• 33

Američka nevladina organizacija uputila pismo predsedniku Srbije: Vi predvodite balkanske zemlje u borbi protiv transnacionalnog kriminala

Zahvalni smo što nastavljamo dijalog sa vašom vladom o saradnji i partnerstvu sa nasom organizacijom - navodi se u pismu

  • 33

Američka nevladina organizacija "Crime Stoppers Global Solutions" (CSGS), sa sedištem u Vašingtonu, uputila je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ističe njegovu posvećenost borbi protiv transnacionalnog kriminala.

Vučićevo rukovodstvo po ovom pitanju na Balkanu dovelo je do strateške odluke CSGS-a da se angažuje u regionu i pokrene svoju Balkansku inicijativu u Srbiji, saopštila je ta NVO.

- Vi predvodite druge balkanske zemlje u borbi protiv transnacionalnog kriminala, i zahvalni smo što nastavljamo dijalog sa vašom vladom o saradnji i partnerstvu sa nasom organizacijom - naveo je suosnivač i potpredsednik CSGS Džim Fuda, u pismu upućenom Vučiću.

Fuda je objasnio da srpska vlada razmatra kako bi CSGS program mogao pomoći u napretku i postizanju srpske drzavne misije i ciljeva u borbi protiv transnacionalnog kriminala.

U pismu se navodi da srpska vlada razmatra kako bi CSGS program mogao pomoći u napretku i postizanju srpske drzavne misije i ciljeva u borbi protiv transnacionalnog kriminala-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

On je obavestio Vučića da je, s obzirom na povećanje, intenzitet i uticaj ozbiljnog transnacionalnog kriminala na Balkan, CSGS doneo stratešku odluku da se fokusira i uključi u ovaj region.

Napominje se da "Balkanska ruta" predstavlja glavnu kapiju i tranzitni put za transnacionalni kriminal i povezana je sa terorističkim organizacijama i njihovim operacijama.

Donevši odluku da se angažuje na Balkanu, Fuda je Vučiću objasnio da su "bili upoznati sa rastućom zabrinutošću zbog toga što je region Balkana glavni izvor ozbiljnog transnacionalnog kriminala i terorizma sa njihovim teškim pretnjama i štetnim uticajima".

Potpredsednik CSGSF je, navodi se u saopštenju, pohvalio predsednika Srbije zbog njegove čvrste obaveze, snažnog vođstva i energičnih napora u borbi protiv ozbiljnog transnacionalnog kriminala i terorizma.

Potpredsednik CSGSF je pohvalio predsednika Srbije zbog njegove čvrste obaveze, snažnog vođstva i energičnih napora u borbi protiv kriminala i terorizma-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- To su bili značajni faktori koji su uticali na našu odluku da  razmotrimo partnerstvo sa vama, vašom vladom i nevladinim organizacijama - naveo je Fuda u pismu Vučiću.

U saopštenju se kaže da je dijalog između Vlade Srbije i Crime Stoppers Global Solutions u toku i da su se, pored sastanaka sa zvaničnicima Vlade, direktori CSGS-a sastali i sa nekoliko nevladinih organizacija u Beogradu.

- Zadovoljni smo što smo zbog naših sastanaka i razgovora ostvarili saradnju sa dve NVO u Srbiji - rekao je Fuda u pismu predsedniku Srbije, navodeći da su u partnerstvo sa CSGS stupili "Astra", organizacija za borbu protiv trgovine ljudima, a potom Institut za međunarodnu bezbednost.

- Duboko smo zahvalni Mariji Anđelković, generalnom direktoru Astre i dr Orhanu Dragašu, direktoru Međunarodnog instituta za bezbednost, na njihovom rukovođenju i saradnji. Ponosni smo na ove partnere i pozdravljamo posvećenost i snage koje donose programu - rekao je Fuda i napomenuo da je CSGS u ozbiljnim razgovorima s drugim NVO u Srbiji.

Zahvalni smo dr Orhanu Dragašu, direktoru Međunarodnog instituta za bezbednost, kao i svim partnerima na rukovođenju i saradnji-Printskrin: Youtube

U saopštenju se kaže da je namera CSGS da pokrene program sa svojim lokalnim partnerima iz Srbije u 2019. godini, a da organizacija mora prvo da izvrši značajno planiranje, razvoj programa, obuku, logistiku, instalaciju sistema i testiranje, koordinaciju i druge kritične zahteve pre nego je program u potpunosti operativan.

- Ohrabreni smo i zahvalni na interesovanju za naš program koje smo dobili od Vlade predsednika Vučića i naših novih srpskih partnera. Takođe smo uzbuđeni zbog odluke da pokrenemo Balkansku Inicijativu u Srbiji - rekao je Fuda i naglasio da se raduju razvoju jakog i efikasnog programa u Srbiji i bliskoj saradnji sa Vlade Srbije i srpskim partnerima, u borbi protiv ozbiljnog transnacionalnog kriminala.

U saopštenju se navodi da je CSGS nevladina organizacija osnovana i sa sedištem u SAD, čija je globalna misija proaktivna i agresivna borba protiv ozbiljnog transnacionalnog kriminala, poput trgovine ljudima, terorizma, nedozvoljene trgovine, ilegalnog trgovanja oružjem, krijumčarenja narkotika, korupcije i kibernetičkog kriminala.

Kako se dodaje, ta organizacija pruža smernice i resurse vladama, policijskim agencijama od poverenja, građanima, civilnim organizacijama, i medijima kako na lokalnom tako i na globalnom nivou radi sprečavanja, zaštite i potere ozbiljnih transnacionalnih kriminalnih aktivnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    Pohvale za naseg predsednika stizu iz celog sveta.

  • Jeretik

    Americka nevladina organizacija , pa sve su americke , bar ove sto nama rade o glavi .

  • Poslanica

    Nagrada je svakako prijatno iznenadjenje.Ali predsednik sigurna sam ima u vidu i cinjenicu da amerikanci konstantno pokusavaju destabilizaciju na nivou srpske drzave i regiona.Isto tako im on kao autoritativan,odlucan,patriotski predsednik nikako nije omiljen.Svako priznanje sa njihove strane treba gledati iz vise uglova i uzimati sa rezervom.Jer nas je bogato iskustvo sa njihovim licemerjem naucilo tome.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima