Nema dogovora u Prištini! Haradinaj nije hteo da se obrati novinarima, ali Albanci imaju nerealan zahtev: Epilog sastanka o dijalogu sa Beogradom

Prištinska delegacija ide 8. januara u Brisel

  • 2

Formiranjem tzv. Državne delegacije za dijalog, Priština će sada u Briselu govoriti jednim glasom, rečeno je posle sastanka rukovodilaca privremenih institucija sa članovima nove delegacije. Istaknuto je i da u tom procesu ne može doći do razmene teritorije između tzv. Kosova i Srbije, ali su rukovodioci poručili da će Priština voditi računa o albanskom stanovništvu u Preševskoj dolini.

Sastanak je sazvao predsednik Skupštine tzv. Kosova Kadri Veselji, a prisustvovali su i Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, te članovi ove delegacije koja je formirana nakon izglasavanja rezolucije o dijalogu u pokrajinskom parlamentu. Ovoj delegaciji se nisu odazvale dve opozicione partije, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači je na zajedničkoj konferenciji sa učesnicima sastanka njih pozvao da se pridruže ovoj delegaciji, radi što bolje koordinacije u postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, koji će, ponovio je Tači, omogućiti priznanje, promenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i članstvo tzv. Kosova u UN. On je dodao da iako ovaj proces vodi EU, tzv. Kosovo i region je drugačiji nakon pisma predsednika SAD-a, Donalda Trampa.

- Ubeđen sam da tamo gde je savet SAD-a biće i odluka institucija države Kosova da se ovaj aktivni proces okonča u skladu sa kosovskim težnjama u NATO i EU - kazao je Tači, izražavajući uverenje da će delegacija odraditi ovaj posao, a da će on kao predsednik ponuditi svaki savet koji je potreban, i da će je podržati.

Predsedavajući delegacije Špend Ahmeti, inače predsednik opozicione Socijaldemokratske partije i gradonačelnik Prištine, kazao je da iako danas na sastanku nije postigla potpuna saglasnost, ovakvi sastanci su korisni, kako bi se postigla saglasnost pre nego što tzv. Kosovo ponovo sedne za sto sa Srbijom.

- Složili smo se da se nakon svakog sastanka visokog nivoa, bilo sa ambasadorima, posrednicima, održimo jedan ovakav sastanak kako bi informisali jedni druge o pozicijama velikih država i kakav je naš stav po tom pitanju - kazao je Ahmeti.

- Imaćemo potpunu transparentnost u ovom procesu. Građane ćemo uvek na vreme informisati o čemu se razgovara i kako planiramo da postignemo sporazum - kazao je on, dodajući da će delegacija već 8. januara boraviti u Briselu na sastanku sa posrednikom u ovom procesu.

Kazao je da se u ovom procesu trebaju zatvoriti i pitanja kao što su pitanje nestalih, sukcesija, ratna odšteta te imovinska pitanja.

On je kazao da je mandat ove delegacije postizanje recipročnog priznanja tzv. Kosova i Srbije, očuvanje teritorijalnog integriteta i očuvanje jedinstvenog karaktera tzv. Kosova.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj ne želeće da daje izjavu, kazao je samo da podržava šta su prethodni govornici rekli, ali je u međuvremenu kazao da se nikada neće složiti sa "razmenom teritorije".

Predsednik Skupštine tzv. Kosova, Kadri Veselji kazao je - na dan kada je srpski predsednik dovede u pitanje jedan santimetar Kosova, „Kosovo će izneti i pitanja svih svojih pretenzija“.

- Preševo, Bujanovac i Medveđa su albanske teritorije i nećemo odustati od naših Albanaca koji su tamo. Ali nemamo pretenzije ni za razmene teritorije, ni za korekciju, ali imamo pretenzija za naše Albance. Ne otvaramo pretenzije, ali smo otvorili pitanje obrazovanja. Deca uče nešto što ne stoji, da je OVK izvršila teror nad srpskom populacijom, nešto što nije tačno - kazao je Veselji.

Veselji je rekao je da je odluka o nastavku dijaloga sa Beogradom jasna jer Priština želi da, kako je rekao, "Srbija prepozna Kosovo kao državu i članstvo u UN".

Veselji je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem, Ramušem Haradinajem i Špend Ahmetijem, jednim od koordinatora tima za dijalog.

- Odluka je vrlo jasna zašto idemo na na nastavak dijajaloga, to je proces slobode, suvereniteta, to je proces u kojem Srbija treba da nas prepozna kao državu i dobijanje statusa člana UN - rekao je Veselji, preneo je Zeri.

Veselji je rekao da će rad tima biti transparentan.

- Čvrsto verujem da smo na pravom putu i svi bi trebalo da budemo zajedno za Kosovo u ovom procesu - rekao je Veselji.

JOŠ JEDNA PROPALA SEDNICA NA ZAHTEV OPOZICIJE

Još jedna vanredna sednica parlamenta na zahtev kosovske opozicije, na čijem dnevnom redu je bio vladin predlog konačnog sporazuma sa Beogradom, nije održana zbog nedolaska poslanika vladajuće koalicije. prenosi Zeri onlajn.

Avdulah Hoti, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, rekao je da je nedolazak poslanika vladajuće koalicije "velika neodgovornost za Skupštinu Kosova".

- Cenimo da je to velika neodgovornost jer vladajuća koalicija ne dozvoljava normalan rad parlamenta i na taj način sprečava razvoj demokratije i mišljenje opozicionih poslanika - rekao je Hoti novinarima nakon neodržane sednice.

Hoti - Printskrin: Youtube/Bota Sot

Šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, rekao je da odsustvo poslanika vlasti na sednici ukazuje na strategiju uloge parlamenta.

Konjufca je rekao da je namera opozicije bila da na današnjoj sednic razmotre vladin dokument na oko 30 stranica, koji je skupštini dostavljen kao sveobuhvatno rešenje u dijalogu sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, taj dokumen ima mnoge nedostatke, od proceduralnih do mateijalnih.

- Veoma smo zainteresovani za otvaranje i raspravu o ovom pitanju pred premijerom i ministrima - rekao je Konjufca.

Konjufca je kazao da je ovakav odnos vlasti prema opoziciji kontrapoduktivan, imajući u vidu, kako je rekao, stavove pozicije o osnaživanju uloge parlamenta u dijalogu.

- Oni su danas pokazali pravo lice i koja je glavna uloga skupštine - kazao je Konjufca uveren da su poslanici većine tako postupili po naređenju svojih političkih šefova.

(Telegraf.rs/Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXX

    26. decembar 2018 | 13:42

    Sta je bre albanska teritorija!? Dodjite da je uzmete ako ste toliko hrabri

  • SSSS

    26. decembar 2018 | 14:48

    Hahahahahaaaaahahahahah ovi šiptari su samo za cirkus, ili možda bukvalno shvatili novogodišnje želje i veruju u Deda Mraza, pa ajd da probamo.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA