≫ 

Šamar usred Tirane! Neočekivana prva reakcija NATO na formiranje "Vojske Kosova" (FOTO)

NATO će razmotriti nivo svog angažovanja sa KBS-om

  • 34

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je danas da transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku može imati negativne posledice za integraciju Kosova u NATO.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tirani sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem, ona je ponovila da će NATO razmotriti nivo svog angažovanja sa KBS-om, ukoliko mandat ovih snaga evoluira, prenosi Radio slolobodna Evropa (RSE).

Gotemeler je podsetila da je generalni sekretar Jens Stoltenberg o stavu NATO prethodno razgovarao i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, kao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Gotemeler u Tirani - Foto: nato.int

Ona je istakla da NATO podržava dijalog Prištine i Beograda uz posredstvo EU.

- To je jedini način da se u regionu uspostavi mir i stabilnost - istakla je.

Gotemeler koja je u Tiranu doputovala uoči 10. godišnjice učlanjenja Albanije u NATO, pozvala je tu zemlju da iskoristi svoj uticaj i podrži taj proces, ali i da ohrabri Prištinu i Beograd da ostanu mirni i uzdržani.

ŽALIM ZBOG ODLUKE

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

- I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme - poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg - Foto: nato.int

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

- Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS - navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog - ističe šef Alijanse.

Stoltenberg - Foto: nato.int

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

- NATO nastavlaj da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region - zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    15. decembar 2018 | 08:43

    Sramota. Svetska, prvo onog samoproglasenog svetskog policajca, KOJI NE STITI NIKOGA NEGO SLUZI SAMO ZA PLJACKANJE DRZAVA, DA BI TAMO NEKOLICINA NJIH IMALA JOS KOJU MILIJARDU VISE U DZEPU, DA BENZIN, GORIVO BUDE DZABE. - DOSTA VISE-SKLONITE SE OD SRBIJE. ----ZASTO HOCE DA UNISTE SRBIJU, STA IM TOLIKO BODE OCI, KAD IMAJU GRADOVE VECE OD SRBIJE S JEDNOM RAZLIKOM. SVI SU MENTOLI, SAMO SRBIJA DAJE GENIJALCE, SVETSKOG RANGA. TESLA, MIHALO PUPIN, ZIVOJIN MISIC..... SVA UPOKOJENA GOSPODA. I OPET SMO PRIMLJENI U NAJPRESTIZNIJI NUKLEARNI CENTAR CERN- NISMO MI KRIVI STO JE BOG DAO DA SMO NJEGOV NAROD. PET KILOMETRA OD MOG GRADICA POZAREVCA POSTOJI MANASTIR STARIJI 200 GODINA OD TE CELE PAKLENE MASINE ZVANE AMERIKA. SRAMOTA ZA SVET I NJIHOVO CUTANJE.....

  • ANTIROM

    14. decembar 2018 | 12:54

    Kakav samar sve je to njihov dogovor nista ja njima neverujem !

  • dejan

    14. decembar 2018 | 12:54

    Ma vi ste još gori od njih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA