Zastoj dijaloga Beograda i Prištine i situacija u BiH tema sutrašnjeg sastanka lidera EU

Nekoliko zemalja je podržalo zahtev predsednika Kipra za raspravu o blokadi dijaloga zbog mera vlasti u Prištini

  • 41

Lideri EU sutra će u Briselu razmotriti zastoj u dijalogu Beograda i Prištine što je zatražio predsednik Kipra Nikos Anastasijadis, a raspravljaće i o stanju u BiH, na zahtev premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, rekao je danas visoki zavničnik EU.

Kako su agenciji Beta rekli izvori u Savetu ministara EU, nekoliko zemalja je podržalo zahtev predsednika Kipra za raspravu o blokadi dijaloga zbog mera vlasti u Prištini.

Ocenjeno je da je to neprihvatljivo i da kosovske vlasti moraju da vode računa da one traže ne samo viznu liberalizaciju, već i približavanje EU kroz Proces stabilizacije i pridruživanja. Rečeno je takodje da kosovski Albanci ne mogu da ignorišu zahtev EU da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, ali i druge najavljene mere, i da pritom smatraju da se mogu oslanjati isključivo na SAD.

Hrvatski premijer Plenković je zatražio da se razmatra ustavno-institucionalna situacija u BIH-Foto: Tanjug/EU Photo

Hrvatski premijer Plenković je zatražio da se razmatra ustavno-institucionalna situacija u BIH, imajući u vidu da je vlada u Zagrebu prošlog meseca već podrobno obarazložila stav da su prava Hrvata u BiH ugrožena pre svega time što se ne poštuje njihova volja pri izboru hrvatskih predstavnika u tela Federacije i BiH.

Zvanična Hrvatska smatra da se time krše ustavne odredbe BiH i traži i temeljnu izmenu izbornog zakona BiH.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sava

    12. decembar 2018 | 19:12

    Dijalog se mora nastaviti jer je u interesu obe strane.

  • milena

    12. decembar 2018 | 18:46

    Zna se ko koci dijalog, Pristina ne reaguje na pritiske EU, ona dobija snagu od SAD zato je odvazna u taksama koje su izrecene.

  • Milenko

    12. decembar 2018 | 18:49

    Srbija je za mir i nastavak dijaloga a krajnje je vreme da se Pristini uvedu sankcije kako bi se smirile tenzije koje ona siri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA