116

Vučićeva poruka svetu: Priština je ugrozila opstanak Srba na KiM! Tači žali što su "zakasnili" sa formiranjem "vojske", ambasadori u SB UN podeljeni u podršci (FOTO) (VIDEO)

SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska i Holandija tražile su zatvorenu sednicu, dok su zahtev Srbije da sednica bude otvorena podržale Rusija, Kina, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Bolivija i Kazahstan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zahtev Srbije i Rusije govorio je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom odluke Prištine o formiranju vojske, posle čega ga očekuje sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Na sednici, koja je otvorena za javnost, reč je imao i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

23.10 - Završnu reč ima Tači

- Oni koji govore o pravdi, želim da im kažem da su borci na Kosovu više puta prolazili kroz pravne instance, Kosovo hoće 20 godina kasnije da pokaže da će sarađivati sa sudom na transparentan i odgovoran način. Iako smo žrtve, danas na Kosovu ima više Albanaca od Srba koji su osuđeni za ratne zločine - rekao je Tači.

Prinstkrin: UN Web TV

23.00 - Za repliku se javio Vučić

- Jasno je da niko nije mogao da se pozove na odredbu, pasus i član da Priština ima pravo da formira vojsku, ali nisu umeli da citiraju član. Za to postoji razlog, taj član, propis ne postoji. Sa druge strane zahvalan sam onima koji su želeli da budu objektivni po pitanju situacije na terenu - rekao je Vučić i zatim odgovorio Tačiju direktno:

Podaci o brojkama prisutnih Srba na Kosovu pokazuju ko je izvršio etničko čišćenje koje je pominjao Tači.

-  Nekada je bilo 220.000 Srba, a sada ih je 106.000. Za to vreme, broj Albanaca se povećao - istakao je Vučić.

Printskrin: Webtv.un.org

Negirao je tvrdnje britanske ambasadorke koja je rekla da se Srbija služila silom.

- Takvo pristrasno razmišljanje ne samo da ubija istinu, več i prilike za dostizanje kompromisa između dve strane - rekao je Vučić i dodao da je nekim država lakše da okrive Srbiju za sve, jer moraju da nas krive zato što neko mora da opravda svoju pogrešnu politiku.

- Srpski narod je dostojanstven, želimo da ne doživimo poniženje i zato ne želimo da neko radi nešto protiv nas. Nastavićemo dijalog čim Priština povuče svoje neodgovorne poteze, moje brige su još veće nego juče, mislim da smo do sada reagovali na odgovoran i realan način i nadamo se da ćemo jednog dana doći do aranžmana i dogovora sa Prištinom. A do nedavno su bili dosta neodgovorni, jer swu nas vratili pet, šest godina nazad. Zato nam je potrebna vaša podrška, koji će nas dovesti do dogovora - zaključio je predsednik Srbije uz nadu da se neće dogoditi ništa što će pogoršati stvari na KiM.

22.30 - Oglasili su se ambasadori Velike Britanije,  SAD,  Kazahstana, Kine, Švedske, Perua, Poljske, Etiopije, Ekvatorijalne Gvineje, Bolivije, Kuvajta i Obale Slonovače.

Predstavnik Obale Slonovače u UN kazao je da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244 i pozvao obe strane da se uzdrže od unilateralnih poteza koji bi mogli da ugroze stabilnost u regionu.

- Pozivamo obe strane da se vrate za pregovarački sto pod pokroviteljstvom EU kako bi se smanjile tenzije i stvorili uslovi da se reše sva otvorena pitanja - rekao je on.

Obala Slonovače je uverena da je traženje mira kroz dijalog jedini način da se postigne mir na Balkanu.

Predstavnik te zemlje je naveo i da je nedavno usvajanje tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga izazvalo reakciju međunarodne zajednice, te da ta inicijativa može uticati na mandat UNMIK-a i Kfora.

Predstavnik Kuvajta, koji je priznao nezavisnost Kosova, smatra da odluke kosovskog parlamenta predstavljaju suvereno pravo i da Kosovo ima pravo da formira oružane snage u skaldu sa Ustavom, mada priznaje da razume da to izaziva zabrinutost Srbije.

Smatra da te odluke nisu u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44.

Pozvao je na dijalog koji je pravi okrvir za rešvanje svih pitanja između Beograda i Prištine.

Prinstkrin: UN Web TV

Predstavnica Bolivije pozvala je na poštovanje Rezolucije 12 44 i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

- Ta rezolucija predstavlja jedini pravni okvir za međunarodno prisustvo i Kfor je taj koji garantuje bezbednost - istakla je ona i podsetila na tri zakona koja je usvojio kosovski parlament a koji su alarmanatna stvar i nisu u skladu sa Rezolucijom 12 44 i predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

- Pozivamo Prištinu da se uzdrži od toga - rekla je ambasadorka Bolivije.

Prinstkrin: UN Web TV

Predstavnik Ekvitorijalne Gvineje je istakao da se zalaže za dijalog Beograda i Prištine i istakao da ta zemlja odbacuje unilateralne akcije u vezi sa transformacijom u oružane snage.

Pružio je podršku teritorijalnom integritetu Srbije i mirnom i političkom rešenju svih preostalih pitanja i podržao Rezoluciju 12 44.

Prinstkrin: UN Web TV

Predstavnica Poljske, koja je inače priznala nezavisnost Kosova, kaže da smatra da je tranzicija bezbednosnih u oružane snage pitanje Kosova, ali i da buduće oružane snage treba da budu formirane u skladu sa ustavom i u okviru inkluzivnog procesa.

- Samo tada mogu da rade u interesu bezbednosti svih. Verujemo da će se svi akteri u regionu uzdržati od izjava i akcija koja će voditi ka eskalaciji. Dijalog je jedini put kojim se može doći do trajne stabilnosti - ocenila je predstavnica Poljske.

Prinstkrin: UN Web TV

Predstavnik Perua je rekao da podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i stabilnost na Balkanu.

- Verujemo da je od suštinskog značaja da svi ostanu posvećeni primeni rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma a da SB bude jedinstven i da se fokusira na obaveze koje ima kao neko ko to treba da garantuje. Važna je uloga Kfora - istakao je on.

Peru veruje da tri zakona usvojena u kosovskom parlamentu s ciljem forimiranje tzv. vojske Kosova nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i Briselskim sporazumom.

Prinstkrin: UN Web TV

Predstavnik Etiopije je rekao da je njihov stav konzistentan:

- Snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i mirno rešenje svih preostalih pitanja u skladu sa postojećim dokumentima - rekao je on i pozvao i na nedavnu izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i zabrinutost koju je izrazio zbog poteza kosovskog parlamenta.

Predstavnik Etiopije je istakao da Rezolucija 1244 obezbeđuje pravi okvir za funkcionisanje Kfora koji treba da osigura bezbednost na Kosovu.

- Svaka druga akcija nije od pomoći - zaključio je on.

Prinstkrin: UN Web TV

Kineski ambasador  Ma Žaohsu je pozvao na suzdržanost i pohvalio srpske napore, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i da će strane u sporu nastaviti sa dijalogom.

Rezolucija 1244 ključni je osnov za bezbednost Kosova. Smatra da je za rešenje kosovskog pitanja potrebno postizanje obostrano prihvatljivog sporazuma. Ambasador Kazahstana je rekao da svi unilateralni koraci mogu da podignu tenzije i ugroze stabilnost, iskazujući zabrinutost zbog postupaka Prištine.

Prinstkrin: UN Web TV

Sa tim se slaže i predstavnik Švedske, koji kaže da je potrebno da žene i civilni sektor budu uključene u čitav proces.

- Beograd i Priština da nastave svoje obaveze, trenutak je da se pokaže vizionarski pristup - rekao je Šveđanin.

Prinstkrin: UN Web TV

Ambasador Kazahstana je rekao da svi unilateralni koraci mogu da podignu tenzije i ugroze stabilnost, iskazujući zabrinutosti zbog postupaka Prištine.

- Jednostrane mere ugrožavaju mir - rekao je on.

Prinstkrin: UN Web TV

Predstavnik Sjedinjenih Država je podržao transformaciju KBS-a u vojsku, navodeći da je to u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno pristustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na pravljenje sigurnosne snage - rekao je američki predstavnik. Dijalog, kaže, treba da bude prioritet i poziva obe strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

Prinstkrin: UN Web TV

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs je navela da nema pravne prepreke za transformaciju KBS u vojsku i da taj proces spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da se sprovede u dogovoru sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom.

Prema njenim rečima, ništa u Ahtisarijevom planu, Rezoluciji 1244 niti u ustavu Kosova ne isključuje mogućnost transformacije KBS u vojsku.

Svi problemi su, kaže ona, nastali zbog odsustva normalizacije odnosa, te je to jedini način da obe strane napreduju, kroz dijalog pod posredovanjem EU, koja je budućnost Kosova i Srbije.

Prinstkrin: UN Web TV

22.20 – Ambasadori Holandije i Francuske: Obe strane da nastave dijalog!

Аmbasador Holandije rekao je da odluka Kosova o formiranju vojske dolazi u osetljivom trenutku i da obe strane moraju da pokažu odgovornost, da izbegavaju ekscese koji bi podrili dalji dijalog i međusovno poverenje i da pokažu političku volju za normalizaciju kroz dijalog u kojem posreduje EU.

Prinstkrin: UN Web TV

Oni su ponovili da podržavaju nezavisnost Kosova. Pozvali su "obe strane" da nastave dijalog.

Francuski predstavnik je pozvao "obe strane" da svoje razlike rešavaju kroz nastavak dijaloga i izbegnu eskalaciju, a Prištinu je pozvao da poštuje ovlašćenja KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244.

Odluka o formiranju kosovske vojske, rekao je, ne dolazi u dobrom trenutku s obzirom na dijalog sa Beogradom.

Istovremeno, pozvao je Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Prioritet, kaže francuski predstavnik, mora da ostane normalizacija odnosa radi zajedničke budućnosti u EU.

Prinstkrin: UN Web TV

21.57 -Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja: Delimo zabrinutost Srbije

- Postoji bojazan od humanitarne katastrofe, a "vojska Kosova" predstavlja pretnju za sever Kosova i Srbe - rekao je on i dodao da to može da destabilizuje region i da dovede do krvoprolića na Balkanu.

KFOR je obučavao KBS u bazi Bondstil, što nije u njihovom mandatu i kršenje je Rezolucije 1244, podsetio je Nebenzja.

On je pozvao na hitnu demilitarizaciju od strane EU.

- Pitanje Kosova mora biti u centru pažnje Saveta bezbednosti UN i ne smemo dopustiti eskalaciju negativnih trendova. Pozvao bih pažnju generalnog sekretarijata i da upozorava Savet bezbednosti - dodao je on na kraju.

Prinstkrin: UN Web TV

21.38 - Hašim Tači se obraća SB UN

- Poštovani, danas smo ovde posle dve decenije krvavog rata i decenije posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Pozvani smo ovde kada je situacija skroz normalna i kada je sve mirno na Kosovu! - rekao je Tači.

On je istakao da se ništa nenormalno nije desilo prošle nedelje na Kosovu.

- Jedino pogrešno je što smo pet godina čekali na formiranje vojske. Kasnili smo jer smo čekali dobru volju od onih koji je nisu pokazali. Ali sada, kao suverena i nezavisna država formirali smo vojsku, to nije ništa problematično i nenormalno, niti u suprotnoasi sa Rezolucijom 1244, međunarodnim pravom, Ahtisarijevim planom i ustavom Kosova - primetio je on.

Na kraju, imamo ono što je najvažnije, dodao je on, a to je odluka Međunarodnog suda pravde koja je donet na inicijativu države Srbije, odnosno tadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, da Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo prilikom proglašenja nezavisnosti. To je apsolutno pravo da ima i vojsku.

Prinstkrin: UN Web TV

Vojska Kosova odražava volju građana Kosova i političke snage, dodao je predsednik privremenih institucija u Prištini.

- Država Srbije se naljutila, ali ne i građani Kosova - primetio je Tači i naglasio da će "vojska Kosova" dovesti do mira i stabilnosti u regionu.

- Ona neće biti pretnja prema bilo kome, ostaće profesionalna i međuetnička. To je snaga koja će braniti svakog čoveka bez obzira na jezik i nacionalnost - naglasio je Tači.

Rekao je i da mu je žao što Srbi na Kosovu ne učestvuju u kosovskoj vojsci i što su mnogi napustili KBS.

- Želim da garantujem svima da nećemo nikada odustati, da ćemo uvek zvati i pozivati sve zajednice da učestvuju u radu naše vojske. Jedina pretnja su samo pozivi koji dolaze iz "severnog suseda".

On kaže da je problem za severnog komšiju, ezgistencija države Kosova. Tači je rekao da na Kosovu "zbog gorke prošlosti" postoji bojazan od uniformisnaih lica, ali da će vojska Kosova biti simbol mira i doprinositi miru u reigonu.

- Bez dijaloga i konačnog sporazuma postajemo zemlje koje samo proizvode drame, što je štetno za nas - istakao je Tači.

Prinstkrin: UN Web TV

- Mi nikada nismo proizvodili konflikt već smo stalno bili žrtve! Zbog toga je zadatak naše generacije da ostavimo region u miru i stabilnosti gde će Srbija i Kosovo da imaju evropsku budućnost. Mir je naša obaveza i obaveza prema našoj deci. Njima duguijemo, Kosovo je spremno za dijalog i teške odluke koje će biti pobedničke za obe zemlje - zaključio je on i naglasio da će u suprotnom biti teško.

Kompromisi nisu popularni, ali su neophodni, dodao je Tači.

- Bio sam u uniformi. Ponosim se svojom prošlošću a sada imam još jednu obavezu a to je borba za mir. Niko neće dobijati glasove ako govori u ime mržnje. Sveobuhvatni sporazum će dovesti do jednakih uslova za Srbiju i Kosovo, verujem u takvu budućnost i inspirisan sam svakodnevno onim što postižu naši sportisti, inspirisan sam i našim novinarima, građanima Kosova sam oduševljen jer nikada nisu digli ruke od mira, budućnosti i multietničke države - zaključio je Tači.

21.15 - Vučić: UN da preduzme veći udeo u celokupnom procesu dijaloga

- Zbog užasno komplikovane situacije na terenu, što znači da se suočavamo sa sve više teškoća na Kim: Moram da kažemd a sam uplašen za budućnost mog naroda, ali i celokupne regije - rekao je u uvodnom delu.

Srbija je uložila ogromne napore i trud kako bi sačuvala mir i red na Balkanu, učinili smo sve kako bi se uzdržali od prištinskih postupaka, rekao je predsednik Srbije i naglasio da ne podržava kada kažu da obe strane moraju da urade nešto, jer je Srbija uradila sve.

Prinstkrin: UN Web TV

- Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz tog prvog sporazuma, mnogo ustupaka smo učinili, mi smo to potpisali i sproveli - naglasio je Vučić.

On je ponovio da je Priština morala samo da sprovede jednu jedinu obavezu, SZO i očigledno je da ni posle više od 2.000 dana nemaju nameru da urade bilo šta po tom pitanju.

- Srbija je suverena i nezavisna zemlja, koliko ja znam, mi smo preklinjali Prištinu, ali i ljude iz EU,  da ne idu pred Interpol, Unesco i druge organizacije, Priština je računala na to da će dobiti podršku SAD, ali su izgubili. Glasalo se u Interpolu, a onda su počeli da krive Srbiju za rezultat na tom glasanju, kao da smo mi krivi, kao da je trebalo mi da uih podržimo. A onda su odjednom uspostavili tarife suprotne CEFTA sporazumu protiv Srbije i BiH, najpre 10 odsto, a onda 100 odsto i tako ubili trgovinu između centralne Srbije i Kosova i ugrozila opstanak Srba na Kosovu, jer je to za njih jedini način da zarade novac, da prežive, nabave lekove, idu u bolnice i domove zdravlja. Zamislite da neko bude u 21. veku žrtva zabrane slobodne trgovine - naglasio je Vučić.

Prinstkrin: UN Web TV

On je potom podsetio na Rezoluciju 1244 i formiranje "Vojske Kosova", na šta je još upozorio i nekadašnji šef diplomatije Ivan Mrkić.

- Gde je napisano, u kom dokumentu piše da oni mogu da stvore svoju vojsku? To čak ne piše ni u njihovom ustavu, koji ja ne priznajem, ali čak ni tu. Iz kog dokumenta, člana, stava, pravila oni to pravo crpe, gde to piše? Mogu unapred da vam kažem - nigde. To je samo loše tumačenje nekih zemalja, jer je to u njihovom političkom interesu - rekao je Vučić i podsetio da je iznenađenje što je tzv. Kosovo dobilo podršku zapadnih zemalja.

On je dodao da je KiM teritorija sa najmanjom stopom povratnika na svetu.

- Tek 1,5 odsto se vratilo u svoje spaljene kuće... O raznim stvarima se u UN priča, ali o tome ne - dodao je on.

Vučić je podsetio da je jedina mogućnost da bezbednosne snage Kosova odu na sever ta da dobiju saglasnost NATO i zajedno s tim i saglasnost lokalne zajednice Srba.

Prinstkrin: UN Web TV

- Već su to prekršili nekoliko puta, čak i prebili glavnog pregovarača srpske strane samo zato što je sedeo na jednom okruglom stolu u Mitrovici i govorio o dijalogu - rekao je Vučić.

Vučić je preneo detalje slučaja Bogdana Mitrovića, proteranog Srbina, koji je, kako je preneo, želeo da ode na poseti s porodicom svoju spaljenu kuću. "Uhapsili su ga, maltertirali u prisustvu ćerki i unuka, odveli ga u pritvor, tamo je proveo nekoliko meseci, a onda je pušten bez da je optužen za bilo šta i bez da je pokrenuta istraga. To je samo jedan primer", naveo je.

Od kada smo započeli naš dijalog 2012. godine, oni su dobili 12 različitih priznanja u svetu i nismo nikome pretili, nismo se žalili, ali kada je obrnut slučaj, odjednom je to postalo greška, primetio je predsednik Vučić.

- Suzdržavamo se od loših poteza u budućnosti jer nemamo dece da potrošimo na ratove i neprijateljstva, sukobe, ali vas molim i neka to bude moj prioritet za danas, jer neko mora da zauzda te ljude, jer to što je Priština uradila nije usklađeno sa 21. vekom, da to kažem na najblaži mogući način - naglasio je on i pitao prisutne na čemu treba da se zasniva budući dijalog.

Oni su, dodao je, formirali još jedan pregovarački tim, "uzeli su ljude iz bivše OVK, koji su pod istragom za užasne zločine nad srpskih civilima", ali hajde da to stavimo po strani, hajde da stavimo po strani sve njihove uslove za dijalog, a to je priznanje Kosova, ali oni neće da promene ni oblik države, žele da bude unitarna, i onda Srbi neće ništa da dobiju, dodao je.

Prinstkrin: UN Web TV

- Srbija je spremna da nastavi proces dijaloga, pozvali bismo UN da preduzme veći udeo u celokupnom procesu, nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali potrebno nam je veće učešće UN u tom procesu i moramo da vidimo, neke užasne mere Prištine moraju da se povuku... - rekao je predsednik i potom se obratio na srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

- Braćo i sestre Srpkinje, koristim priliku da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i kroz koje prolazite i da vam kažem da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas - naglasio je Vučić.

21.10 - Lakroa:  Odnosi Beograda i Prištine su pogoršani

Prinstkrin: UN Web TV

Zvaničnik Unmika Žan Pjer Lakroa predstavio je ambasadorima poslednje događaje na Kosovu i Metohiji, od glasanja u Interpolu do transformacije KBS-a u "vojsku Kosova".

- Nedavni događaji na Kosovu dodatno su pogoršali odnose između Beograda i Prištine, ali je pozvao obe strane da izbegavaju bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju. Zabrinuti smo zbog situacije na terenu, posebno na severu Kosova, i zato je neophodno da Priština i Beograd izbegnu bilo kakve korake koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju, već radije da nađu načine da poboljšaju dijalog i međusobne odnose - rekao je generalni podsekretar UN za mirovne operacije. On je podvukao da je UNMIK posvećen bliskoj saradnji sa KFOR-om u skladu sa Rezolucijom 1244.

21.00 - Početak sednice

Foto: Tanjug / AP

Vučić je najavio da da će se na sednici Saveta bezbednosti boriti za Srbiju svim srcem. Napomenuo je da će posle šefa Unmika Zahira Tanina predstaviti šta Srbija misli.

- A, kada se svi oni izređaju, posle Tačija, imaću pravo i na repliku na kraju - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je uoči puta u Njujork da će ići na sednicu kako bi rekao istinu o tome koliko je Srbija truda i energije uložila kako bi bio postignut kompromis, a koliko drugi to nisu želeli. On je istakao da je Srbija upozorila celu međunarodnu zajednicu na poteze Prištine, pet stalnih članica SB UN, 10 ostalih članica, Generalnu skupštinu UN...

- Pokušaću da kažem da smo prihvatili Briselski sporazum, kao težak sporazum, sve smo izneli na svojim plećima, ali smo znali da je Srbiji potreban mir - rekao je predsednik Vučić ranije i podvukao da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi.

On je ponovio da je Srbija ispunila sve stavke Briselskog sporazuma i teške uslove, a Priština nijednu.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, predsedavajući SB UN iz Obale Slonovače zakazao je hitnu sednicu na osnovu zahteva Srbije. On je poručio da je veoma važno da se na sednici SB čuje stav Srbije o formiranju "kosovske vojske", kao i da očekuje da će izlaganje predsednika Aleksandra Vučića naići na veliku podršku članica SB UN. Ipak, Dačić je izrazio sumnju da će SB doneti bilo kakvu odluku povodom poteza Prištine zbog, kako je rekao, neslaganja velikih sila, ali da je ipak dobro da se uskaže na kršenje Rezolucije 1244 kao jedinog pravno validnog dokumenta koji se odnosi na Kosovo i Metohiju i kojim nije predviđeno formiranje bilo kakvih oružanih snaga.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska i Holandija tražile su zatvorenu sednicu, dok su zahtev Srbije da sednica bude otvorena podržale Rusija, Kina, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Bolivija i Kazahstan.

VIDEO: Ovako su Albanci zamislili svoju "vojsku" takozvane države Kosovo

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Rezolucija 1244, SB UN, Ujedinjene nacije, UN, vojska Kosova

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (116)
Poređaj komentare:
 • D
  Dakki

  Verujemo ipak da će većina biti na našoj strani na strani razuma i strani mira.

 • A
  ANA

  SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska i Holandija tražile su zatvorenu sednicu, dok su zahtev Srbije da sednica bude otvorena podržale Rusija, Kina, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Bolivija i Kazahstan

 • M
  Mita

  Ne znam sta jos treba da se desi pa da Evropa adekvatno odreaguje i shvati da ima posla sa zlikovcima-albancima.

Palma dovodi Nasera u Jagodinu da investira: Želimo saradnju kao u vreme Tita (FOTO)

Morbidni Šešeljev tvit: Otvorena pretnja Sergeju Trifunoviću

Vučić čestitao Zelenskom izbor za predsednika Ukrajine

Evo kako su se mitinzi odrazili na rejtinge stranaka: Promene do čak 6 odsto

DSS nema konakte sa SzS: Jovanović otkrio sa kim je razgovarao

Dačićev odgovor na pismo Prištine Americi: Odustanite od pisanja, odavno ste pročitani

Haradinaju se smeje čitav Tviter: Naseo na rusku šalu, pa brže-bolje obrisao svoj tvit (FOTO)

Svaki glas je važan! Srbi imaju šansu da uđu u Evropski parlament iako nismo članovi EU

Čim sam dobio telefon počeo sam da pratim Skupštinu: Milićević o povratku u politiku posle teške saobraćajne nesreće

SzS sumnjičav prema tenderu za nabavku autobusa u Beogradu, iz SNS odgovaraju: Zbog mržnje smetaju im i nova vozila za GSP

Vučić izrazio saučešće predsedniku Šri Lanke: Ovi zastrašujući akti pokazuju da terorizam ne poštuje ni svetinje, niti ljudske vrednosti

Palma predvodi delegaciju u poseti Egiptu: 30 privrednika na sastancima o ekonomskoj i turističkoj saradnji (FOTO)

Nikola Kojo poslao oštru poruku Bošku Obradoviću: Vi i Vaš nadređeni, Đilas, nam otimate šansu

"Gospodar Kosova" pisao Kongresu, ali to je samo uvod u ono što Priština 30. aprila sprema u Vašingtonu uz pomoć najvećeg albanskog lobiste

Predsednik gleda 20 do 30 godina unapred: Stefanović o Vučićevoj politici

Šta Kinezi očekuju od Vučićevog susreta sa Sijem: Ambasadorka otvorila karte

Delili su nas na bosanske, hrvatske, kosovske Srbe, mi smo jedan narod i ovaj skup je bio manifesticija tog jedinstva: Dodik o mitingu

Šapić: Legitimno je da ne pristajem na tuđu političku borbu

Prištinski mediji prenose: CIK traži da se dostave ostavke gradonačelnika sa severa

Šta se očekuje od skupa u Berlinu 29. aprila? Dačić poručio: Srbija neće popustiti pred pritiscima i ucenama

Patrijarh Irinej proslavio krsnu slavu: Sečenju slavskog kolača i trpezi prisustvovao državni vrh Srbije (FOTO)

Održan protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Objavljena imena eksperata koji će biti predloženi za pregovore o medijima i izborima (FOTO)

Juče je održan najveći skup u modernoj političkoj istoriji Srbije: Vesić ocenio da su građani Srbije pokazali svoj stav

Federika Mogerini "na udaru" nemačkih poslanika zbog KiM

Jeremić: Vučićeva ponuda za dijalog nije iskrena

MUP: Policija dobro obavila posao tokom mitinga u Beogradu (FOTO)

Gebels je mala beba za ovu propagandu protiv nas: Marija Milošević u oproštajnom pismu majci napala srpske medije i dala jedno obećanje (FOTO) (VIDEO)

Uz pesmu "Podmoskovske večeri" položena urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković: Porodica nije prisustvovala sahrani (FOTO) (VIDEO)

Evo šta piše na urni sa ostacima Mire Marković (FOTO) (VIDEO)

Vučić čestitao Uskrs po gregorijanskom kalendaru: Želim vam da ovaj praznik provedete sa svojim najbližima u zdravlju i blagostanju

Vučiću će biti ukazana posebna čast da bude među tri lidera koji će dati završnu reč: Predsednik Srbije uoči puta u Kinu razgovarao sa Čen Bo (FOTO)

Bez ijednog incidenta na mitingu: Stefanović se zahvalio građanima na odgovornom ponašanju

Svetske agencije o jučerašnjem mitingu: Vučićev "odgovor" političkim protivnicima

Priznanje Florens Artman Hrvatima: Šešelj je takva glavobolja postao Hagu, da su hteli tog slučaja da se reše

Ðurić podnosi krivičnu prijavu zbog pretnji smrću

Prošlo je vreme da se ovde otvara kišobran, ako u Beogradu počne da pada kiša: Đukanović o odnosima Srbije i Crne Gore

Šta može biti dogovoreno u Berlinu između Beograda i Prištine? Hodžaj otkrio detalje

Oglasila se Ambasada SAD o mapi Srbije bez KiM koju je pokazao Kajl Skat

Srbija brzinom rakete ide napred! Za to nam je potreban mir, ali bez dece nemamo budućnost: Vučić pred više od 150.000 ljudi na skupu "Budućnost Srbije" (FOTO) (VIDEO)

Mali je ovaj trg za sve one koji žele bolju budućnost Srbije: Poruka sa najvećeg skupa podrške Aleksandru Vučiću (FOTO) (VIDEO)

Oliver Mandić ekspresno odgovorio Sergeju Trifunoviću: Svi moramo da budemo na liniji odbrane zemlje

Drago mi je što sam predgrupa najvećem čoveku u Srbiji: Lukas kao muzička "prethodnica" skupu predsednika Vučića (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima