrazila "zadovoljstvo nastavkom hrvatsko-albanske saradnje na najvišem nivou".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isti ste

    5. decembar 2018 | 09:29

    Vidi kako se našla braca. Hrvati , zaboga sa sve hiljadutisucnom povijesti u potpunom su saglasju sa ovim orangutanima. Samo udrite protiv Srba kompleksaši, ali teški.

  • Sale

    5. decembar 2018 | 12:48

    Koja antička faca! Liči na trojanskog dorata.

  • vivijen vivi

    5. decembar 2018 | 10:31

    Rama je jasno pokazao da je jedan od najvećih Srbomrzaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA