≫ 

Putovao sam Balkanom pod lažnim identitetom, proveo mnoge noći ispijajući alkohol: Šef britanske obaveštajne službe otkrio detalje svog prvog zadatka

Šef MI6 rekao je da je njegov prvi posao u britanskoj tajnoj službi bio da “prodre u organizacije koje imaju genocidne namere u zapadnom Balkanu sredinom devedesetih godina”

  • 3

Aleks Janger, šef britanske tajne obaveštajne službe, MI6, je rekao da je njegov prvi obaveštajni posao bio da prodre u organizaciju “genocidne namere” na Balkanu sredinom devedesetih godina, prenosi Balkan insight.

Šef MI6 Aleks Janger je rekao u jednom od njegovih retkih govora na svom bivšem univerzitetu u ponedeljak da je njegov prvi posao u britanskoj tajnoj službi bio da “prodre u organizacije koje imaju genocidne namere u zapadnom Balkanu sredinom devedesetih godina.”

MI6 je rekao Jangeru da “prikupi tajne informacije za britansku vladu” o organizaciji, čije ime nije otkrio, tokom balkanskih ratova devedesetih godina.

- (Balkanski zadatak) me je odveo na mesta za koja sam mislio da nikada neću posetiti, često putujući pod lažnim identitetom. To je uključivalo mnogo noći ispijajući nepoznata domaća alkoholna pića, sklapajući deliće koje su namere stranaka u tom konfliktu, i pravio sam mogućnost da stvorim neophodne tajne odnose koji će mi omogućiti da dostavim hitno potrebne informacije našoj zemlji - rekao je Janger u govoru na škotskom univerzitetu St. Andru u Edinburgu.

- Imao sam to zadovoljstvo da znam da moj posao, uključujući i mnoge druge, pomaže da se utre put za eventualno hapšenje i gonjenje ratnih zločinaca koji su bili uključeni u ubistvo ili raseljavanje stotina hiljada ljudi - dodao je.

Janger - Foto: Profimedia

Vojni i politički lideri bosanskih Srba su osuđeni za genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine, kao i pripadnici paravojne jedinice “Škorpioni”.

Bivši predsednik Jugoslavije, Slobodan Milošević je takođe optužen za genocid od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ali je umro dok je bio na suđenju u Hagu 2006. godine.

Posle rata, MI6 je navodno učestvovala u potrazi za bivšim političkim i vojnim liderima Srba iz BiH, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, koji je UN sud u Hagu osudio za genocid i druge zločine.

Obojica se trenutno žale na prvostepene presude.

MI6 je navodno takođe tražio Hrvatskog ratnog generala Ante Gotovinu, koji je na kraju oslobođen optužbi protiv čovečnosti 2012. godine.

Ovo je bio prvi put da je Janger govorio javno o svom učešću na Balkanu.

Bilo je ranije poznato da se pridružio MI6, 1991. godine i da je bio stacioniran u Evropi i Bliskom istoku. Unapređen je u šefa MI6 2014. godine.

VIDEO: Rusi u sred noći lansirali novi špijunski satelit

(Telegraf.rs/Balkan insight)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    7. decembar 2018 | 14:23

    Koji kreten ,umislio da je 007. Papan

  • kazna

    7. decembar 2018 | 18:08

    Optužiti ga za špijunažu.

  • Lala

    7. decembar 2018 | 16:00

    Nije to bio lak zadatak. Druziti se sa napaljenim I naoruzanim balkancima punim mrznje I zlobe. A okolo krv I beda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA