≫ 

Sabrana ekonomska šteta zbog prištinskih taksi: Gotovo potpuno obustavljena trgovina

Robe srpskog porekla na KiM skoro da neće biti ako ostanu takse od 100 odsto

  • 3

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je od 21. novembra do 11. decembra na Kosovo i Metohiju plasirano za 30 miliona evra manje robe iz centralne Srbije u odnosu na isti period prošle godine.

- Ta šteta je ogromna i ukoliko se nastavi i ako se insistira na dodatnim tarifama, to praktično znači da je potpuno obustavljena trgovina izuzev sporadično međunarodnih brendova koji i dalje plasiraju robu - rekao je Ljajić za TV Prva.

On je dodao da robe srpskog porekla na KiM skoro da neće biti ako ostanu takse od 100 odsto.

Ljajić - Foto: Marko Jovanović

Ljajić kaže da je uslov da se nastavi dijalog ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

- Pogrešno insistirati na trgovačkoj varijanti "vi ukinite mere, mi ćemo vam popustiti i nešto dati" - naglasio je Ljajić.

Dodaje da je Srbija nije dala povoda za uvođenje taksi, a da je sa druge strane i formiranje vojske Kosova jednostrana odluka i mera Prištine koja ne doprinosi stabilizaciji regiona.

- Međunarodna zajednica unutar sebe nema jasan stav o tome(vojsci Kosova). Videli ste reakcije NATO koje se protivi, SAD koji podržava, EU koja je tu između - rekao je ministar i dodao da današnja sednica Saveta bezbednosti neće rešiti postojeće probleme, ali da je bitno da se održi.

- Problem mora da se internacionalizuje, ovo je jedna od situciju gde Srbija ničim nije doprinela da dođe do ovakve političke krize u odnosima Beograda i Prištine - zaključio je on.

VIDEO: Albanci pale srpske proizvode

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    17. decembar 2018 | 10:46

    Ma šta kukate i plačete bez veze.To je smešna lova za državu,preusmerite trgovinu istih artikala na neko drugo tržiše npr.Rusija,Belorusija itd . Srbija treba recipročno odgovoriti.Ne da nama oni uvode sankcije nego mi njima,a našem narodu dole obezbediti robu drugim kanalima.Ima milion mogućnosti,nalepiti etikete npr.Rusije i napraviti reeksport i to je to.Treba uključiti glavu da oni trče za nama,a ne pokazivati slabost

  • Xxx

    17. decembar 2018 | 10:42

    Nemoc Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA