Priština je odustala od dijaloga, pregovarački proces je "na ledu": Đurić o očekivanjima na lokalnim izborima, "Vojsci Kosova" i taksama

- Kfor bi, zaista, ako ćemo se držati međunarodnog prava, morao da razoruža svaku albansku paravojsku na Kosovu i Metohiji, a ne da pomaže fomiranje takvih snaga

  • 60

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Ðurić očekuje da će SNS na lokanim izborima 16. decembra u Lučanima, Kuli, Kladovu i Doljevcu svuda dobiti veliku podršku.

- SNS želi pobedu na lokanim izborima kako bi naše opštine izlečila od pustoši koju su za sobom ostavile štetočinske vlasti DS i njenih satelita. Ocekujem pobedu demoratije i da se građanima dozvoli da slobodno biraju svoje predstavnike - rekao je Ðurić za "Politiku".

On kaže i da to znači da od opozicije ocekuje da se uzdrzi od proizvođenja veštačkih kriza i stvaranja napetosti i zle krvi među građanima, jer Srbiji u ovom trenutku to ne treba.

Opozicija demokratiju izvrgava ruglu i time što na izborima učestuje selektivno, zavisno od procene mogućih rezultata, navodi Ðurić.

Đurić izjavio je da bi razumna odluke bila da Priština momentalno ukloni protivpravne trgovinske blokade za robu iz centralne Srbije, a da je najavljeno formiranje kosovske vojske opasnost po čitav region. Dodaje da Beograd od dijaloga nije odustao, ali da je to jednostrano učinila Priština.

Foto-ilustracija: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

On je za list Politika rekao da ako u Prištini ima razuma oni se ne bi ni odmetnuli putem destabilizacije i eskalacije od koje nikakve koristi ne mogu imati ni Srbi ni Albanci.

- Svedoci smo svakodnevnih javnih poziva iz uticajnih svetskih prestonica da se takse povuku. Međutim, činjenica da Priština to još nije učinila opravdano budi sumnju da oni ispod tog sloja javnih osuda zapravo imaju tajnu podršku svojih sponzora da istraju u bezumlju - rekao je Đurić.

Đurić je kazao da je formiranje vojske Kosovo nezakonito, u suprotnosti s Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244, kojim je okončan rat na Kosovu i Metohiji, ali i u suprotnosti s ustavom koji je Priština sama donela.

- Kfor bi, zaista, ako ćemo se držati međunarodnog prava, morao da razoruža svaku albansku paravojsku na Kosovu i Metohiji, a ne da pomaže fomiranje takvih snaga. Ne možete neodgovornim i devijantnim tipovima dati oružje u ruke i očekivati da će ga oni koristiti samo za egzercire - rekao je Đurić.

Na pitanje da li će Beorad reagovati ako Priština pošalje vojsku na sever, Đurić je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno poručio da Srbija nikome neće dopustiti nove "Bljeske" i "Oluje" i to svakom pametno treba da bude dovoljno.

Đurić je bio privođen na Kosovu Foto: Tanjug//Bojan Slavkovic

- Mi ne želimo sukobe ni sa kim, posebno ne sa NATO i SAD, ali Srbi nikad nisu na kolenima čekali da ih neko istrebi - rekao je Đurić.

Upitan u kakvom je stanju pregovarački proces i da li je Briselski dijalog mrtav, Đurić je kazao da bi rekao da je pregovarački proces "na ledu".

- Verujem da će, ipak, svi shvatiti da nema drugog načina da se problemi i nesuglasice na Kosovu i Metohiji reše. Mi svakako od dijaloga nismo odustali, to je jednostrano učinila Priština - rekao je Đurić.

Poručio je da iako se vrši sinhronizovani pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele i na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj seceije dela svoje teritorije, niti će se Srbi iseliti, niti će Srbija odustati od svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

(Telegraf.rs / Beta / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    9. decembar 2018 | 10:19

    Mare naš, junak sa Kosovskog boja, sedi sine odmori malo. Preforsirao si se. Još jedno gostovanje dole upropastiće ti već narušeno zdravlje.

  • Sasa

    9. decembar 2018 | 10:09

    Srbima sa Kosova jedino mi mozemo da pomognemo i vlada Srbije.

  • danijela

    9. decembar 2018 | 15:14

    Priština misli da vodi dijalog lažima i ucenama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA