≫ 

Skupština Srbije usvojila budžet za 2019. godinu: Produžena i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, skuplja i TV pretplata

Dan za glasanja u srpskom parlamentu

  • 8

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2019. godinu kojim su predviđeni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto.

U budžetu je predvidjen novac za povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odsto, tako da će ukupan fond za plate na svim nivoima vlasti dogodine za 33 milijarde biti veći nego ove godine, dok će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara.

Za kapitalne investicije predviđeno je 165,5 milijardi dinara, što je 30 odsto više nego u ovoj godini.

Za zakon je glasao 141 od 149 prisutnih poslanika, niko nije glasao "protiv" niti je bilo uzdržanih.

PRODUŽENA ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU

Skupština Srbije usvojila je danas  i izmene Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim se produžava zabrana zapošljavanja u državnim službama do kraja 2019. godine.

Po oceni Vlade Srbije smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru su mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

Skupština je usvojila i zakone koji se tiču plata kojima se menjaju rokovi od kojih počinje primena sistemskog i posebnih zakona o platama u pojedinačnim delovima javnog sektora i to za 1. januar 2020. godine, kada bi trebalo da budu uvedeni platni razredi kako bi za isti posao državni službenici imali istu zaradu.

Usvojene su i izmene Zakona o državnim službenicima i izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru.

SKUPLJA TV PRETPLATA

Od 1. januara 2019. godine takse za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine iznosićee 220 dinara, umesto dosadašnjih 150 dinara, odlučila je Skupština Srbije.

To je omogućeno usvojenim izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplata takse za javni medijski servis. Takse će se i dalje plaćati preko računa za električnu energiju.

USVOJEN ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU SOCIJALNOG OSIGURANJA

Skupština je usvojila danas većinom glasova i Zakon o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, kojim će se efikasnije kontrolisati naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a pored toga smanjiće se i troškovi administracije.

Za zakon je glasalo 144 poslanika od 151 prisutnih. Nije bilo glasova "protiv", kao ni uzdržanih.

Zakon će obezbediti regulisanje razmene podataka u pogledu uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje povezivanjem Centralnog registra i Poreske uprave.

Vodiće se registar zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava.

GLASANJE O 62 TAČKE DNEVNOG REDA

Poslanici se danas izjašnjavaju inače o 62 tačke dnevnog reda.

Inače, poslanici više opozicionih grupa napustili su sednicu juče jer su nezadovojni što je razmatranje svih tačaka dnevnog reda bilo objedinjeno a vreme za polemiku u pojedinostima je trošeno samo na prvu tačku.

Oni su tokom noći u Skupštini Srbije držali konferencije za novinare na kojima su govorili o budžetu i drugim predloženim zakonima, ukazujući da im to nije bilo omogućeno u plenumu.

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    7. decembar 2018 | 12:06

    Od kako je SNS došla na vlast budžet se usvaja na vreme za razliku od vlada DS-a i DSS-a.

  • Igor

    7. decembar 2018 | 11:50

    Povecajte TV taksu, ali vretite to kroz kvalitetan program.

  • Luka

    7. decembar 2018 | 12:05

    Opet ce opozicija da napravi neku cirkuzijadu i da ometa glasanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA