Mi smo pobedili! Tzv. Kosovo nije ušlo u Unesko, Interpol, niko sada ne može da zaustavi zemlje koje same povlače priznanje: Dačić o diplomatskoj borbi

Veoma brzo ćemo doći do toga da je manje od polovine zemalja članica UN priznalo Kosovo - rekao je Dačić

  • 39

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova, Ivica Dačić izjavio je danas da su u prethodnom periodu napravljeni značajni diplomatski koraci i da se oni mere u tome koja zemlja je zaista priznala ili nije takozvanu nezavisnost Kosova.

- Veoma brzo ćemo doći do toga da je manje od polovine zemalja članica UN priznalo Kosovo - rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je rekao da je dan broj zemalja tvrdi da nisu priznale nezavisnost Kosova, a da Priština kaže da jesu.

- Ako Peru i Egipat četiri godine nisu glasali za Kosovo, kako sada mogu oni da tvrde da su na listi koja je to priznala - zapitao se Dačić.

Dačić pred novinarima - FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

- Mi smo pobedili, da smo izgubili ja bih tugovao i ne ne mogu da tugujem i kad pobedimo... Ja mislim da je to velika pobeda sa Srbiju jer nisu ušli u Unesko, Interpol... niko sada ne može da zaustavi ove zemlje koje same povlače priznanje - rekao je Dačić.

On kaže i da su predstavnici prištinskih vlasti sada počeli da nude novac pojedinim zemljama, konkretno Lesotu da povuku odluku o povlačenju priznanja.

- Zato naši političari, moje kolege treba da posvete mnogo više pažnje u sagledavanju toga ko je bio za nas, a ko je bio protiv. Upitajte se i pogledajte kakav odnos imamo prema onima koji nas vole, a kakav prema onima koji nas ne vole i koliko smo puta bili kod onih koji nas vole i koliko kod onih koji nas ne vole, i jesmo li više favorizali one koje nas ne vole u odnosu na one koji nas vole? To nije normalno, već, rekao bih, samubilačko ponašanje i hoću to da promenim i uspeli smo to da promenimo - rekao je Dačić.

On je rekao da bi prijatelji Srbije trebalo da budu prioritet i da zaslužuju poštovanje.

Dačić je rekao da jučerašnja sednica SB nije bila samo važna zbog toga da se čuje stav Srbije, već i drugih zemalja jer mnoge od njih ne kriju stvoj stav da je prekršena rezolucija 1244 .

Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN - Prinstkrin: UN Web TV

To je velika stvar i dobra strana ove sednice, rekao je Dačcić i dodao da smatra da je predsednik Aleksandar Vučić nastupio argumentovano i izneo principe na kojima se temelji međunarodno prisustvo na Kosovu Metohiji.

- Ako se rezolucija 1244 krši, šta onda radi Kfor - upitao je Dačić.

On kaže da je zahvalan i zemljama koje su podržale zahtev da sednica Saveta bezbednosti UN bude otvorena.

Dačić je rekao i da sednicu nije trebalo da traži Srbija, već generalni sekretar UN.

On je naveo i da je sednica bila jasno upozorenje da se ne sme dozvoliti narušavanje bezbednosnih prlika na Kosovu i Metohiji.

Šef srpske diplomatije je takođe istakao da se predstavnici Prištine ponašaju kao razmaženio derište koje nije dobilo igračku pa histeriše i teroriše sve okoliko.

- Ovde je reč o tome da li će oni koji su ih stvroili moći da ih kontrolišu jer ovo što rade prelazi granice normalnog ponašanja - podvukao je Dačić.

On je rekao dao d kada je promenjen format dijaloga i on prebačen na EU, teško je vratiti ga na polje UN nazad.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixi

    18. decembar 2018 | 12:31

    Samo ovakvom diplomatijom možemo napraviti dobre rezultate za naš narod na Kosovu.

  • Dragan

    18. decembar 2018 | 12:27

    Soljna politika nam je postalo sada najjače oružije, uspeli smo dijalogom sa medjunarodnom zajednicom i velikim silama da postignemo dosta toga, rekli smo im sta je nas problem a da ih nismo uvredili i omalovazili, tu mislim najvise na Britaniju i Ameriku.

  • Mila

    18. decembar 2018 | 12:47

    Srbija je pobedila!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA