≫ 

Skupština Beograda raspravlja o budžetu, a ispred zgrade letele rolne toalet-papira i postavljene barikade od betonskih stubova (FOTO)

Budžet grada Beograda za 2019. godinu iznosi oko 123 milijarde dinara, od čega na budžet Grada odlazi oko 110 milijardi dinara, a na gradske opštine oko 13 milijardi

  • 1

Sednica Skupštine grada Beograda je počela, a na dnevnom redu je i predlog odluke o budžetu za narednu godinu koji u ukupnom obimu iznosi oko 123 milijarde dinara, čime je, prvi put, gradski budžet veći od milijardu evra.

Uoči početka sednice, predstavnici SNS-a su ispred gradskog parlamenta istakli transparente sa porukom "Stop nasilju nad ženama" s fotografijama Ane Brnabić, Maje Gojković, Mare Dragović, Gordane Uzelac, Maje Pejčić, Dijane Hrkalović, Nade Jovanović, Ivane Vučićević, Barbare Životić i Irene Vujović.

Performans SNS-a - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Mirković rekao je novinarima da vođe opozicije Dragan Ðilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić, Željko Veselinović i njihovi sledbenici iz dana u dan vrše kako fizičko, tako i verbalno i psihičko nasilje nad damama koje, dodao je, samo rade svoj posao ili ne misle kao oni.

Kako je istakao, takve stvari su nedopustive u današnjem Beogradu i Srbiji.

Mirković pred novinarima - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ispred gradskog parlamenta, uoči početka sednice, predsednik opštine Stari grad i nosilac liste “Šta radite, bre” na beogradskim izborima Marko Bastać i njegovi saradnici doneli su betonske stubiće koje su stavili ispred zgrade gradskog parlamenta.

Bastać je rekao da je budžet za 2019. godinu, o kojem će se raspravljati na današnjoj sednici, najskandalozniji budžet do sada i da su građani koji žive u opštini Stari grad "kažnjeni", jer nisu glasali za SNS.

Bastać sa saradnicima donosi stubiće - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Budžet grada Beograda za 2019. godinu iznosi oko 123 milijarde dinara, od čega na budžet Grada odlazi oko 110 milijardi dinara, a na gradske opštine oko 13 milijardi.

Više od 18,5 milijardi dinara predviđeno je za opremanje komunalne infrastrukture, za izgradnju novih puteva, kanalizacione, vodovodne, toplovodne mreže.

Prema planu gradske kase, biće novca i za izgradnju dva nova doma zdravlja i fiskulturnih sala u osnovnim školama, a povećava se i pomoć za porodilje.

Deficit za narednu godinu ostaje u okvirima predviđenim zakonom, do 10 odsto, i iznosiće 9,5 procenata.

Skupština grada Beograda - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ustupljeni prihodi budžeta grada planirani su u iznosu od nešto više od 46 milijardi dinara, što je 2,1 odsto više od procene ostvarenja tih prihoda za 2018. godinu.

Najznačajnije povećanje prihoda je planirano od prihoda od poreza na dohodak građana, u iznosu od blizu 40 milijardi dinara.

To je za 3,5 odsto više u odnosu na procenu ostvarenja tog prihoda u 2018. godini, što je, ističu u Gradu, rezultat povećanja zaposlenosti i rasta zarada u Beogradu.

Budžet grada i dalje opterećuju krediti prethodne vlasti pa će, kažu u Gradu, u narednoj godini ukupni izdaci za otplatu glavnice i kamata iznositi oko 4,7 milijardi dinara.

Ulaganje u kulturu iznosiće nešto više od pet milijardi dinara, a u saobraćajnu infrastrukturu i organizaciju saobraćaja 39,25 milijardi dinara.

Predviđena su veća ulaganja u zdravstvenu zaštitu za 74,58 odsto, a u poljoprivredu za 2,24 odsto.

Na dnevnom redu je i predlog odluke o koncesiji za izgradnju četiri podzemne garaže u Beogradu, s kineskom kompanijom "Šangdong", a izgradnja prve garaže, na Studentskom trgu, trebalo bi da počne na proleće naredne godine.

Na sednici će se naći i odluka koja će značiti svim vozačima, koji će ubuduće moći u posebnoj, novoj zoni u centru da se parkiraju na pola sata, ili da na duže vreme ostave njihove automobile u zoniranim delovima prestonice.

Pred odbornicima će se naći i jedna odluka koja je "pilot projekat", a važiće samo za opštinu Vračar.

Građani te opštine žalili su se da je veliki broj parking mesta zauzet baštama ugostiteljskih objekata, pa je Grad odlukom predvideo da više neće moći da se izdaju rešenja za postavljanje bašti restorana i kafića na parking mestima.

Na dnevnom redu su i Predlog odluke o dodeli naziva ulicama na teritoriji gradskih opština, Predlog odluke o naknadi za korišćenje javnih površina, javnih puteva, komunalnim taksama, boravišnoj taksi, kao i nekoliko predloga planova detaljne regulacije.

BUDŽET GRADA PRVI PUT PREKO MILIJARDU EVRA

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je danas da gradski budžet za 2019. godinu prvi put premašuje milijardu evra i dodao da je on realan, uravnotežen i razvojni.

Budzzet je, kako kaže, rezultat politike odgovornog ponašanja prema građanima Beograda koja se vodi u prethodne četiri godine.

On je precizirao da je budžet grada zajedno sa budžžetom gradskih opšština iznosi preko milijardu evra, ili oko 123 milijarde dinara.

- “Povećanje od blizu 40 milijardi dinara je najznačajnije povećanje planirano od prihoda od poreza na dohodak građana, što je za 3,5 odsto više u odnosu na procenu ostvarenja tog prihoda u 2018. godini - rekao je on.

Radojičić je rekao da je sve to rezultat povećanja zaposlenosti i rasta zarada na teritoriji grada Beograda.

Prema njegovim rečima, budžet je usmeren na ulaganje u kapitalne projekte, socijalno je odgovoran i brine o potrebama građana. “

- Ovakva projekcija bila je moguća zahvaljujući pozitivnim ekonomskim rezultatima i reformama, koje su izvrššene na republičkom nivou i viziji koju je, prvo kao premijer, a zatim i kao predsednik imao i sproveo Aleksandar Vučić. Ono što je najvažžnije za nas, kao odgovornu gradsku vlast, je da pravilnim raspoređivanjem sredstava zadovoljimo većinu korisnika gradskog budžžeta” - rekao je Radojičić.

Radojičić i Vesić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je naveo da planirana kapitalna ulaganja u budžžetu za sledeću godinu iznose oko 19,4 milijarde dinara i čine oko 17,5 odsto rashoda budžeta za 2019. godinu, što je uvećanje od 44,8 odsto u odnosu na ovu godinu.

Kaže da krediti i dalje predstavljaju veliki balast i da che samo za kredite koju je predhodna vlast uzela, građani Beograda u 2019. godini, morati da izdvoje, za otplatu glavnice i kamate oko 4,7 milijardi dinara, sto čini 4,36 odsto rashoda budžeta za narednu godinu.

Dodao je da je planirano više od 18 milijardi dinara za opremanje komunalne infrastrukture.

“Od ukupnog budžeta, gotovo 13 milijardi dinara predviđeno je za gradske opšštine.

- I tu imamo značajno povećanje u odnosu na 2018. godinu, kada je za opštine bilo predviđeno 10,1 milijarda dinara. Time pokazujemo da priče o decentralizaciji nisu samo priče, već konkretno povećanje od gotovo tri milijarde dinara - rekao je gradonačelnik.

Posebno je istakao da će majke iz Beograda koje rode blizance uz sve ostale nadoknade koje dobijaju porodilje, od grada dobijati i jednokratnu pomoć od 50.000 dinara.

- “Naglaššavam da ova sredstva grada nisu vezana za ona koja daje republika, što će siguran sam pomoći mladim majkama - rekao je on.

On je istakao da se Beograd intenzivno gradi i to je, kako kaže, činjenica koju niko ne može da sakrije niti negira i biće svakim danom sve lepši i uređeniji.

OPOZICIJA NUDI STRATEGIJU ZATVARANJA FABRIKA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveo više nego iko stranih investitora u zemlju, dok opozicija nudi strategiju otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika.

- Rast i snaga srpske privrede zasnivaju se na prilivu investicija i izvozu - rekao je Vesić obrazlažući u Skupštini Beograda gradski budžet za iduću godine i dodao da su investicije posebno važne i da je predsednik Vučić doveo više nego iko stranih investitora u zemlju.

Vesić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je, kaže Vesić, ukinuo zakon o stranim investicijama i doneo zakon o ulaganjima čime je sprečio da samo stranci mogu da dobiju podršku države, već to sada mogu i domaći privrednici.

- Prošli smo kroz teške periode, ali budite sigurni da dok nas vodi naš predsednik Vučić, nikada više Srbija neće biti zemlja u kojoj kada uveče legnete ne znate šta vas sutra čeka. On to neće dozvoliti i mi mu, svi zajedno, podškom moramo pomoći da nastavi da od Srbije pravi ekonomski jaku i stabilnu državu - istakao je Vesić.

Između ostalog, naveo je da se u Beogradu beleži rast zaposlenosti, o čemu najbolje govori podatak da je porez na dohodak građana porastao za 1,4 milijarde dinara.

- Sa 36,5 milijardi dinara u 2012. godini na 37,9 milijardi dinara u 2018. godini, dok je projekcija za 2019. godinu 39,2 milijardi dinara, odnosno uvećanje za 2,7 milijardi dinara. Juče je u Beogradu nezaposleno bilo 75.996 lica, dok je 2013. godine bilo 109.732 nezaposlenih - rekao je Vesić.

Istakao je da Beograd ima sve veći priliv investicija i da je plan da se u gradske opštine dovede još novih investitora, kao i da se i dalje ulaže u infrastrukturu.

Sa druge strane, naveo je, opozicija u Srbiji očigledno ne razume ove procese i zato nudi strategiju proterivanja stranaca, nacionalizacije stranog kapitala, otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika.

- Tome mogu samo da slede sankcije i ponovna izolacija Srbije - zaključio je Vesić.

PLANIRANI PROJEKTI VREDE VIŠE OD 20 MILIJARDI EVRA

- Mi planiramo dugoročno i u dugom roku vidimo Beograd kao grad projekata, investicija, razvoja i napretka - izjavio je Vesić i istakao da planirani projekti, uključujući i metro koji će se realizovati u narednih desetak godina vrede više od 20 milijardi evra.

- Mi ćemo graditi mostove, tunele i omogućiti građanima da se kreću lakše i jednostavnije. Takođe, gradimo i fabrike za preradu otpada (Vinča), ali i otpadnih voda (Veliko selo) jer nam je važno da naši sugrađani, pre svega naša deca, žive u zdravom okruženju - rekao je Vesić na sednici gradskog parlamenta, obrazlažući predlog budžeta Beograda za 2019. godinu.

Istakao je da će se graditi novi vodovodni i kanalizacioni sistemi i pokrivati sve delovi grada, jer je, kako je istakao, princip sadašnje gradske vlasti da nema povlašćenih Beograđana i da nisu prioritet oni najbogatiji.

- Beograd ima šta da ponudi investitorima i danas mi ne tražimo investitore već se oni raspituju kako da ulažu u naše projekte poput real estate projekata (Beograd na vodi, Makiško polje, Blok 18, Ada Huja…), infrastrukturnih projekata (izgradnja metroa, Most na Adi Huji, Novi savski most, tunel Sava-Dunav, tunel Topčider…), kao i niza projekata u oblasti zaštite životne sredine - naveo je Vesić.

Vesić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako je istakao, plan aktuelne gradske vlasti je da se razvijaju industrijske zone Beograda i da proizvodni pogoni nastave da obezbeđuju nova radna mesta u svim beogradskim opštinama.

Naveo je da već naredne godine Beograd otvara nova gradilišta kao što su rekonstrukcija Ulice kneza Miloša, poteza od Ruzveltove do Beogradske tvrđave, Savske ulice, uređenje Savskog trga na kome će biti spomenik Stefanu Nemanji, izgradnja Bulevara patrijarha Pavla, završetak izgradnje novog Bulevara Vudroa Vilsona, izgradnja četiri podzemne garaže, izgradnja novog Savskog mosta…

- Mogao bih satima da nabrajam projekte koje ćemo da radimo, a koji su deo ovog budžeta - dodao je Vesić i zaključio:

- Beograd dobija mesto među evropskim metropolama koje mu pripada. Beograd je centar zapadnog Balkana prepoznat kao najvažnija tačka za poslovanje u regionu, kao najbolja destinacija za ulaganje, najbolje mesto za život svih sadašnjih i budućih Beograđana i mi tome ostajemo i ostaćemo posvećeni.

VANSI DANAS ZVANIČNO PREUZIMA AERODROM

Francuska kompanija "Vansi" danas zvanično preuzima aerodrom "Nikola Tesla", izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je to rekao na sednici Skupštine grada Beograd, gde je u toku rasprava o gradskom budžetu za 2019. godinu.

- Danas ''Vansi'' zvanično preuzima aerodrom ''Nikola Tesla'', što znači velike investicije u aerodrom, ali i nove investicije kao što će biti izgradnja pruge BG voza koja će povezati aerodrom sa centrom grada, o čemu pregovaramo s vladom Japana -  rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    21. decembar 2018 | 22:23

    A sta ovi rade ruse VUCIC GRADI A OVI RUSE NEVREDI ON SE TRUDI ALI NE IDE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA