Nastavak dijaloga sa Prištinom je moguć samo pod jednim uslovom: Vučić Donaldu Tusku preneo stav Srbije (FOTO)

Predsednik Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti

  • 23

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti. Međutim, kako je predsednik naglasio, odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi za 100 odsto, suprotno sporazumu CEFTA, zatim pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sopstvenim pravnim propisima na tzv. Kosovu, onemogućavaju dalje razgovore.

Foto: European Union/DARIO PIGNATELLI

- Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Evropskog saveta Tusk pozdravio je razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom.

Sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predsednika ES Donalda Tuska prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

VIDEO: Tusk sa Vučićem i Brnabić u Briselu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vivijen vivi

    19. decembar 2018 | 14:04

    Ne može niko da se iživljava sa nama kao što to radi Priština.

  • Ilija

    19. decembar 2018 | 14:20

    Na EU je da pokaže da li ima uticaja na Prištinu i natera Šiptare da povuku uvedene takse.

  • Cedomir

    19. decembar 2018 | 13:42

    Tezak skoro nemoguc dogovor sa Pristinskim vlastima ali ne smemo odustati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA