≫ 

97 miliona evra za Srbiju iz EU: Novac ide za važne projekte (FOTO) (VIDEO)

To su izuzetno važne stvari koje građanima na lokalu predočavaju šta znači proces evropskih integracija i zašto je on najbolja podrška našem razvojnom procesu - kaže Joksimović

  • 4

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han potpisali su danas u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od preko 97 miliona evra.

Novac će biti iskorišćen u oblasti energetike i zaštite živote sredine, kao i za učešće u EU programima (cosme, horizont 2020, erazmus+), poručili su Joksimović i Han.

Joksimović i Han - EC - Audiovisual Service

Ministarka Joksimović je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017. naglasila da će tih 97 milona evra biti namenjeni za važne razvojne projekte i održivi razvoj Srbije.

- Najznačajniji deo ovog paketa od 49, 6 miliona evra je namenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je jedan od najznačajnih projekta koji bi trebalo da podrži energetsku diversifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture. To je od izuetnog značaja za građane Srbije - poručila je Joksimović.

Joksimović i Han - EC - Audiovisual Service

Drugi deo stredstava od preko 28 miliona evra odnosi se na projetke u oblasti životne sredine i biće usmereren za upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu, za sistem za previčišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, kao i na brojne projekte iz oblasti životne sredine, (separacije otpada) za 19 otpština u Srbiji.

- To su izuzetno važne stvari koje građanima na lokalu predočavaju šta znači proces evropskih iintegracija i zašto je on najbolja podrška našem razvojnom procesu - kaže Joksimović.

Ona je naglasila da i pored pažnje koje poslednjih dana dobijaju političke stvari koje opterečuju i evrointegracioni put Srbije, zemlja nastvalja da bude fokusirana na sopstveni razvoj.

- Za razliku od nekih drugih u regionu, mi stvari posmatramo drugim očima - kroz razvoj, saradnju, poštovanje principa i pre svega interesa naših građana. Jedino na taj način možemo da radimo na boljoj budućnosti naše zemlje i svih građana - kaže Joksimović.

Ona je izrazila nadu da će evropski put Srbije nastaviti stabilan tempo u idućim godinama i doneti boljitak građanima.

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017. godinu u iznosu od preko 97 mliona evra naglasio da EU još jednom pokazuje da snažno podržava kretanje Srbije ka članstvu u Uniji.

Joksimović i Han - EC - Audiovisual Service

Ovaj deo pretpristupne pomoći EU Srbiji biće delom iskorošćen za jačanje energetskog sektora Srbije, a delom za podizanje kvaliteta života građana kroz zaštitu životne sredine.

- Naglasio bih da je novac delom obezbeđen za finansiranje intergasnog konektora između Bugarske i Srbije koji podržava nezavisnost Srbije kada je reč o gasnim nabavkama. To nije upreno ni protiv koga niti za nekoga već je čist interes države da bude što je više moguće nezavisna kada je reč o snabdevanju energije i izvorima energenata - poručio je Han.

On je izjavio da isti strateški cilj ima i Evropa koja želi da bude više nezavisna od spoljnih na nabavki energenata.

- Što smo manje zavisni od jednog izvora energenata i dobavljača to podiže našu političku težinu kada je reč o međunarodnim odnosima - ocenio je Han.

Joksimović i Han - EC - Audiovisual Service

Drugi deo novca iz ovog paketa IPA za 2017. godinu biće iskorišćen u proizvodnji kvalitetne pijaće vode i tretiranje otpada, objasnio je komesar Johanes Han.

- U pitanju su konkretene mere koje su u skladu sa evropskim standardima. I ovo je dokaz dobrobiti koje će građani Srbije imati jednom kada uđu u EU, ali i u pripremnom periodu - kaže Han.

On je ponovio da je Evropa obezbedila više od tri milijarde evra u grantovima od 2000. godine i ocenio da to pokazuje snažnu evropsku podršku kretanju Srbije ka EU kao i da EU u Srbiji ima jakog saveznika u svim tim naporima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    17. decembar 2018 | 11:58

    Neka oni prvo smire Pristinu, lako ce mo za ostalo.

  • Milos

    17. decembar 2018 | 15:38

    Al ce neko bogatu novu godinu da slavi.

  • Interovac

    18. decembar 2018 | 18:38

    Koliko su Rusija i Kina dala ? Kad su pare u pitanju dobra je EU ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA