≫ 

Rešenje o Kosovu nemoguće bez saglasnosti SAD i Rusije, ali prvo moramo mi da se dogovorimo sa Albancima: Vučić posle sastanka sa Dodikom (FOTO) (VIDEO)

Posle sastanka koji je počeo nešto posle 15 sati, organizovana je konferencija za novinare

  • 42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom na Andrićevom vencu.

Posle sastanka koji je počeo nešto posle 15 sati, organizovana je konferencija za novinare na kojoj je rečeno šta su bile teme razgovora.

Vučić je izjavio da je u prvih 10 meseci trgovisnka razmena između Srbije i BiH porasla za 10,1 odsto, i iznosi 1,5 milijardi evra, uz očekivanje da bi u naredne dve, a možda i godinu dana, ta razmena mogla da bude i dve milijarde evra.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je precizirao da je izvoz Srbije u BiH 1,084 milijardi evra, dok je uvoz 472 miliona evra.

- Verujemo da za dve, možda i godinu možemo u do dve milijarde evra. To govori koliko smo važni jedni drugima i koliko možemo zajedno da uradimo - rekao je Vučić.

Preneo je da je Dodika obavestio o svemu što se događa u vezi sa KiM i da mu se zahvalio za rekaciju povodom uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije i BiH.

- Čini mi se racionalno i civilizovano reagovnje na anticivilizacijske mere, iako do sada nije urodilo plodom da ih Priština povuče, ali jeste da čitava Evropa, Rusija, Kina, SAD budu sagalsne da te mere moraju da budu povučne, jer su protiv pravne i štetne po regionalnu stabilnost", ukazao je predsednik Srbije.

Istakao je da su raazgovarali o narednom periodu, za koji kaže da neće biti lak, već pun izazova.

Kako je rekao ovo je bila jedna od najboljih godina u savremenoj istoriji po pitanju ekonomskih pokazatelja - smanjenju javnog duga i nezaposlenosti i rastu BDP-a.. ali i primetio da i kada se sve to uradi i kada smo zadovoljni "kao senka se nadvije ono što se zbiva u odnosima Beograda i Prištine".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je rekao da je zamolio Dodika za podršku i ponovio da će Srbija činiti sve da očuva mir i stabilnost i da neće dozvoliti da bilo ko pokuša da provede pogrom nad našim narodom, već će ga zaštiti.

Najavio je da će Srbija nastaviti da izdvaja pomoć i podršku Republici Srpskoj i da će ta pomoć biti sve veća.

Razgovarali su i o izgradnji autoputa Beograd - Bijeljina - Doboj - Banjaluka, kao i za drugi deo puta ka Sarajevu.

Srbija je, istakao je, spremna da uradi sve na našoj strani, a očekujemo da RS izgradi 96 kilometara od gracnice do Doboja.

Dodao je da se očekuje da Federacija ili BIH uradi svoj deo, od Bijeljine, do Brčkog, odnosno Tuzle i dalje do Sarajeva, čime bismo se povezali, što je značajano za građane.

Kako je rekao, važno je da jedan krak autputa ide i do Sarajeva i preko Višegrada, zbog svih koji žive u Raškoj oblasi i Polimlju.

Vučić je rekao da će nastaviti da ulaže u Republiku Srpsku, kao i da će se o tome i govoriti prilikom posete premijerke Srbije Ane Brnabić Banjaluci sutra.

Zajednički Memorijalni kompleks i muzej u Donjoj Gradini 

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Vučić je predložio je danas u razgovoru sa predsedavajućim predsedništva BiH Miloradom Dodikom da se u spomen području Donja Gradina izgradi novi Memorijalni kompleks i muzej, kako bi deca sa ovih prostora mogla da uče o Jasenovcu i zlu koje se tu dogodilo.

- Ideja je da napravimo nešto što bi bio najveći zajednički spomenik, na teritoriji gde žive Srbi - da u Donjoj Gradini izgradimo novi Memorijakni kompleks i muzej, sa mogućnošću najboljih i najsnažnijih video zapsia iz vremena Drogog svestkog rata - rekao je Vučić.

Na taj način bi, kaže, deca iz Srbije, BiH, ali i iz Hrvatske mogla da uče kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu, jer mi ne želimo da prihvatimo fabrikovanje činjenica i izmišljanje istina.

- Želimo to, jer se borimo da takve stvari ne odu u zaborav, a ne zato što bismo nekoga da mrzimo - podvukao je Vučić.

Dodao je da veruje da će Dodik razgovarati o tome sa ljudima u RS i da će pomoći realizaciji svojim uticajem.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nije optimista da bi uskoro moglo da dođe do formiranja institucija BiH, uključujući predsedavajućeg Saveta ministara, na osnovu izbornih rezultata.

- To zavisi od Sarajeva, a u Sarajevu postoji opstrukcija Bošnjaka - rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Republika Srpska je spremna da se konstituišu organi BiH. U Sarajevu od strane Bošnjaka postoji opstrukcija", kazao je Dodik na zajednickoj konferenicji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucićem odgovarajući na pitanje kada se očekuje da će biti izabran predsedavajući Saveta ministara.

Dodik je naveo i da iz EU stižu preporuke da se organi vlasti što pre formiraju, ali da se u Sarajevu stalno "radi na sitno" i govori "polako". 

On je ocenio i da Federacija BiH nema šanse da u narednih tri do četiri meseca formira svoju strukturu vlasti, i izrazio bojazan da bi se to moglo preneri i na vlast na novou BiH.

Napominje i da ne vidi šta bi, u tom slučaju, mogla biti njegova uloga u Predsednistvu.

Što se tiče intervjua predsednika Crne Gore Mila Đukanovića datog javnom servisu Crne Gore, Dodik kaže da je bilo nepotrebno, da je to greška i da Đukanović ne može da drži predavanja.

Dodik smatra da je sve ono što je Milo Ðukanović govorio o Srbiji i  SPC - greška, nepotrebno, mada je sve to, kaže, moglo i da se očekuje i da se zna.

- To je greška. Milo ne bi trebalo da se petlja i da se stavlja u ulogu da drži predavanja srpskom narodu i Srbiji u celini - rekao je Dodik.

Naveo je i da crnogorske službe “rovare” u RS, i da su čak lokalni funkcioneri tražili pripajanje Crnoj Gori, iako se ta oblast uopšte ne graniči sa Crnom Gorom.

- Crna Gora mora da promeni odnos prema srpskom narodu u celini i da mu da iste slobode i prava kao i Crnogorcima - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da pravo na samoopredeljenje, koje međunarodni faktor nekim drugim narodima dozvoljava, treba da se prizna i RS i dodao da je on predsednika Srbije zamolio da u budućim političkim razgovorima ojača taj pristup.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Smatramo da je to legalno i legitimno pravo i to ne da bi se urušavao teritorijalni intregritet BiH, već, jednostavno, zato što to narod u RS ima pravo, kao što treba da imaju i Srbi na severu Kosova da se opredele - rekao je on.

On kaže da je RS, a veruje, i celoj BiH važno da imaju najbolje moguće odnose sa Srbijom.

Kako je rekao, upoznao je Vučića sa situacijom u BiH I RS u vezi sa primenom izbornih rezultata - dok su u RS oni implementirani, u Federaciji nisu zbog čega preti zastoj u konstituisanju organa u BiH.

Kako kaže Dodik već su primetne opstrukcije sa bošnjačke strane, koja misli da sve to treba da ide polako.

- Nama je važno i verujem celoj BIH da ima najbilje moguće odnose sa Srbijom, ona se pokazala kao stabilan partner, ne samo u ekonomskom smislu, već i kada je reč o očuvanju Dejtonskog sporazuma, poštovanju činjenice da se BIH sastoji od dva entiteta i tri naroda - kaže Dodik.

Srbija I BiH imaju nekoliko važnih pitanja pred sobom - granice, ali I komunikacijsko povezivanje.

- Kroz istoriju se može evidentirati da je bilo malo putnih pravca iz BiH ka Srbiji, da su mostovi na Drini bili puka slučajnost, danas je drugačije I radujem se I zahvaljujem vladi I Vučiću što odnose gradimo na najbolji mogući način do sada. I to nije samo pitanje bratske ljubavi - rekao je Dodik.

Jedan od prioriteta je spoj na Drini autoputnom mrežom, dodao je, rekavši da je RS izgradila autoput Banjaluka- Doboj, a da do polovine iduće godine će biti postignut dogovor o još 96 km od Doboja do Brčko distrikta I Drine.

- Za nas je važno da se napravi spoj kod Višegrada I da se gradi taj deo puta ka Istočnom Sarajevu - rekao je on i podržao incijativu Vučića za mionumentalni spomenik stradanju Srba u Jasenovcu.

- Ne smemo biti neodgovorni prema generacijama u budućnosti, Jasenovac je najveći mrtvi grad Srba, taj zločin počinile ustaše i to ne sme da se zanemari - zaključio je Dodik.

Smatra da necivilizacijske takse, koje je Priština uvela Srbiji i BiH, obračunavajući se sa njima, treba da budu ukinute.

Prema njegovim rečima, kada se radi o Kosovu, BiH "ostaje u statusu nepriznavanja".

- To je naša politika, rekli smo da ćemo dogovor Prištine i Beograda poštovati i našu politiku usmeriti ka tome. Takse treba ukinuti što pre, jer urušavaju regionalnu bezbednost i stvaraju nove presedane - rekao je Dodik.

Podsetio je da ni Srbija, ni BiH nisu postupile recipročno, smatrajući da je dovoljno da međunarodni faktor, koji je stvorio te vlasti u Prištini, može na njih da utiče.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

VUČIĆ: Koncesija aerodroma "Nikola Tesla" čista, transparentna i perfektna

Vučić je izjavio danas da je koncesija aerodroma "Nikola Tesla" urađena na čist, transparentan i perfektan način, kao i da je francuska kompanija Vansi uplatila na vreme jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra.

- Sve je završeno. Novac je legao na račun kompanije u Srbiji i mi ćemo taj novac imati u trezoru dakle u budžetu Srbije u narednih dva, do dva i po meseca - rekao je Vučić na pitanje novinara da li je ili ne završen ugovor sa Vansijem s obzirom da se u medijima pojavljuju kontradiktorne informacije.

Vučić je istakao da je koncesionar u ponoć preuzeo upravljanje nad aerodromom "Nikola Tesla" - na 25 godina.

- Ako se ne varam, 26. ili 27. decembra ćete to videti i na sajtu - dodao je Vučić.

Naglasio je da će koncesija doneti novi razvoja aerodroma, nove poduvhate u saobraćajno - tehnološkom pogledu, kao i razvoj u broju putnika i aviokompanija koje će da lete direktno iz Beograda na više destinacija.

Vučić je rekao da smo dobili mnogo novca i da su već počela trvenja kako će taj opšti prihod u budžetu, koji nije računat, biti potrošen.

- Moja sugestija će biti, iako znam da to nije popularno, da dobar deo tog novca ode u vraćanje starih dugova i da se dalje kreira suficit i veliki rast. Za Srbiju neće biti problema - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

REŠENJA KOSOVSKOG ČVORA NE IDE BEZ RUSIJE I SAD

Što se tiče pitanja oko Kosova i mogućeg rezultata, Vučić je odgovorio na malo drugačiji način.

- Nisam siguran da naši narodi i građani to žele. Nema nikakvog skrivanja, pokušavam da vodim brod uzvodno, a ne nizvodno što je lakše. Naš cilj je da uspostavimo kompromis, a oni koji se brinu neka znaju da nismo ni blizu. Mi poštujemo to što kažu Tramp, Putin i EU, ali znam da dogovor sa Albancima nije blizu, jer znamo kako oni misle - rekao je Vučić.

Problem je, prema njegovim rečima, Priština, od koje, ističe, ne očekuje ni da će ubuduće biti konstruktivnija.

- Oni su naučili svoj narativ da su najizrazitiji pro NATO, proamerički. Kada treba da dođu do teških rešenja, ''hajde da proširimo teritoriju, da smanjimo prava Srbima'' - ukazao je on.

Vučić je preneo da je jedan od najviših funkcionera EU Ani Brbanić, kada se trudila da objasni sve šta su razlozi, rekao da ne mora da nastavlja, jer on, kako je rekao, zna o čemu se radi.

- Ana je zastala, a funkcioner je kazao da je to tako, jer zna da je Aleksandar Vučić u razgovorima i pregovorima ozbiljan, a drugi nisu - kazao je on.

Onima koji tvrde da je već postigao dogovor, poručio je:

- Nemojte da pričate gluposti. Sve bih na svetu dao da smo se dogovorili. Izašao bih odmah pred ljude. Ne stidim se i ne bežim. Dan da ne ostanem više na vlasti uradio bih ono što je najvažnije za srpski narod. Obezbedili bi mir i obezbedili bi budućnost građanima na KiM, i ekonomski razvoj“.

Podvukao je i da je nemoguće postići rešenje bez Rusije i SAD. 

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Mi pregovaramo pod okriljem EU, naravno da je potrebna saglasnost svih velikih sila. Ako dođe do daljih ozbiljnih razgovora i dijaloga, a za to je potrebno ukidanje taksi - poručio je on.

Rekao je da je i protiv stava „sve je naše, mi mrzimo njih“, dodajući da je takav njihov odnos.

- Hajde da pogledamo šta je realno - apelovao je Vučić.

On je ukazao da postoji jedno pitanje, a tiče se odluke Međunarodnog suda pravde, na koje nije pronašao odgovor, iako je prikupio sve eksperte, a naša sreća je što kosovski Albanci nisu imali dovoljno mudre savetnike.

- Šta bih rekao Tačiju da je, umesto onoga što je govorio u UN o Ahtisariju, govorio o presudi Međunarodnog suda pravde? Šta bih rekao na to? Imam jedan mali odgovor i čuvam ga kao iznenađenje. Šteta po njih je što su hteli više da se dodvore zapadu, pa su pominjali stvari koje su gluposti i nemaju vezu sa suštinskom pravničkom osnovom“, rekao je Vučić.

On je kazao da je situacija po nas na terenu pogubna i pozvao da mu kažu šta mi to imamo, a šta sve možemo da izgubimo.

Naglasio je da nikada neće biti da svi budu zadovoljni rešenjem.

Na pitanje da li je siguran da će Rusija podržati priču oko granica, kaže da je suština u sledećem:

- Bar deset puta sam sa Putinom razgovarao o Kosovu na temu pronalaženja mogućeg kompromisa i mislim da imam veliku podršku za rešenje. Mislim da je dobra vest da SAD žele dogovor, ali je najvažžnije da se Albanci i Srbi dogovore - dodao je Vučić.

MI SMO KRIMINALCIMA ZABRANILI DA UĐU U SRBIJU, A CRNA GORA INTELEKTUALCIMA

Foto: Tanjug/Tanja Valic

On je odbacio je tvrdnje predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića o SPC i negativnom uticaju Srbije u regionu, te primetio da, metaforički, izgleda nikad nije dovoljno "gađati ga, u glavu", ne bi li Srbija nekome bila manje opasna.

Vučić je, povodom TV istupanja Ðukanovića rekao da je prvo pročitao šta je rečeno, ali da je potom odgledao emisiju.

- Na jednu stvar ću da se osvrnem. Srbija ničim nije na negativan način uticala na stvari u regionu. Sa Makedonijom imamo pristojne odnose iako ne moramo u svemu da budemo saglasni, sa BiH takođe imamo pristoje odnose, uprkos antagonizmu centralne vlasti I RS, i da se Srbija tu uvek ponašala fer - jasno je da pripadamo istom narodu kao I većina naroda u u RS, ali uvek smo podržavali integritet BiH. I ovo što je Dodik danas izneo, to i jeste negde i ljutnja na politiku koju vodim. Ali, Dodik razume i hvala mu što kaže da imamo najbolje odnose, jer Srbija tu politiku nije menjala”, rekao je on.

I to je korektan odnos prema BiH, rekao je Vučić, dodavši da ne zna šta još treba da uradimo.

- Trebalo je neko sa još više kamenja da me gađa ili ne znam šta da se dogodi, pa da Srbija ne bude dovoljno opasna za nekog drugog. Šta smo to nekoga povredili? - rekao je on.

Upitao je da li je Srbija ta koja je zabranila ulaz u zemlju intelektualcima iz Crne Gore, onima što se ubijaju u Beču, mada su to kako je dodao, kriminalci.

- Mi smo kriminalcima zabranili da uđu na teritoriju Srbije, a oni onima koji drugačije misle, bilo da su intelektualci ili ne. I opet smo mi krivi. A za šta to? - pita Vučić.

Dodao je I da nema nikakvih dodirnih tačaka ni nikakav upliv u to šta čini crkva, da je češće na udaru crkve on, nego “oni dole”, ali da sebi nikada neće da dozvoli da ružne reči govori o našoj crkvi.

Podsetio je da nedavno u Briselu bio na sastanku (ručak kod Mogerini) I da je bio sam - da su svi ostali ili priznali nezavisnost Kosova ili bi je priznali da nema Dodika u BiH.

- Niko mi nije odgovorio, ni Zvizdić, ni bilo ko tu. I svi to znaju. U BiH žale što nisu na putu ka NATO, i opet moram ja da reagujem i da kažem da to nije ta politika, da Srbija uopšte ne žali na NATO putu i nećemo da budemo na NATO putu. I mi se time ponosimo, sami hoćemo da čuvamo svoju zemlju, svoje nebo, svoju sigurnost - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

ZAPADNE SILE SU SE MEŠALI U IZBORNI PROCES BiH, POKAZAĆU IVANIĆU

Vučić je izjavio da je Miloradu Dodiku već pokazao deo dokumenata koji dokazuju direktno mešanje zapadnih sila u izborni proces u BiH, i da će ih predočiti i bivšem srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, kada sledeći put dođe u Beograd.

Na opasku novinara da je uoči izbora u BiH govorio o mešanju zapadnih sila u izborni proces u BiH i najavio da će posle reći nešto više o tome, Vučić je kazao da je Miloradu Dodiku već pokazao deo toga.

- Pozvao sam Ivanića i rekao mu da kada dođe u Beograd i da ću i njemu to, takođe, pokazati - rekao je Vučić.

Naveo je da sada medijima neće ništa da otkriva, jer ne želi da pokazuje podatke do kojih su različite službe došle, ali da će "svakoga od njih koji su učestvovali na različitim stranama obavestiti i to pokazati".

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je na to dodao da je bio svedok kada je Vučić pokazao Ivaniću operativni nalog za prislukškivanje.

- Znači, Ivanić je imao priliku da to vidi - dodao je Dodik.

Na to je Vučić rekao da je to bilo nešto ranije, ali i da mediji mogu da pitaju i samog Ivanića da ih obavesti o tome.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Ne mislim da je to za vas (medije) neka velika tajna, samo što neko voli da se pravi da ništa ne zna. Najsmešnije je kada ste govorili da se Srbija mešala, a da se neke druge velike sile nisu mešale. Nisam otišao da otvaram bolnicu u istočnom Sarajevu da ne bi neko rekao da se Srbija mešala, ali su zato svi ćutali kada je premijer Hrvatske otisao u Mostar na završni stranački skup - kako su različiti aršini i kod vas u BiH i kod svih drugih - naglasio je Vučić.

Neka vas obavesti Ivanić, kojem inače želim dobro zadravlje, kada sledeći put dođe kod mene, da li sam imao šta da mu pokažem ili ne, poručio je Vučić.

NEKA DEMONSTRIJAJU, SAMO BEZ NASILJA

Na pitanja o protestima opozicije koji se održavaju večeras, Vučić jkaže da nema problem.

- Prošle demonstracije su zaredom trajale sto dana, ako žele da šetaju neka šetaju koliko hoće. Ovde nema policajaca, radi šta hoćeš osim što ne možeš da širiš nasilje - zaključio je on.

Poručio je da na protestima neće biti policije, da svako može da šeta koliko god hoće i da radi šta god hoće, a jedino što je zabranjeno je nasilje nad bilo kim i bilo čim.

- To je jedino zabranjeno, a ovo drugo - ''Vučiću pederu'', ''majmune'', ovakav ili onakav... Sve je to super, sve je to demokratija i zadovojan sam što vidim da to narod prepoznaje - dodao je.

To, kaže, vidi na izborima i u istraživanjima.

- Posle svakog protesta i ja i stranka koju vodim izlazili smo mnogo jači, a oni koji su time rukovodili izlazili bi dramatično slabiji, za čak 30-40 dosto manje snage. Jer, ne dolazi snaga zbog decibela nečijeg glasa, već zbog snage programa, energije, plana rada, onoga što činite za zemlju. To je demokratski proces i uvek dobrodošao", rekao je Vučić.

Upitan za "pretnje Ðilasa u Skupštini grada čoveku koji je samo izneo tvrdnje da se vrtić plaćao 9.500 dinara, a danas 5.000 dinara -Vučić je rekao da je ta tvrdnja tačna, ali da nije upoznat sa dešavanjiam u gradskom parlamentu, jer nije imao vremena.

- A, to da li će neko nekoga da vređa, to nam je svakli dan - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goca

    22. decembar 2018 | 16:40

    Nikako bez Rusa,da i mi imamo zaledjinu.

  • Mara

    22. decembar 2018 | 16:00

    Republika Srpska uvek uz Srbiju i Srbija uvek uz Srpsku

  • boban

    22. decembar 2018 | 16:40

    Hvala Dodiku sto je dosao u Srbiju i sto nas podrzava,neizmerno hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA