Pitanje taksi i "Vojske Kosova" na stolu pred šefovima diplomatija: Savet EU u ponedeljak na sastanku

Očekuje se da Savet EU ponovi stav da Priština mora da povuče tarife na robu iz Srbije i BiH, a da se mandat KBS može menjati samo po Ustavu i uz dijalog svih zaintersovanih činilaca Vučić i Tači su angažovani na ”ekstremno teškom” poslu

  • 2

Šefovi diplomatija Evropske unije će na sastanku 10. decembra u Briselu razmotriti situaciju na Zapadnom Balkanu i izazove sa kojima se zemlje regiona suočavaju kako na unutrašnjem planu tako i međusobom.

Očekuje se da Savet EU ponovi stav da Priština mora da povuče tarife na robu iz Srbije i BiH, a da se mandat KBS može menjati samo po Ustavu i uz dijalog svih zaintersovanih činilaca.

Ministri spoljnih poslova EU na svom poslednjem sastanku u 2018. godini razgovaraće i o situaciji na Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU.

Iako nisu predviđeni zvanični zaključci, očekuje se da se ministri fokusiraju na situaciju u BiH nakon izbora, primenu sporazuma Skoplja i Atine o imenu kao i na dešavanja u dijalogu Beograda i Prištine.

U Savetu EU navode da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači angažovani na ”ekstremno teškom” poslu iznalaženja sveobuhvatnog rešenja.

U Savetu EU navode da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači angažovani na ”ekstremno teškom” poslu iznalaženja sveobuhvatnog rešenja-Foto: Tviter@MajaEUspox

U EU kažu da dijalog zahteva kako liderstvo tako i jedinstvo sa obe strane pri čemu je ocenjeno da Priština ima problema oko unutrašenjeg konsenzusa o dijalogu sa Beogradom.

- Visoka predstavnica Federika Mogerini već je napomenula da mora da se obezbede uslovi da dijalog i da se uzdrži od reči, akcija i mera koje su suprotne duhu normalizacije. Nažalost, to nije slučaj kada su u pitnju tarife od 100 procenata koje ne samo da komplikuju situaciju i ne doprinose rešavanju problema i želja naroda Kosova, već su i u suprotnosti sa njihovim obavezama iz okvira CEFTA. To mora da bude povučeno - navode izvori iz Saveta EU.

Očekuje sa da EU šefovi diplomatija tokom diskusije u ponedeljak ponove i poziciju EU kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga.

- Mandat KBS se može promeniti samo uz inkluzivni proces i u skladu sa Ustavom. Inkluzivni proces prema našem stavu podrazumeva da je unutar Kosova potreban dijalog svih predstavnika, a spolja sa relevantnim međunarodnim činiocima - navode diploamtski izvori u Savetu

Pošto postoje neslaganja između Srbije i Kosova po ovoj temi, to bi trebalo da bude razmotreno u okviru dijaloga koji je jedini format za tako nešto, ističu ti izvori.

Iako ministri EU u ponedeljak neće izađi sa zvaničnim zaključcima o Zapadnom Balkanu u Briselu se očekuje da šefica EU diplomatije Federika Mogerini ponovi jaku podršku Unije jasnoj evropskoj perspektivi za sve partnere regiona koji je kao naglašavaju u Savetu ”ključan za bezbednost Evrope”.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    7. decembar 2018 | 23:08

    Zato ce preko vikenda da naprave novi incident,tako uvijek urade.

  • Љиљана

    8. decembar 2018 | 11:29

    Биће што им амерички ментори нареде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA