≫ 

Da li je Amerika zvanično zatražila da uđe u dijalog Beograda i Prištine: Evo šta traže srpske vlasti

- Promena formata u ovom trenutku nije tema o kojoj se raspravlja - rekao je Dačić

  • 6

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da SAD nisu tražile da uđu u dijalog Beograda i Prištine i da za sada nema zvaničnih inicijativa o promeni formata dijaloga.

- Tu ne mislim na svakodnevne izjave o proširenju formata koje dolaze od prištinske strane. To je izraz nezadovoljstva koje oni imaju prema Federiki Mogerini. Sa druge strane, ni SAD ne traže da uđu u dijalog. Promena formata u ovom trenutku nije tema o kojoj se raspravlja - rekao je Dačić novinarima.

On je dodao da, ako dođe do promene formata, onda će Srbija tražiti da u tome učestvuje i Rusija, čiji su predstavnici još ranije rekli da hoće.

- Nismo valjda ludi da se proširi format sa onim zemljama koje su priznale Kosovo, a da Rusija i Kina ostanu po strani - rekao je Dačić.

Kaže da će te zemlje svakako morati da budu uključene, ako se dođe do dogovora, a koji je sada daleko, u smislu verifikovanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dačić je rekao i da Srbija sa Rusijom ima prijateljske odnose i da je u toku sa svime što se dešava u dijalogu.

Printskrin: Tanjug

- Više puta su davali izjave da podržavaju dijalog, da smatraju da treba da uvaži legitimne interese srpske strane i da će oni podržati predloge sa kojima se saglasi Srbija. Nikakvih nesuglasica ili različitih tonova nije bilo, a što će biti potvrđeno posetom Vladimira Putina 17.januara - rekao je Dačić.

Srbija, dodaje, neće pristati na bilo koje rešenje o kojem ne informiše saveznike, Rusiju, Kinu i druge zemlje koje je podržavaju.

Dačić se osvnuo na izjave prištinskih vlasti ocenivši da oni žele da ostvare “link” sa nekim američkim granama vlasti i da je u toku unutrašnja borba u Prištini.

- Njihova politička scena okrenuta je unutrasnjim potrebama. Svaki dan proglašavaju pobede, samo im loše ide na međunarodnom planu. Ne postoji nijedan spoljnopolitički uspeh koji su ostvarili - rekao je Dačić.

Prištinske vlastu su, zaključuje šef srpske diplomatije, kao “Alisa u zemlji čuda” - ne znaju šta ih je snašlo i kako sada neko povlači priznanje.

Govorili su da Srbija ima fond od 200,300 miliona za povlačenje priznanje Kosova…

- Da imamo, i Kosovo bi povuklo priznanje - konstatovao je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    24. decembar 2018 | 15:46

    Rusija da se odma ukljuci bez odlaganja jer na to ima pravo kao potpisnik rezolucije 1244 koja se ne sprovodi i krsi.

  • Penzioner

    24. decembar 2018 | 19:24

    Dačo majstore

  • Van

    24. decembar 2018 | 20:00

    Urušava se američka imperija i njena svera uticaja. Daj nam Bože da to bude što bezbolnije za sav istočni svet. Ali kada aždaja umire i vidi da je kraj od besa bljuje vatru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA