≫ 

Iznenadni šamar iz EU, dok se u Prištini spremaju za slavlje: Nemate podršku za formiranje vojske!

EU i po ovom pitanju ima jasan stav

  • 36

Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da je EU već jasno poručila da odluku o taksama koje je uvela Priština treba odmah opozvati, a da Priština u ovom trenutku nema podršku međunarodnih saveznika za formiranje vojske.

Sajt vodećeg slovačkog dnevnog lista sme.sk objavio je da je Lajčak to kazao nakon jučerašnjeg Saveta ministara spoljnih poslova EU, a povodom odluke prištinskih vlasti o taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH i o glasanju o tranformaciji KBS u vojsku.

- Što se tiče te prve stvari (taksi), Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evrokomesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han jasno su poručili da takse treba odmah opozvati zato što za njihovo uvođenje nema osnova - rekao je Lajčak.

Lajčak - Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Navodi se da je po pitanju stvaranja kosovske vojske Lajčak kazao da se "radi o nečemu što je u nadležnosti NATO".

Slovački ministar spoljnih poslova ipak je poručio da "EU i po ovom pitanju ima jasan stav da takve stvari moraju da se odvijaju u skladu s ustavom i zakonima, kao i da moraju da imaju podršku međunarodnih saveznika, što u ovom trenutku Kosovo nema".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taras

    11. decembar 2018 | 20:09

    Za razliku od Amera koji žele nestabilnost na Balkanu EU ne podržava formiranje Vojske Kosova jer zna da to ne donosi ništa dobro.

  • Ana

    11. decembar 2018 | 14:12

    Ni ne treba da imaju podršku!

  • star

    11. decembar 2018 | 14:27

    Imamo uveravanja da Priština nema podršku EU za formiranje vojske Kosova, ali ja mislim da će to sve Amerika iznevelisati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA