U tri meseca 68 borbenih vozila stiglo u Prištinu! Ovo je samo početak opremanja "Vojske Kosova": Šta se krije iza nabavke oružja?

Prištini se otvara mogućnost da za nabavku naoružanja koristi onoliko novca koliko ima u budžetu, u kojem se već sada nalazi 170 miliona evra

  • 49

Najava prištinskih vlasti da će  14. decembra formirati "Vojsku Kosova" digla je veliku buru koja se ne stišava. Uprkos naporima zvaničnog Beograda da u komunikaciji sa svetskim zvaničnicima objasni štetnost ove odluke, Priština jača naoružanje koje će, kako je najavljeno, služiti novoformiranoj "Vojsci Kosova".

Mogu li ovi potezi da "zapale fitilj" balkanskom buretu baruta i šta Srbija može da učini povodom jačanja naoružanja KBS?

U poslednja tri meseca, na Kosovo je stiglo čak 68 borbenih vozila i to iz Nemačke i SAD, a nova zakonska rešenja Prištini daju odrešene ruke da vrši nabavku oružja "u skladu sa mogućnostima".

To praktično znači da će moći da koristi onoliko novca koliko ima u budžetu, u kojem se već sada nalazi 170 miliona evra kupovinu oružja i opreme i obuku pripadnika KBS u naredne tri godine.

U poslednja tri meseca, na Kosovo i je stiglo čak 68 borbenih vozila i to iz Nemaške i SAD-Foto: mksf-ks.org

Kosovske bezbednosne snage su do sada raspolagale sa streljačkim oružjem, odnosno standardnim jurišnim puškama, ručnim raketnim bacačima, džipovima "Lend Rover Difender", američkim "Hamerima" i turskim "Otokar Kobra" oklopnim transporterima.

Od ponedeljka su KBS postale bogatije za 24 blindirana oklopna vozila "Hamvi, koja su stigla iz SAD i biće na raspolaganju Oružanim snagama Kosova, pošto je u julu ove godine vlada tzv. Kosova potpisala ugovor o kupovini 51 vozila.

Nemački kontingent Kfora donirao je u septembru Kosovskim bezbednosnim snagama 77 setova specijalnog alata, 44 džipa "Mercedes-Benz 250 GD Wolf".

Stručnjaci, međutim, ocenjuju da sve što Priština nabavlja ili dobija jeste u skladu sa postojećim zakonom  i uklapa se u kategoriju naoružanja koja im je dozvoljena.

Sve što Priština nabavlja ili dobija jeste u skladu sa postojećim zakonom  i uklapa se u kategoriju naoružanja koje im je dozvoljena-Printskrin: Telegraf

- To su laka oklopna vozila naoružana mitraljezom. Prema zakonu, koji oni sada žele da zamene, predviđeno je da ne mogu da imaju ofanzivne sisteme, ograničeno je naoružanje koje mogu da poseduju i striktntno je pod kontrolom Kfora. U ovom trenutku, šta god da urade po pitanju naoružanja koje dobijaju kroz donacije, od prijatelja i saradnika, nije protiv postojećih propisa i sa strane Srbije ne može da se učini ništa čime bi se to sprečilo - objasnio je za Telegraf vojni analitičar Aleksandar Radić.

On je rekao da Kfor kontroliše situaciju kada je reč o bezbednosti Kosova i kontroliše naoružanje koje imaju Kosovske snage bezbednosti.

Srbija mora pažljivo da prati šta se dešava i traži od Kfora reakcije ako primeti da bi jedinice KBS mogle da budu iskorišćene za provokacije, kao što je do sada to činjeno sa policijskim snagama - rekao je on i naglasio da se Kfora treba tražiti da poštuju mandat i potrude se da ne dođe do zloupotreba.

Video: Vučić: Albanci najavili datum formiranja vojske, molimo ih da pet puta razmisle

(J.N./j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    11. decembar 2018 | 19:37

    Zasto predsednik Srbije i vlada Srbije energicno zatraze hitan sastanak u UN jer situacija u Nato EU okupiranoj juznoj Srbiji je bez kontrole,Ovo je suprotno Ustavu Srbije,UN R-1244 a Nato deluje potpuno suprotno dobijenom mandatu od UN kao MIROTVORAC stao je otvoreno na stranu albanskih ovk terorista . Zahtevati u UN zamenu NATO EU vojnih okupacionih snaga Rusko-Kineskom armijom pod UN zastavom

  • Moron

    11. decembar 2018 | 20:38

    Sprema se veliko naoruzanje, anti raketni sistemi, bespilotne letilice, tenkovi, rakete dalekog dometa(do Beograda mogu da dobace), pa ce sve Srbe sa Kosova da pobiju, sve, pa ce biti rat sa Srbijom, pa ce porusiti sve crkve i manastire do Beograda, porusice sva pravoslavna groblja, gradice se dzamije u svakom selu, Srbi kao nacija ce biti unisteni i nece postojati, decu ce odvoditi u janjicare...veliko zlo nam se sprema! Posle ce preci na Makedoniju, pa na Grcku i CG, a Bugare ce ostaviti za kraj!!! A vi samo sedite mirno i gledajte sta nam ti ZLI ljudi rade. Tarabic

  • Sale

    11. decembar 2018 | 20:48

    ameri,švabe,austrougari,ustaše,šiptari ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti. I 91.je zbog 50 budala stradalo i raselilo se pola miliona ljudi. Srbiji mućni malo glavom sad ih ima manje,eliminiši taj tumor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA