Kocijančić očitala lekciju Haradinaju: Predsednici vode dijalog, Mogerini posreduje

Ona je poručila i da EU očekuje od Srbije i Kosova da brzo ispune svoje obaveze iz dijaloga, podsetivši na direktnu vezu između sveobuhvatne normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva dve strane u stremljenju ka EU

  • 13

Portparolka EU Maja Kocijančić podsetila je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se dijalog Beograda i Prištine vodi na nivou predsednika, a da je uloga visoke predstavnice Federike Mogerini da posreduje u tom dijalogu.

Kocijančić je to poručila odgovarajući na optužbe kosovskog premijera da je upravo Mogerini kriva za prekid dijaloga.

- Dijalog pripada dvema stranama koje definišu agendu, brzinu, dubinu i rezultate razgovora - poručila je Koocijančić.

Ona je poručila i da EU očekuje od Srbije i Kosova da brzo ispune svoje obaveze iz dijaloga, podsetivši na direktnu vezu između sveobuhvatne normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva dve strane u stremljenju ka EU.

- Mislim da je gospođa Mogerini odgovorna za prekid dijaloga - rekao je juče Haradinaj, dodajući da je upravo Mogerini "dijalog o normalizaciji odnosa pretvorila u dijalog o teritoriji, što je prouzrokovalo štetu u regionu".

To je, kako je rekao, žalosno zbog velikog uloga EU, a takav njen stav, smatra, neprihvatljiv je.

Inače, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je optužbe Haradinaja na račun Mogerinijeve, ocenivši da za prekid dijaloga mogu biri "krivi samo Beograd i Priština".

- Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv. Neka razmisle dobro ko je taj ko je želeo dogovor, a ko je taj ko dogovore nije želeo - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    12. decembar 2018 | 14:12

    A sta to Srbija do sada nije ispunila.Dokle će se više stavljati u isti koš Priština koja nije ispunila ni jeda sporazum sa Srbijom koja sve poštuje.

  • Darko

    12. decembar 2018 | 14:12

    I treba tako EU kada su ćutali na prve mere Prištine.

  • Marija

    12. decembar 2018 | 14:22

    Najlakše je tražiti krivca u nekom drugom!To je politika Prištine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA