≫ 

Od ovoga Srbi strahuju! Tači u uniformi u kasarni koja nosi ime najpoznatijeg teroriste: Ostalo je par sati do mnogo očekivanog trenutka (FOTO)

Naša će vojska uvek biti spremna da služi jačanju mira u zemlji, regionu i bilo gde to bude potrebno u svetu - kazao je Tači

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači je danas, dan pre očekivanog usvajanja u Skupštine tzv. Kosova tri zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u "Oružane snage Kosova", izjavio je da će predstojeći novogodišnji praznik imati za pripadnike BSK, za vojnike Kosova, poseban značaj i da će "Vojska Kosova uvek biti spremna da služi jačanju mira u zemlji, regionu i bilo gde to bude potrebno u svetu".

- Ostalo je samo nekoliko sati do mnogo očekivanog trenutka. Ovaj proces se odvija prirodno i rezultat je vašeg izvanrednog rada i zalaganja. Vi ste uz podršku svih građana Republike Kosovo dugo radili za stvaranje naše vojske. Naša će vojska uvek biti spremna da služi jačanju mira u zemlji, regionu i bilo gde to bude potrebno u svetu - kazao je Tači pripadnicima BSK u kasarni "Adem Jašari" u Prištini.

Tači - Printskrin: Facebook/Hashim Thaçi

Kazao je da je odluka da se BSK daju ovlašćenja prave vojske "najviše vaša zasluga, ali i zasluga svakog građanina Kosova, i zato danas svaki građanin Kosova treba da se oseća ponosnim".

- Vaš put izražava put naše države. Prošli smo mnoge izazove do danas, ali smo postigli finalni cilj. Danas vi, pripadnici BSK, dostojanstveno i ponosno predstavljate Kosovo svugde po svetu. Vaši su rezultati odlični. Postižete uspehe na međunarodnim takmičenjima, rame uz rame sa najprofesionalnijim i najjačim vojskama sveta - kazao je on.

Tači među pripadnicima BSK-Foto: Tanjug/AP

Tači je rekao da su pripadnici BSK od ovog meseca "Vojska Kosova".

- Dostojanstveno i ponosno ćete služiti i braniti nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova, doprinoseći i izgradnji i očuvanju regionalne i globalne stabilnosti. Razvoj vojske Kosova je poseban i različit u odnosu na druge države. Naš je narod formirao vojsku pre no što je dobio slobodu, nezavisnost i državu - kazao je Tači.

Tači među pripadnicima BSK - Printskrin: Facebook/Hashim Thaçi

Ukazao je da se "Vojska Kosova razvijala u profesionalnu i multietničku, po standardima NATO-a, s višenacionalnim sastavom i uz "meritorno polno predstavljanje".

- Uključivanje svih zajednica u Oružane snage Kosova šalje najbolju moguću poruku. Pokazuje vrednosti i principe našeg društva. Pokazuje kako zajednice treba da budu integrisane u društveni i institucionalni život jedne demokratske države, u kojoj svaki građanin predstavlja dodatnu vrednost za državu. Stoga garantujem svim zajednicama na Kosovu, posebno srpskoj zajednici, da će BSK nastaviti da služi svim građanima bez ikakve etničke razlike - rekao je Tači.

Nova vozila BSK - Printskrin: Facebook/Hashim Thaçi

Rekao je i da transformacija BSK predstavlja faktor stabilnosti za region.

- Mi dajemo garancije našim partnerima i svim državama da želimo održivi mir u ovom delu sveta. Takođe zahvaljujemo svim našim partnerima i saveznicima za razumevanje i podršku. BSK će uvek bez razlike biti u službi i zaštiti svih građana i njihove imovine. BSK jesu i ostaće naš ponos - zaključio je Tači.

Skupština tzv. Kosova na sutrašnjoj sednici će razmotriti i usvojiti tri zakona kojima se obezbeđuje transformacija BSK u "Oružane snage Kosova", bez promene naziva.

VIDEO: Vozlia KFOR-a koncentrišu se na severu Kosova

VIDEO: Vučić: Srbija više neće ratovati

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA