Srbija se neće nadmetati za ordenje dinastije Karađorđević u Nemačkoj

Deo struke izneo je rezerve prema poreklu tih odlikovanja, dok neki stručnjaci smatraju da se ova odlikovanja mogu vratiti u zemlju bez ikakve naknade, pozivajući se na odredbe Haške konvencije iz 1954. godine

  • 7

Republika Srbija u ovom trenutku ne treba da otkupi ordenje dinastije Karađorđević, koje će se naći na aukciji 14. decembra u Nemačkoj, jer ponuđena odlikovanja nemaju značajnu istorijsku i kulturnu vrednost, a početka cena im je visoka, smatra Ministarstvo kulture i informisanja, piše "Politika".

Kako su u ministarstvu rekli za taj list, nastaviće dalje da prate sudbinu četiri ordena koje nemačka aukcijska kuća "Andreas Tis" nudi po početnoj ceni od 30.000 evra.

"Politika" podseća da je oglašena prodaja ordena Karađorđeve zvezde, Belog orla, Jugoslovenske krune i Svetog Save, a prema navodima aukcijske kuće pripadala su kralju Petru Drugom Karađorđeviću (1923-1970).

Deo struke izneo je rezerve prema poreklu tih odlikovanja, dok neki stručnjaci smatraju da se ova odlikovanja mogu vratiti u zemlju bez ikakve naknade, pozivajući se na odredbe Haške konvencije iz 1954. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stranac

    9. decembar 2018 | 11:00

    Da smo bili kraljevina niko na nas nebi udario a posebno Englezi i Améri

  • sax

    9. decembar 2018 | 10:35

    Koji Karađorđevići kad ne znaju ni svoj maternji jezik...ETO IM ORDENJE ŠTA ĆE NAMA !!!!!

  • vulkanizer

    9. decembar 2018 | 12:25

    Neka mi neko kaze da li su ovi bilo sta izlobirali kod amera u korist Srbije, sta nama treba sad od njih, nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA