≫ 

U danu kada je stavljena tačka na najkrvaviji sukob na Balkanu, Albanci hoće da zapale novi požar

Dolivanje ulja na vatru, na već tako uzavrelu političku situaciju, predstavlja nikad ozbiljniju pretnju miru u regionu - izjavio je Marko Đurić

  • 54

Uprkos naporima zvaničnog Beograda da svetskim zvaničnicima objasni neviđenu pretnju miru i stabilnosti u regionu i direktno narušavanje Rezolucije Saveta UN 1244, Priština je za 14. decembar najavila formiranje "Vojske Kosova". Namerno ili slučajno, izabran je upravo dan kada je, pre 23 godine u Parizu, potpisan mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni.

Mogu li Albanci na dan kada je okončan najkrvaviji sukob na Balkanu ponovo da zapale požar u regionu?

23 godine pošto su u Jelisejskoj palati u Parizu potpise na mirovni sporazum o ratu u Bosni stavili predsednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, zvanična Priština je najavila da će na sednici skupštine tzv. Kosova usvojiti tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku,

Dolivanje ulja na vatru, na već tako uzavrelu političku situaciju, predstavlja nikad ozbiljniju pretnju miru u regionu i direktno kršenje vojno-tehničkog sporazuma kojim je završen konflikt 1999. godine na Kosovu i Metohiji, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, zadatak oformljene vojske bio bi "ostvarenje političkih ciljeva albanskih ekstremista i separatista i stvaranje pretnji za Srbe" na Kosovu i Metohiji i celom regionu, a takođe realizacija ciljeva "koje je nedavno odredio Enver Hodžaj, potpredsednik privremenih struktura u Prištini, zapravo stvaranje regionalnog bloka protiv Srbije".

Srbija poziva međunarodnu zajednicu, pre svega KFOR, koji ima mandat Saveza UN, da spreči i onemogući nameru albanaca u Prištini suprotnu međunarodnom pravu da osnuje takozvanu vojsku na teritoriji Srbije. Tražimo da se KFOR usprotivi tome, ako Albanci otpočnu formiranje oružanih formacija da ih razoružaju - ukazao je direktor Kancelarije KiM i pozvao međunarodnu zajednicu da pod hitno reaguje i uzdrži se od davanja podrške formiranju kosovske vojske.

S druge strane, Priština već uveliko jača naoružanje, pa je samo u poslednja tri meseca na Kosovo stiglo čak 68 borbenih vozila i to iz Nemačke i SAD.

Priština već uveliko jača naoružanje, pa je samo u poslednja tri meseca na Kosovo stiglo čak 68 borbenih vozila i to iz Nemačke i SAD-Foto: mksf-ks.org

U ponedeljak je Kosovskim snagama bezbednosti iz SAD dopremljeno 24 oklopnih vozila "Hamvi, dok su od nemačkog kontigenta Kfora u septembru ove snage dobile 77 setova specijalnog alata, 44 džipa "Mercedes-Benz 250 GD Wolf".

Priština je podršku dobila i iz Velike Britanije, što je preneo ambasador u Prištini, Ruri O' Konel, kada je rekao da zvanični London smatra da je pravo privremenih institucija u Prištini da ima vojsku.

Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da je pravo Kosova da stvori svoje oružane snage. Nastavljamo da podstičemo Kosovo da se ponaša odgovorno i transparentno, u konsultaciji sa saveznicima NATO-a, i da poštuje svoju posvećenost Kforu, uključujući i razmenu pisama 2012-2013. - rekao je britanski diplomata, prenela je GazetaExpres onlajn.

Priština je podršku dobila i iz Velike Britanije, što je preneo ambasador u Prištini, Ruri O' Konel, kada je rekao da zvanični London smatra da je pravo privremenih institucija u Prištini da ima vojsku-Printskrin: Vimeo/kim

Nova zakonska rešenja Prištini daju odrešene ruke da vrši nabavku oružja "u skladu sa mogućnostima", što praktično znači da će moći da koristi onoliko novca koliko ima u budžetu, u kojem se već sada nalazi 170 miliona evra kupovinu oružja i opreme i obuku pripadnika KBS u naredne tri godine.

Stručnjaci, međutim, ocenjuju da sve što Priština nabavlja ili dobija jeste u skladu sa postojećim zakonom i uklapa se u kategoriju naoružanja koja im je dozvoljena, i da Srbija jedino može da prati šta se dešava i traži od Kfora reakcije ako primeti da bi jedinice KBS mogle da budu iskorišćene za provokacije.

Printskrin: Telegraf

- To su laka oklopna vozila naoružana mitraljezom. Prema zakonu, koji oni sada žele da zamene, predviđeno je da ne mogu da imaju ofanzivne sisteme, ograničeno je naoružanje koje mogu da poseduju i striktno je pod kontrolom Kfora. U ovom trenutku, šta god da urade po pitanju naoružanja koje dobijaju kroz donacije, od prijatelja i saradnika, nije protiv postojećih propisa i sa strane Srbije ne može da se učini ništa čime bi se to sprečilo - objasnio je za Telegraf vojni analitičar Aleksandar Radić.

Inače, u Prištini je sve spremno za 14. decembar, pa je tako glavni grad dva dana uoči najavljene sednice, preplavljen zastavama SAD koje su na trgovima i ulicama postavljene po nalogu privremenih prištinskih institucija, odnosno vlade Ramuša Haradinaja.

Video: Vučić: Albanci najavili datum formiranja vojske, molimo ih da pet puta razmisle

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca

    12. decembar 2018 | 17:49

    Beograd ce sve uciniti da do sukoba ne dodje

  • Mile

    12. decembar 2018 | 17:49

    Albanci ne biraju načine za provokaciju Beograda. Stičem utisak da bi najsrećniji bili da se sutra zarati.

  • vojin

    12. decembar 2018 | 17:05

    Albanci svesno potpiruju vatru teze ka novim sukobima. Rat nikome nije nista dobro doneo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA