Rumunija nastavlja da podržava EU perspektivu Srbije: Brnabić i rumunski šef diplomatije o nekoliko prioritetnih tema (FOTO)

Šef rumunske diplomatije je istakao da će Rumunija, takođe, nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, smatrajući da je rešavanje pitanja Kosova od suštinskog značaja za stabilnost regiona

  • 0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je, na današnjem sastanku sa ministom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, da dve države veže tradicionalno prijateljstvo.

Brnabić je istakla da je Srbija svesna činjenice da je uslov stabilnosti, napretka i ekonomskog razvoja čvrsta veza sa njenim susedima, među kojima Rumnija zauzima značajno mesto, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ona je zahvalila za podršku Rumunije evrointegracijama Srbije.

Maleškanu je rekao da će Rumunija nastaviti sa kontinuiranom podrškom evrointegracijama Srbije, dodajući da će jedna od najvažnijih tema prilikom predsedavanja Rumunije Savetu Evropske unije u 2019. godini biti upravo proširenje EU na država Zapadnog Balkana.

Šef rumunske diplomatije je istakao da će Rumunija, takođe, nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, smatrajući da je rešavanje pitanja Kosova od suštinskog značaja za stabilnost regiona.

Foto: Slobodan Miljević

Komentarišući odluku Prištine da taksu na uvoz robe iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine poveća na 100 odsto, Brnabić je ponovila da se Beograd neće vraćati dijalogu do povlačenja ove mere, koja predstavlja kršenje CEFTA sporazuma, ali i svih dogovora postignutih Briselskim sporazumom.

Meleškanu je naglasio da sa Srbijom, kao važnim partnerom u regionu želi još bolje ekonomske odnose i razvijanje regionalne saradnje i izrazio zadovoljstvo zbog najnovijih pokazatelja značajnog rasta robne razmene.

Foto: Slobodan Miljević

Sagovornici su ocenili kvadrilateralni sastanak Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, održan u Beogradu ovog meseca, kao veoma značajan za unapređenje saradnje četiri zemlje, ali i za promociju stabilnosti, bezbednosti i razvoja u regionu.

Još jednom je istaknuta važnost izgradnje autoputa Beograd - Temišvar i rekonstrukcija i modernizacija železničke infrastrukture između dve zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA