≫ 

Ne postoji opcija da se zadrži status kvo! Američki ambasador poslao jasnu poruku Prištini

Mislim da je predanost predsednika Trampa dobro prihvaćena i u Srbiji i na Kosovu - rekao je Kosnet

  • 3

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je u intervjuu za KoSSev da 2019. mora da bude godina sveobuhvatnog sporazuma, ali da SAD ne ispisuju blanko ček i ne kažu da će podržati sve o čemu se vlade tzv. Kosova i Srbije dogovore.

- Moja vlada smatra da bi pozitivan korak bio ukoliko bi kosovska vlada u ovom trenutku suspendovala carine, kao sredstvo za kreiranje zamaha, kako bi proces dijaloga napredovao - rekao je Kosnet.

Dodaje da su vlade u Prištini i Beogradu nekim potezima pokazale koliko su opasne, ali da sada treba da pokažu kakve korake dve strane mogu da preduzmu kako bi pokazale koliko su posvećene procesu dijaloga i napretku.

- Trampova administracija posmatra ono što nazivamo zamrznutim konfliktima širom sveta i kaže: „Moramo da uzdrmamo stvari. Sada moramo da napravimo napredak.“ Tako da mislim da je predanost predsednika Trampa dobro prihvaćena i u Srbiji i na Kosovu - rekao je Kosnet navodeći duboku posvećenost pronalaženju "trajnog, održivog, uzajamno korisnog sporazuma".

Kosnet sa Tačijem - Printsrkin: Facebook/Hashim Thaçi

On kaže da je optimista i da misli da 2019. mora da bude godina sveobuhvatnog sporazuma i da ako se odnos između Srbije i Kosova ne poboljša, postaće još gori:

- Zaista ne postoji opcija da se zadrži status kvo. Vlada SAD, takođe, čvrsto veruje da je ovo trenutak za nacionalno jedinstvo, "kada sve političke partije treba da učestvuju u procesu, da se glas svih zajednica, uključujući i glasove srpskih građana Kosova, mora čuti, ovo nije vreme da se sedi po strani i kritikuje.

Kosnet dodaje da je politika Sjedinjenih Država je dosledno bila da nemaju neki željeni ishod.

- Ne pokušavamo da napišemo to kako bi trebalo da izgleda sporazum između Kosova i Srbije. U interesu Sjedinjenih Država je da vide mir, prosperitet i pravdu na Kosovu, u Srbiji i svim zemljama regiona. Mi ne „ispisujemo blanko ček“ - rekao je.

- To znači da ne kažemo da će Sjedinjene Države podržati sve o čemu se te vlade slože i to je važna stvar, ne možemo reći hipotetski, dok ga ne vidimo. Mi zaista ne vidimo alternativu dijalogu - rekao je Kosnet.

Kosnet - Printskrin: Youtube/ U.S. Embassy Pristina Kosovo

- Smatramo da je bilo onoliko teških trenutaka u prošlosti koliko je bilo i rasprava koje su dovele do stvarnog napretka - kazao je on.

Prema njegovim rečima, efektivni sveobuhvatni sporazum između dve zemlje mora da uzme u obzir zabrinutost i sigurnost Srba na Kosovu.

- Iskreno mislim da je to prilično očigledno. To ne možete da ignorišete. Svakako razumem zašto su neki kosovski Srbi nervozni što bi mogao da se pojavi sporazum koji neće u potpunosti da odražava njihove brige i rešava njihove potrebe. Razumem to - rekao je Kosnet.

Sjedinjene Države, dodao je, čvrsto veruju da prava i bezbednost kosovskih Srba i drugih manjinskih zajednica moraju da budu zaštićeni.

- To nam je veoma važno. Sjedinjene Države su multikulturalno, multietničko, religiozno raznoliko društvo, poput Kosova. Smatramo to prirodnim i nečim sa čime Amerikanci odrastaju gledajući na to kao na pozitivnost - rekao je Kosnet.

VIDEO: Srbin sa Kosova vojniku KFOR-a: Je l' čekate da nas i odavde proteraju?

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    28. decembar 2018 | 12:27

    Traze dogovor a nece podrzati ono sto dve strane dogovore, ko je ovde lud ??

  • Jeretik

    28. decembar 2018 | 13:09

    Moglo je i kraće, američki protektorat, američka pravila igre.

  • Bakica

    28. decembar 2018 | 18:13

    O čemu ovaj priča. On i ne zna gde se nalazi. Ološ američka. Dokle god se vi ponašate tako osiono i mi čemo kako moramo sa takvima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA