≫ 

Iza formiranja "Vojske Kosova" stoje SAD, Nemačka i Velika Britanija! Vučić se obratio naciji: Srbija zahteva sednicu SB UN (FOTO) (VIDEO)

Aleksandar Vučić danas je na nepoznatoj lokaciji obišao jedinice Vojske Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se građanima na vanrednoj konferenciji koju je sazvao zbog dešavanja na KiM i formiranja "Vojske Kosova".

- Danas je posle mnogo godina pretnji, zvanično formirana tzv. "Vojska Kosova" na protivpravan način. Sve što su uradili Albanci, uradili su protivno međunarodnom pravu - rekao je predsednik Srbije na početku obraćanja.

On je rekao da je Srbija želela mir, uložila ogromnu energiju i trud da sačuva stabilnost u čitavom regionu, što nije bilo nimalo lako.

- Bio sam na meti celokupne srpske javnosti jer sam predlagao ono što sam predlagao nešto što mi se činilo kao najbolje rešenje. Pitao bih ih da li su ovo želeli?Danas je potpuno jasno da Albanci i njihovi sponzori nisu nikad želeli dijalog. Danas je jasno da iza proglašenja vojske stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka. Od prvog dana smo za takse govorili da je to nerazumna odluka, i za to su Albanci imali podršku, jer da nisu odmah bi bili zaustavljeni - izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija želela mir, uložila ogromnu energiju i trud da sačuva stabilnost u čitavom regionu, što nije bilo nimalo lako-FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

On je rekao da je Srbija Albancima "kriva" jer se usudila da odnosi pobede u diplomatskoj borbi.

- Tražim od svih tih "stručnjaka" da nam objasne na koji način su Albanci mogli da prekrše ovako sve međunarodne zakone. Njihovo objašnjenje je "Kosovo je suverena država". Pitao bih ih po kom članu te njihove "suverene države" su doneli tu odluku? Ne postoji nijedan - rekao je predsednik Srbije.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

- Pošto smo zaključili da je sve što su uradili suprotno međunarodnom pravu, dijalogu i radu na miru i bezbednosti u regionu, Srbija je uputila hitan zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN i ja sam spreman da, kao predsednik Srbije, lično učestvujem na toj sednici - izjavio je Aleksandar Vučić.

Izrazio je uverenje da ''velikani'' neće uskratiti "maloj Srbiji" da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici za očuvanje mira ove odluke.

On je otkrio da se pažljivo prati šta se sve dešava na KiM i čeka da se ukinu takse koje je uvela Priština, jer su ovim "prešli prag".

Obratio se i Srbima na Kosovu, koji su njegovo obraćanje pratili preko video-bima, uz reči da zna koliko su ovo teški dani za njih.

Vučić se obratio Srbima na Kosovu, koji su njegovo obraćanje pratili preko video-bima, uz reči da zna koliko su ovo teški dani za njih-FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

- Dragi prijatelji, znam kako su vam teški dani. Nisu laki ni za nas. Miran sam, jer smo sve uradili što možemo da mir sačuvamo. Miran sam i spokojan, jer i sami znate koliko sam puta dolazio na KiM i molio ih da to ne rade. Ne brinite, svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas štiti - rekao je Vučić.

Poručio je da svaka zloupotreba njihove vojske i "ulaz tamo gde je zabranjeno" u skladu sa sporazumom koji je Srbije sklopila sa NATO i bez saglasnosti srpskog lokalnog stanovništva neće biti dozvoljena.

- Nema ulaska na sever. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svoje trobojke, svoga dostojanstva i ponosa - zaključio je predsednik Vučić.

Mi nazad više ne možemo, nemojte ni pokušavati da nas terate, nemojte pomisliti da ćemo da uživamo u sopstvenom uništenju-FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Najavio je da će Srbija prisustvovati svim regionalnim sastancima, ali neće pristati da "trči trku na 100 metara, sa nekim ko je pretrčao već 40 metara".

- Primio sam poruku iz vrha Ruske Federacije, ja im zahvaljujem, kao i svima koji su nas podržali i shvatili koliko je ovaj potez doveo Srbiju do ivice. Što se tiče onih koji su pomogli Albancima, poručujem im da mi nazad više ne možemo - nemojte ni pokušavati da nas terate. Nemojte pomisliti da ćemo da uživamo u sopstvenom uništenju - poručio je on.

Podsetimo, predsednik Srbije danas je na nepoznatoj lokaciji obišao jedinice Vojske Srbije.

Prethodno je najavljeno da će vrhovni komandant obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i na prostoru juga Srbije u naredna 72 sata.

VIDEO: Ovako su Albanci zamislili svoju "vojsku" takozvane države Kosovo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ere

    14. decembar 2018 | 21:48

    Vašington i CIA sa svojim saveznicima su oteli Kosovo i dozvolili šiptarima da se igraju kako im odgovara....

  • Deni

    14. decembar 2018 | 23:14

    OVO JE NASTAVAK HITLEROVE IDEJE UZ POMOC KAUBOJA, SAMO NA DRUGACIJI NACIN. ZAVADI MEDJUSOBNO, PA VLADAJ I PLJACKAJ DOBRA IZ TIH ZEMALJA.

  • taca

    14. decembar 2018 | 23:34

    zahtevamo jer znamo da nisuu pravu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA