Dolazak Vučića u Zagreb najveći spoljnopolitički događaj za Hrvatsku: Kitarovićkin utisak godine

Hina navodi da je "uprkos zapaljivim izjavama s obe strane i dosta napete atmosfere uoči posete, kao i protestima veterana, završna ocena bila da su redovni susreti na najvišem nivou nužni za rešavanje otvorenih pitanja"

  • 73

Hrvatska agencija Hina je u pregledu spoljnopolitičkih aktivnosti Hrvatske u 2018. deo posvetila odnosima sa Srbijom, koji su okarakterisani kao "korak napred, nazad dva", a u prvom planu je ocena predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu u februaru bila glavni spoljnopolitički događaj ove godine.

- Godina je bila obeležena brojnim spoljnopolitičkim aktivnostima, a ja bih izdvojila dolazak predsednika Vučića. Iako je poseta doživela puno kritika, duboko verujem da Republika Hrvatska i Srbija moraju da razgovaraju, jer ako mi nećemo rešiti otvorena pitanja, ko će - rekla je novinarima Grabar-Kitarovićeva na božićno-novogodišnjem prijemu.

Hina navodi da je "uprkos zapaljivim izjavama s obe strane i dosta napete atmosfere uoči posete, kao i protestima veterana, završna ocena bila da su redovni susreti na najvišem nivou nužni za rešavanje otvorenih pitanja".

- Ali, nije prošlo dugo do novog zaoštravanja. Predsednik Sabora Jandroković prekinuo je u aprilu poset Srbiji zbog incidenta radikala Vojislava Šešelja koji je gazio hrvatsku zastavu u parlamentu. Hrvatska je tražila nedvosmislenu osudu, Srbija relativizovala incident - ocenjuje se u Hininom spoljnopolitičkom pregledu 2018. godine.

Foto: Luka Sangulin/index.hr

U njemu se dalje navodi da je "ministar obrane (Srbije) Aleksandar Vulin proglašen nakon toga personom non grata kada je nameravao da dođe na komemoraciju u Jasenovcu, a Vučić je uzvratio recipročno i (hrvatskom) ministru Damiru Krstičeviću do daljnjeg uskratio ulazak u Srbiju".

- Uoči obeležavanja godišnjice Vučić je nadmašio samog sebe poređenjem današnje Hrvatske i nacističke Nemačke, rekavši da je ''Hitler hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba - zaključuje se u delu Hininog teksta koji se odnosi na Srbiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    24. decembar 2018 | 11:16

    To je vama bila najbitnija poseta u ovoj godini nego to nećete da priznate!

  • Kosta

    24. decembar 2018 | 11:12

    Bravo samo tako nastavite za uspešne i kvalitetne saradnje.

  • Kaca

    24. decembar 2018 | 11:13

    Napred Srbijo za stabilnost i jacanje naše zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA